Magnesium ehkäisee haimasyöpää

Haimasyöpä kuuluu pahimmanlaatuisiin syöpätauteihin, joiden ennuste on pessimistinen. Keskimääräinen elinajan ennuste on puoli vuotta diagnoosista. Viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta enää 2,5 % potilaista on elossa. Noin 700 suomalaista sairastuu vuosittain haimasyöpään. Siksi on hyvä tietää, että magnesiumin käyttö ravintolisänä voi ehkäistä sitä. Tähän tulokseen ovat tulleet jättisuuret seurantatutkimukset Euroopasta ja Yhdysvalloista. Uusin raportti tuli äskettäin Harvardin yliopiston yhteydessä toimivassa Brigham and Women’s Hospitalissa käynnissä olevasta VITamins And Lifestyle (VITAL) studysta, jossa seurattiin yli 66 000 naisen ja miehen terveydentilaa vuosina 2000–2008. Valitettavasti valtaosa (80 %) ihmisistä saa liian vähän magnesiumia ruoastaan, kirjoittavat tutkijat.

Magnesiumin reilu saanti ehkäisee diabetesta, joka puolestaan lisää haimasyövän riskiä, ilmenee aikaisemmista tutkimuksista. Nyt on saatu vakuuttavaa näyttöä siitä, että magnesium ehkäisee haimasyöpää.

VITAL-tutkimuksessa seurattiin 66 806 naista ja miestä, jotka olivat 6,8-vuotisen seurannan alkaessa iältään 50–76 vuotta. Heidän magnesiumin saantinsa ruuasta ja ravintolisistä selvitettiin, ja sitä verrattiin haimasyövän riskiin. Seurannan aikana 151 henkilöä sairastui haimasyöpään. Mitä vähäisempää magnesiumin saanti oli ollut, sitä suurempi oli sairastumisen riski. Jokaista 100 mg:n saannin vähenemistä kohti päivässä haimasyövän riski suureni 24 prosenttia. Pienin riski oli niillä, jotka nauttivat magnesiumin ravintolisänä.

Tämän ajassa etenevän seuruututkimuksen perusteella voidaan päätella, että magnesiumin reilu saanti voi ehkäistä haimasyöpää, kirjoittavat ranskalaistutkijat arvostetussa syöpälääkäreiden ammattilehdessä British Journal of Cancer.

Eurooppalainen EPIC-tutkimus osoitti vuonna 2012, että jokainen 100 mg:n lisäys magnesiumin saannissa vähentää haimasyövän riskiä 21 prosenttia henkilöillä, joiden painoindeksi oli yli 25. Tässä tutkimuksessa seurattiin yli 11 vuotta 142 203 miestä ja 334 999 naista.

Ei ole yllättävää, että magnesium ehkäisee syöpää, sillä se säätää yli 300 entsyymin toimintoja kaikissa elimissä. Syövän ehkäisyssä on kriittistä DNA-vaurioiden korjaus, johon nämä entsyymit osallistuvat. Tutkijat pitävät valitettavana, että lähes 80 prosenttia ihmisistä saa ruuastaan liian vähän magnesiumia. Päivittäinen saantisuositus miehille on 420 mg ja naisille 320 mg.

Näiden kahden suurtutkimuksen perusteella on kiistämätöntä, että magnesium vähentää haimasyöpän riskiä. Myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA estävät haimasyöpää, ja niiden vaikutusmekanismeja tutkitaan vilkkaasti (Haqq ym. 2015).

Magnesium reduces the risk of colon and pancreatic cancers in latest studies. Natural News 2012.
Dibaba D, Xun P, Yokota K, et. Magnesium intake and incidence of pancreatic cancer: the VITamins and Lifestyle study. British Journal of Cancer 2015; 10 November | advance online publication doi:10.1038/bjc.2015.382
Haqq J, Howells LM, Garcea G, Dennison AR. Targeting pancreatic cancer using a combination of gemcitabine with the omega-3 polyunsaturated fatty acid emulsion, Lipidem™. Molecular Nutrition and Food Research. 2015 Nov 25. doi: 10.1002/mnfr.201500755.