Berberiini, diabetes ja sydäntaudit

Diabeetikot ovat suurin sydänpotilaiden ryhmä. Tyypin 2 diabeetikoilla esiintyy paljon sepelvaltimotautia ja sydäninfarkteja sekä diabeettista sydänlihastautia (kardiomyopatiaa). Niitä kaikkia voidaan ehkäistä ja lievittää berberiinillä, osoittavat tieteelliset tutkimukset. Niitä ilmestyy jatkuvasti niin farmakologien, diabetologien kuin kardiologienkin ammattilehdissä.

Diabeettinen kardiomyopatia

Berberiini parantaa laajentuneen ja sidekudoistuneen sydänlihaksen toimintoja, vahvistaa uusi kiinalainen rottatutkimus. Diabeettisten rottien hoitaminen berberiinillä paransi sydämen toimintaa, korjasi verensokerin ja  insuliinin erityksen normaaliksi. Samalla normaalistuivat myös veren rasvat, kokonaiskolesteroli ja triglyseridit.

Berberiinin suotuisa vaikutus perustui AMPK:n aktivointiin ja glykogeenisyntaasikinaasi 3 beetan (GSK3β) vaimennukseen, kirjoittavat tutkijat. Tulokset osoittavat vahvasti, että berberiinihoito voi suojata diabeetikkoja diabeettiselta kardiomyopatialta, päättelevät tiedemiehet European Journal of Pharmacology -lehdessä (Chang ym. 2015).

Valtimomuutosten ehkäisy ja hoito

Berberiini korjaa veren sokeri- ja rasvahäiriöitä, – joita pidetään valtimomuutosten syytekijöinä – kirjoittavat italialaiset tutkijat uudessa katsauksessaan sydänlääkäreiden ammattilehdessä Atheroclerosis. He muistuttavat, että berberiinillä on monia farmakologisia vaikutustapoja, joihin kuuluvat mikrobien esto, kohonneen verensokerin ja rasvojen tasapainotus, syövän ehkäisy ja immuunijärjestelmän häiriöiden korjaaminen (lue lisää viereiseltä palstalta).

Berberiini lisää merkitsevästi maksan tuottamia LDL-kolesterolireseptoreja (vastaanottimia), jotka poistavat liiallista kolesterolia verenkierrosta ja alentavat siten seerumin kolesterolin kohonnutta pitoisuutta. Sen lisäksi berberiini ehkäisee valtimonkovetustautia monilla muillakin tavoilla, mm. vaimentamalla kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), estämällä valtimoiden seinämien sileiden lihasten liikakasvua (proliferaatiota) ja parantamalla valtimon sisäpinnan eli endoteelin toimintoja.

Berberiini parantaa myös sokerin hyväksikäyttöä rasvasoluissa (adiposyyteissä) ja lihassoluissa (myosyyteissa) ja vähentää samalla sokereiden imeytymistä suolen soluihin, jolloin veren sokeri tasapainottuu.

Berberiini alentaa kokonais- ja LDL-kolesterolia ja vähentää aortan vaurioita samaan tapaan kuin statiinit, kirjoittavat Pirillo ja Catapano (2015). Diabeettisilla koeläimillä berberiini alentaa merkitsevästi kohonneita veren sokeripitoisuuksia, parantaa sokerin sietoa sekä laihduttaa ylipainoisia eläimiä ja vähentää niiden rasvakudosta, he toteavat.

Berberiini suojaa sydäntä iskemialta ja reperfuusion aiheuttamilta vaurioilta, osoittaa tuore rottatutkimus. Sen mukaan berberiini suojaa mitokondrioita ja ehkäisee sydänlihassolujen kuolemia (Wang ym. 2015). Reperfuusio tarkoittaa verenvirtauksen uudelleen alkamista tukkeuman jälkeen, jolloin sydämeen syöksyy vapaiden radikaalien ryöppy.

Berberiiniä on testattu ihmisillä monissa kliinisissä tutkimuksissa. Niissä berberiini on alentanut kohonneita kokonais-, LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuksia ja suurentanut ”hyvän” HDL-kolesterolin määrää veressä, ilman haittavaikutuksia. Berberiini tasapainottaa diabeetikkojen veren sokeri- ja rasva-arvoja, alentaa metabolista oireyhtymää potevien ihmisten painoindeksiä ja pienentää vyötärön ympärysmittaa.

Nämä havainnot, yhdessä hyvän siedettävyyden kanssa, osoittavat että berberiiniä voi harkita potentiaalisena hoitoaineena kohonneeseen kolesteroliin ja diabetekseen, päättelevät milanolaiset tutkijat. He ehdottavat, kuten tapana on lisärahoituksen saamiseksi, uusia hyvin kontrolloituja kliinisiä kokeita berberiinillä. Kiinalaiset tutkijat ovat jälleen osoittaneet, kuinka berberiini ehkäisee diabeteksen aiheuttamia munuaismuutoksia eli diabeettista nefropatiaa (Tang ym. 2015).

Chang W, Zhang M, Meng Z, et al. Berberine treatment prevents cardiac dysfunction and remodeling through activation of 5'-adenosine monophosphate-activated protein kinase in type 2 diabetic rats and in palmitate-induced hypertrophic H9c2 cells. European Journal of Pharmacology. 2015 Oct 29. pii: S0014-2999(15)30324-1. doi: 10.1016/j.ejphar.2015.10.043.
Pirillo A, Catapano AL. Berberine, a plant alkaloid with lipid- and glucose-lowering properties: From in vitro evidence to clinical studies. Review. Atherosclerosis. 2015 Sep 30;243(2):449-461. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2015.09.032.
Wang Y, Liu J, Ma A, Chen Y. Cardioprotective effect of berberine against myocardial ischemia/reperfusion injury via attenuating mitochondrial dysfunction and apoptosis. International Journal of Clinical and Experimental Medicine. 2015 Aug 15;8(8):14513-9. eCollection 2015.
Tang LQ, Ni WJ, Cai M, et al. The renoprotective effects of berberine and its potential impact on the expression of β-arrestins and ICAM-1/VCAM-1 in streptozocin induced-diabetic nephropathy rats. Journal of Diabetes. 2015 Nov 3. doi: 10.1111/1753-0407.12349.