Ubikinoni ja nivelreuma

Ubikinonin nauttiminen ravintolisänä parantaa nivelreumapotilaiden antioksidanttipuolustusta vapaita radikaaleja ja tulehdussytokiineja vastaan, ilmenee uudesta iranilaisesta kliinisestä tutkimuksesta. Näin ubikinoni voi vaimentaa potilaan elimistössä riehuvaa hapetusstressiä ja tulehdusta ja parantaa taudin ennustetta, päättelevät reumalääkärit ja ravitsemustieteilijät yhteisessä julkaisussaan. Ubikinoni on ravintolisä, jota saa vapaasti terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.


Reumapotilaan elimistössä myllertävät hapetusstressi ja krooninen tulehdus, jotka yhdessä pahentavat taudin kulkua. Iranilaiset reumalääkärit ja ravitsemustieteilijät selvittivät yhdessä, olisiko ubikinonista hyötyä nivelreuman täydentävänä hoitona.

He kutsuivat 44 reumapotilasta kliiniseen kaksoissokkokokeeseen, jossa puolet potilaista sai kaksi kuukautta 100 mg päivässä ubikinonia ja puolet lumetta. Vaikutusjakson alussa ja lopussa kaikista mitattiin hapetusstressin voimakkuutta kuvastava seerumin malonidialdehydin (MDA) pitoisuus, kokonaisantioksidanttikapasiteetti (TAC) sekä tulehdussytokiinit interleukiini (IL-6) ja tuumorinekroositekijä alfa (TNF-α).

Ubikinoni vähensi merkitsevästi seerumin malonidialdehydiä (keskimäärin -1,47 nmol/ml) ja TNF-α:a lumehoitoon verrattuna. Sitä vastoin TAC ja IL-6 eivät eronneet merkitsevästi ryhmien kesken.

Johtopäätökset: Ubikinonin nauttiminen ruoan lisänä vaimentaa nivelreumapotilaiden tulehdussytokiineja ja hapetusstressiä. Vaikutus on potilaille hyödyksi.

Uusi kiinalainen tutkimus vahvistaa, että ubikinoni vaimentaa samalla mekanismilla (TNF-α:n vaimennus) myös ihon tulehduksia (Li ym. 2015).

Abdollahzad H, Aghdashi MA, Asghari Jafarabadi M, Alipour B. Effects of Coenzyme Q10 Supplementation on Inflammatory Cytokines (TNF-α, IL-6) and Oxidative Stress in Rheumatoid Arthritis Patients: A Randomized Controlled Trial. Archives of Medical Research 2015 Sep 2. pii: S0188-4409(15)00238-6. doi: 10.1016/j.arcmed.2015.08.006. / References
Li W, Wu X, Xu X, et al. Coenzyme Q10 Suppresses TNF-α-Induced Inflammatory Reaction In Vitro and Attenuates Severity of Dermatitis in Mice. Inflammation. 2015 Sep 4. [Epub ahead of print]

Tohtori Tolosen kommentti

Toin suomalaisten tietoisuuteen 1980-luvun puolivälissä ubikinonin, minkä jälkeen siitä tuli varsin suosittu ravintolisä. Olen itsekin käyttänyt sitä päivittäin jo yli 30 vuotta. Aluksi ubikinonia myytiin 10 ja 30 mg:n kapseleina, mutta tutkimustiedon karttuessa on käynyt selväksi, että suuremmilla päiväannoksilla (100-300 mg) saadaan merkitsevästi parempi hoitovaikutus kroonisissa sairauksissa. Muutkin ravintolisät ovat hyödyllisiä reumatautien täydentävänä hoitona. Lue lisää viereisen palstan linkeistä.