EPA-rasvahappo parantaa hyvien suolistobakteerien tuotantoa ja tehoa

Nykyajan ihmiset saavat ravinnossaan vähemmän hyviä probioottisia bakteereita ja omega-3-rasvahappoja (suhteessa omega-6:een) kuin kivikaudella eläneet esi-isämme. He eivät kärsineet allergioista, sydän- ja verisuonitaudeista, diabeteksesta, liikalihavuudesta eivätkä muistakaan elintasosairauksista. Geneettisesti ihminen ei ole muuttunut juuri lainkaan viimeisten 40 000 vuoden kuluessa. Nykyihminen tarvitsee probioottisia bakteereita ja omega-3-rasvahappoja aivan yhtä lailla kuin esi-isämme.

Kivikauden ihminen sai ravinnostaan yhtä paljon omega-6- ja omega-3-rasvahappoja. Nykyravinnon omega-6/omega-3-suhde on keskimäärin 15–17:1, mikä lisää suuresti monien kroonisten tautien vaaraa ja pahentaa niiden kulkua. Ravintolisänä nautittu omega-3-rasvahappo EPA korjaa omega-6/omega-3- suhdetta ja parantaa hyvien suolistobakteerien tuotantoa sekä tulehdusta vaimentavaa tehoa.

Ruuansulatusbakteereita pidetään yleisesti hyvinä ja terveellisinä, koska ne auttavat isäntäihmistä monin tavoin. Ne pilkkovat sulamatonta ruokaa metaboliiteiksi (aineenvaihduntatuotteiksi), jotka antavat energiaa suolen limakalvon soluille ja säätävät immuunipuolustuksen solujen toimintaa mm. allergioita, tulehduksia ja muita häiriöitä vastaan. Probioottisia bakteereita – yleisimmin laktobasilleja eli maitohappobakteereita – käytetään yleisesti myös ravintolisinä ehkäisemään muun muassa turistiripulia. Mutta niillä on toki monia muitakin suotuisia terveysvaikutuksia.

Näin EPA edistää maitohappobakteerien tuotantoa ja toimintaa

EPA-rasvahapon vaikutusta hyviin suolistobakteereihin tutkittiin Englannissa (Institute of Food Research, Norwich, Norfolk, UK) sekä Uudessa Seelannissa (The New Zealand Institute for Plant & Food Research Limited, Palmerston North, New Zealand ja Zespri International, Mount Maunganui, New Zealand). Tutkijat testasivat, kuinka paksusuolen limakalvon solut ja immuunisolut reagoivat maitohappobakteeriin (Lactobacillus gasseri) ja kahteen patogeeniseen bakteeriin (E. coli and Staphylococcus aureus), sekä sitä, vaikuttiko kalaöljyn EPA-rasvahappo näihin reaktioihin.

L. gasseri -bakteerit lisäsivät immuunivälitteistä proteiinia TGF-β1 (Transforming Growth Factor β1) ja sen välittämää geenisignaalia. TGF-β1 vaimentaa tulehdusmuutoksia elimistössä. Patogeenisilla bakteereilla ei ollut vastaavaa vaikutusta TGF-β1:een. Kun soluviljelmään lisättiin yhtaikaa L. gasseria ja EPA-rasvahappoa tehostui TGF-β1:n tuotanto ja toiminta.

"EPA-rasvahapon yhdistäminen probioottiseen bakteeriin edistää hyvien bakteerien elossapysymistä suolistossa ja vaimentaa tulehdusta", päättelivät tutkijat. Tulokset puoltavat E-EPAn ja maitohappobakteerien samanaikaista käyttöä ravintolisinä.

Omega-3 could help support "friendly bacteria" in the gut. Nutraingredients.com 25.8.2015
Bentley-Hewitt KL, De Guzman CE, Ansell J, et al. How fish oils could support our friendly bacteria. Lipid technology 2015 Aug; 27 (8), 179–182. DOI: 10.1002/lite.201500035