Masentuneen nuoren sydäntaudin riski on tavallista suurempi

Masennukseen tai kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuneet teini-ikäiset sairastuvat muita useammin ja muita nuorempina sydän- ja verisuonitauteihin, sanoo Yhdysvaltain Sydänliitto tiedotteessaan 10.8.2015. Lausunto perustuu sydänliiton Circulation-lehdessä julkaistuun uuteen tutkimukseen. Se vahvistaa entisestään jo pitkään esittämääni näkemystä, että masennus on luonteeltaan koko elimistön biologinen tulehdussairaus, jossa ravitsemustilalla on suuri merkitys.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa masennuksen, valtimo- ja sydäntautien yhteys osoitetaan luotettavasti, kirjoittaa Yhdysvaltain sydänliitto (American Heart Association, AHA) tiedotteessaan. Liitto lisää masennuksen sydäntautien riskitekijöihin.

Yli 7 000 amerikkalaisen alle 30-vuotiaan nuoren tutkimus osoitti vuonna 2011, että itsemurhaa yrittäneillä naisilla masennus oli suurin ja miehillä neljänneksi suurin sydäntaudin riskitekijä. Masentuneen nuoren ihmisen valtimot ovat tavallista jäykemmät ja ahtaammat. Runsas hiilihydraattien syöminen altistaa erityisesti naisia masennukselle (American Journal of Clinical Nutrition 2015). Belgialainen neuropsykiatri Michael Maes osoitti ensimmäisenä, että masennus on biologinen sairaus, jota luonnehtii matala-asteinen tulehdustila (inflammaatio) ja että sitä voidaan ehkäistä ja vaimentaa ravintolisillä. Tulehdus on pääsyynä myös valtimoiden kovettumisessa.

“Nuorten masennuspotilaiden sydäntaudin riski ei ole vielä yleisesti tiedossa, joten toivomme, että nyt annetut ohjeet saisivat potilaat, heidän perheensä ja terveydenhuollon ammattihenkilöt vähentämään sydän- ja verisuonitautien riskiä näillä nuorilla”, sanoo lasten ja nuorten psykiatrian apulaisprofessori Benjamin I. Goldstein (Sunnybrook Health Sciences Centre and the University of Toronto, in Toronto, Ontario, Canada). Hän johti uudet ohjeet laatinutta työryhmää.

”Masennukseen sairastuvilla nuorilla ilmenee sydäntauteja paljon muita ihmisiä varhemmin”, työryhmä toteaa. Masennus lisää myös nuorten lihomista, verenpainetta, tyypin 2 diabetesta ja valtimoiden kovettumista. Pääasiallisena syynä näihin elinmuutoksiin on krooninen matala-asteinen tulehdus, joka myllertää masentuneen ihmisen elimistössä. Vaikka masentuneet nuoret syövät mielialalääkkeitä, tupakoivat muita enemmän, liikkuvat vähemmän ja käyttävät enemmän päihteitä, nämä seikat eivät yksin selitä suurentunutta sydäntautien riskiä, sanoo työryhmä. Sydäntautiriski on suurentunut myös lääkitsemättömillä nuorilla.

“Mielialahäiriöt kestävät usein koko eliniän, joten sydäntautiriskin tiedostaminen ja sen vähentämiseen tähtäävät varhaiset toimenpiteet ovat erittäin tärkeitä”, Goldstein korostaa.

Entä Suomessa?

”Suomessa mielenterveyshäiriöt ovat keskeinen syy työelämästä syrjäytymiseen, kirjoitti Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck Helsingin Sanomissa 9.8.2015. Itse kirjoitin jo kauan sitten, että masennus horjuttaa kansanterveyttä ja -taloutta. Kelan pääjohtajan Liisa Hyssälän mukaan masennus ajaa nuoria yhä herkemmin eläkkeelle.

”Lähes puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on myönnetty mielenterveyden ongelmien, usein masennuksen takia. Masennusta näyttää olevan Suomessa enemmän kuin muualla. Masennustilat ovat lisääntyneet, vaikka nykytiedon valossa jopa puolet masennuksesta olisi ehkäistävissä. Mielenterveyteen vaikuttavat tekijät ovat tiedossa, ja niihin voidaan vaikuttaa. Perusta mielenterveydelle luodaan jo lapsuudessa. Puolet kaikista mielenterveyden häiriöistä ilmenee 14. ikävuoteen mennessä”, Wahlbeck sanoo. ”Jokainen mielenterveyteen sijoitettu euro maksaa tutkitusti itsensä moninkertaisesti takaisin”, hän sanoo kirjoituksensa lopussa.

Wahlbeck ei mainitse sanallakaan ravitsemuksen merkitystä, eikä sitä, että THL:n tutkimuksen mukaan D-vitamiinin puute altistaa masennukselle ja riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisisi puolet masennuksesta. Vastaava tulos saatiin äskettäin Oregon State Universityn nuorten naisten D-vitamiinitutkimuksessa. Myös muut ravintolisät, kuten kalaöljy, ovat tutkitusti tehokas keino ehkäistä ja hoitaa masennusta (katso Omega-3-tutkimuksia taulukossa). D-vitamiini ja omega-3-:t yhdessä edesauttavat serotoniinin tuotantoa aivoissa. Uusi amerikkalaistutkimus osoittaa, että kalaöljy voi parantaa nopeasti opiskelijoiden masennuksen

Kaiken tämän tiedon valossa erityisesti lapsiperheiden tulisi huolehtia lastensa riittävästä D-vitamiinin ja kalaöljyn saannista. Se yksin voisi puolittaa lapsen ja nuoren riskin sairastua masennukseen ja se mukanaan tuomiin muihin parantumattomiin lisätauteihin.
Näin D-vitamiini ehkäisee mielenterveysongelmia
D-vitamiini säästäisi terveysmenoissa miljardeja

Depressed teens at risk of heart disease, early monitoring urged. American Heart Association Scientific Statement 10.8.2015