British Medical Journal: “Statiinien sivuvaikutukset tutkittava puolueettomasti”

Euroopan johtava yleislääketieteen lehti British Medical Journal (BMJ) vaatii puolueetonta tutkimusta kolesterolia alentavien lääkkeiden, statiinien, sivuvaikutuksista. Niistä on jo 22 000 tieteellistä raporttia ja 227 kuolemantapausta. Statiineja syö päivittäin lähes 12 miljoonaa brittiä ja lähes 700 000 suomalaista. Suurin osa syö niitä turhaan.

Statiinit aiheuttavat paljon sivuvaikutuksia, joista lääketehtaat ja niihin sidoksissa olevat tutkijat tietävät, mutta lääkärilehdet ja valtamedia vaikenevat niistä.

BMJ:n päätoimittaja Fiona Godlee sanoi eilen:Vaadimme puolueettomia silmiä tutkimaan kaiken statiineista saatavissa olevan tiedon, koska ne ovat niin laajasti käytetty lääkeaineryhmä, jota määrätään myös pienen sydäntautiriskin ihmisille, joille lääkityksestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Tutkimuksen tulee olla täydellisen puolueeton.

Tällä tarkoitetaan sitä, ettei tutkimukseen voida ottaa mukaan läääketeollisuuteen sitoununeita statiinitutkijoita, kuten professori Rory Collinsia (jonka tutkimuksiin mm. Suomen Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne vetoaa puolustaessaan statiinien käyttöä). Oxfordin yliopiston kansanterveystieteen professori Klim McPherson toivottaa puolueettoman analyysin tervetuleeksi. Hän sai itse statiineista pahoja kipuja. McPherson ilmoittautuu halukkaaksi sivuvaikutuksia tutkivaan työryhmään.

BMJ ihmettelee, kuinka voidaan suositella laajasti terveille ihmisille lääkitystä ilman, että sen vaikutuksista on tehty puolueetonta selvitystä. Statiinitutkijoilta vaaditaan läpinäkyvyyttä.

Amerikkalaiset lääketehtaat ovat lahjoneet sydänlääkäreitä 300 miljoonalla dollarilla, kertoo MedPageToday 23.7.2015 . Suomen tilastot osoittavat, ettei statiineista olekaan luvattua hyötyä – päinvastoin.

Express 26.7. 2015 EXCLUSIVE: New calls for review over statin danger

The New York Times julkaisi 9.7. 2015 Mozaffarianin ja Ludwigin artikkelin otsikolla: Miksi viranomaiset pelkäävät [turhaan] rasvaa?