D-vitamiini ja rintasyöpä -tutkimukseen 1,76 miljoonaa dollaria

Amerikkalaisen Albany-yliopiston professori JoEllen Welsh on saanut Yhdysvaltain terveysviraston syöväntutkimuslaitokselta 1,76 miljoonan dollarin rahoituksen selvittääkseen D-vitamiinin merkitystä vakiohoidoille resistentin HER2-negatiivisen rintasyövän hoidossa. Jo nyt amerikkalaiset rintasyöpäkirurgit määräävät potilailleen D-vitamiinia 178 mikrogrammaa (µg) päivässä. Se ei aiheuta haittoja, vaan parantaa taudin ennustetta.

Yhdysvalloissa diagnosoidaan noin 230 000 uutta rintasyöpää vuosittain (Suomessa noin 4 700/vuosi). Se on kolmanneksi yleisin kuolinsyy, jonka edellä ovat vain sydäntaudit ja keuhkosyöpä. Joka viides rintasyöpä on "triplenegatiivinen" (TNBC), eli tautiin eivät tehoa vakiohoidot, kuten tamoksifeeni tai aromataasinestäjät. Tämä rintasyövän alatyypin ennuste on huono. Nyt sitä yritetään parantaa D-vitamiinihoidolla.

TNBC-tyypissä potilaalta puuttuu kolmenlaisia reseptoreja (vastaanottimia): estrogeeni- ja progesterolireseptoreita tai human epidermal growth factor reseptori 2 (HER2). Tähän taudin muotoon pyritään kuumeisesti löytämään uusia hoitomuotoja. Juuri tähän tarkoitukseen professori Welshin työryhmä sai rahoitusta National Institutes of Health's National Cancer Institutelta.

Welshin työryhmä on jo havainnut, että D-vitamiinin aktiivinen muoto 1,25 D vaimentaa tiettyä geeniä, hyaluronaanisyntetaasi 2:ta (HAS2), joka toimii yliaktiivisesti TNBC-kasvaimissa. HAS2 koodaa entsyymiä, joka tuottaa hyaluronihappoa (HA), joka puolestaan aktivoi solujen pintareseptoria CD44:ä. Se liittyy TNBC:n käynnistymiseen ja taudin etenemiseen. Jos sitä opittaisiin hillitsemään, voisi taudin ennuste parantua, uskovat tutkijat.

Heidän alustavat kokeensa osoittavat, että D-vitamiini vaimentaa HAS2:n aktiivisuutta ja HA:n synteesiä, jolloin CD44:n viestintä TNBC-soluissa estyy. Professori Welsh on kansainvälisesti tunnustettu steroidihormonien asiantuntija, D-vitamiinin ja rintasyövän tutkija.

Rintasyöpäpotilaan tulisi ottaa D-vitamiinia niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) nousee 175–250 nmol/l välille, ilmenee aikaisemmista tutkimuksista. Se edellyttää yleensä yhtä monta mikrogrammaa (175–250) päivässä, sillä yksi mikrogramma nostaa seerumin pitoisuutta yhdellä nanomoolilla. Yliannostelun vaaraa ei ole, sillä toksisuuden raja on 500 nmol/l, ilmoittaa Yhdysvaltain terveysvirasto. D-vitamiinin viranomaissuositus 10 µg/vrk on ainakin 10 kertaa liian pieni. Se ei missään tapauksessa riitä syöpäpotilaille. Berberiini estää kolmoisnegatiivisen rintasyövän kasvua ja leviämistä (Lin ym. 2019).
Katso professori JoEllen Welshin videohaastattelu: Näin D-vitamiini pysäyttää rintasyövän.

Albanyn yliopiston tiedote

Lin YS, Chiu YC, Tsai YH, et al. Different mechanisms involved in the berberine-induced antiproliferation effects in triple-negative breast cancer cell lines. Journal of Cellular Biochemistry. 2019 Apr 7. doi: 10.1002/jcb.28628.