Ravintosuositukset uudistuvat

Yli 40 vuotta vallalla ollut oppi tyydytettyjen rasvojen ja ravinnon kolesterolin vaarallisuudesta on nyt haudattu lopullisesti. Yhdysvaltain ravitsemussuosituksia antava komitea Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) on julkaissut uuden luonnoksen, jonka mukaiset ohjeet tulevat voimaan pikapuolin Yhdysvalloissa. Sieltä ne leviävät vähitellen muihin maihin, myös Suomeen. Asiaa käsitellään muun muassa Amerikan Lääkärilehden (JAMA) kesäkuun numerossa.

Eniten huomiota on herättänyt uusi konsensus, jonka mukaan ravinnon, esimerkiksi kananmunan keltuaisen, kolesteroli ei olekaan sydän- ja verisuoniterveydelle haitallista, kuten tähän asti on väitetty. Samalla nyt on päätetty lopettaa rasvoilla pelottelu. Niitä saa syödä vapaasti - tähän asti ylärajana on ollut 25–35 prosenttia päivän kalorien tarpeesta.

Rasvojen sijaan erilaiset hiilihydraatit, eritoten lisätyt sokerit, ovat terveydelle haitallisia, kuten vhh-ruokavalion puolesta puhuneet ovat esittäneet jo vuosia. "Rasvoilla pelottelu on johtanut haitallisten vähärasvaisten elintarvikkeiden suosimiseen ja runsaaseen hiilihydraattien nauttimiseen kodeissa, kouluissa, armeijassa, ravintoloissa, kahviloissa ja laitosruokailussa", kirjoittavat professori Dariush Mozaffarian (Tufts University) ja tohtori David S. Ludwig (Boston Children’s Hospital) Amerikan Lääkärilehdessä (JAMAssa). He yrittävät saada lääkärit ymmärtämään ravitsemustieteen paradigman muutosta.

Rasvojen demonisointi on ollut haitallista ihmisten terveydelle, koska samalla se on vähentänyt terveellisten tyydyttymättömien rasvojen syöntiä. Vähärasvaiset, runsashiilariset ruoat eivät ehkäise lihomista eivätkä mitään merkittäviä sairauksia, kirjoittavat asiantuntijat. Tutkijat kehottavat viranomaisia uusimaan vanhentuneet ravitsemussuositukset, sillä DGAC:n jäsenet eivät ole viranomaisia, vaan puolueettomia tiedemiehiä, jotka ovat seuranneet ja analysoineet ravitsemustutkimuksia.

Uusissa suosituksissa neuvotaan syömään entistä enemmän hedelmiä ja vihanneksia, täysjyväviljaa, kalaa ja muuta meriruokaa sekä meijerituotteita. Lihan, sokeristen ruokien ja juomien sekä raffinoitujen viljatuotteiden syömistä kehotetaan vähentämään.

Suomessa Iltalehti kirjoitti tästä samasta aiheesta 29.6.2015
The New York Times julkaisi 9.7. 2016 Mozaffarianin ja Ludwigin artikkelin otsikolla: Miksi viranomaiset pelkäävät rasvaa?

Jussi Huttunen tunnusti saunassa Kari Salmiselle:oikeassa sinä Kari olet ollut….kaikki nämä vuodet”. Huttunen myöntää julkisesti: "Parhaalla tahdollakaan ei löydy yhteyttä rasvaisen ruuan ja sydäntautien välillä." Huttunen toimi Kansanterveyslaitoksen (nyk. THL) ylijohtajana ennen Pekka Puskaa.

Ruotsin lääkärilehti 2017: Rasvan syönti ja sydän- ja verisuonitaudit – Onko meitä informoitu väärin?
Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?

Mozaffarian D, Ludwig D. The 2015 U.S. Dietary Guidelines: Lifting the ban on total dietary fat. Journal of the American Medical Association (JAMA) 2015; 313(24): 2421-2422. Free Full Text