Japanilaiset neurologit: Ubikinolia Parkinsonin tautiin

Ubikinoni ja sen pelkistetty muoto ubikinoli ovat suuren tutkimusmielenkiinnon kohteina neurologiassa. Uusi japanilaisten neurologien kliininen kaksoissokkotutkimus osoittaa, että 300 mg ubikinolia päivässä on hyödyksi Parkinsonin tautia sairastaville potilaille, joiden levodopan vaikutus on alkanut heiketä. Tämä on maailman ensimmäinen kliininen tutkimus laatuaan.

Tutkimukseen valittiin kaksi ryhmää Parkinson-potilaita: Ryhmä A:n muodosti 28 wearing-off –potilasta, joista 14 sai 48 viikkoa päivittäin ubikinolia ja 12 lumetta. B:n muodosti 22 äskettäin diagnosoitua potilasta, joille ei ollut vielä annettu levodopa-lääkitystä. Heistä 14 sai 96 viikkoa ubikinolia 300 mg päivässä ja 8 sai lumetta. Wearing-off tarkoittaa sitä, että muutaman vuoden kuluttua levodopan vaikutus alkaa hävitä ja Parkinsonin taudin oireet alkavat palata ja pahentua ennen seuraavan lääkeannoksen nauttimista ja rauhoittuvat taas sen nauttimisen jälkeen. Tällä hetkellä ei ole lääkettä, joka pysäyttäisi taudin etenemisen, mutta lääkehoito voi lievittää merkittävästi oireita.

Taudin vaikeutta arvioitiin Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS) –pisteytyksellä. Ryhmä A:n pisteet paranivat ubikinolilla keskimäärin -4,2 ± 8,2, kun taas lumetta saaneiden pisteet lisääntyivät 2,9 ± 89. Ryhmä B:ssä ubikinolia saaneiden pisteet lisääntyivät (n = 14; 3,9 ± 8,0), samoin kuin lumetta saaneiden (n = 8; 5,1 ± 10,3).

Tämä on ensimmäinen raportti, joka osoittaa, että ubikinoli voi parantaa merkittävästi Parkinson-potilaiden UPDRS-pisteytyksellä arvioitua wearing-offia. Ubikinoli on turvallista ja hyvin siedettyä”, kirjoittavat neurologit Parkinsonin tautiin erikoistuneessa tiedelehdessä.

Yoritaka A, Kawajiri S, Yamamoto Y, et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial of reduced coenzyme Q10 for Parkinson's disease.
Parkinsonism Relat Disord. 2015 May 29. pii: S1353-8020(15)00240-0. doi: 10.1016/j.parkreldis.2015.05.022.

Tohtori Tolosen kommentti

Noin 10 000 suomalaista sairastaa Parkinsonin tautia. Koska tautiin ei ole parantavaa lääkehoitoa, potilaan kannattaa käyttää myös ravintolisiä, jotka voivat lievittää oireita. Ubikinoni/ubikinoli, karnosiini, fosfoseriini, E-EPA, E-DHA, D-vitamiini ja muut ravintolisät voivat parantaa taudin ennustetta merkittävästi. Melatoniini voi auttaa Parkinsonin tautiin liittyvissä unihäiriöissä. Ubikinoli on ubikinonin pelkistetty muoto, jota myydään niinikään ravintolisänä. Se on valitettavasti paljon tavallista ubikinonia kalliimpaa. Tavallinenkin ubikinoni pelkistyy elimistössä ubikinoliksi, joten myös siitä saattaa olla hyötyä wearing-offin hoidossa.