U-käännös Amerikassa: Ravitsemusohjeet ovat olleet 40 vuotta virheellisiä

Johtavat amerikkalaiset asiantuntijat myöntävät, että viralliset ruokavalio-ohjeet ovat olleet vääriä vuosikymmeniä. Voi ja munat ovat olleet pannassa, ja niitä on kehotettu välttämään terveyssyistä. Ravinnon sisältämän kolesterolin on pelätty tukkivan verisuonia, aiheuttavan sydänsairauksia ja aivohalvauksia, mutta pelko on ollut aiheeton, sanovat johtavat sydänlääkärit. Yhdysvaltojen hallitus on vapauttanut kolesterolin huolestusta herättävien ravintoaineiden listalta ja suurimmaksi huolenaiheeksi ovat nousseet hiilihydraatit (sokerit). Myös suomalaiset ravitsemustieteilijät ovat joutuneet myöntämään, että he ovat johtaneet mediaa ja väestöä harhaan virheellisillä neuvoillaan.

Kolesterolipitoisten elintarvikkeiden kuten voin, äyriäisten, pekonin ja maksan välttämiskehotukset ovat olleet virheellisiä, ilmoittaa ravitsemusneuvontaa antava amerikkalainen komitea. Se ei enää varoita ihmisiä kolesterolipitoisista elintarvikkeista.

U-käännös merkitsee loppua 40 vuotta kestäneille kolesterolivaroituksille. Cleveland Clinicin johtava kardiologi Steven Nissen – maailman johtava kolesterolilääkkeiden suosittelija –  sanoo nyt suoraan, että ruokavalio-ohjeet ovat olleet väärät. Ne ovat olleet väärät vuosikymmeniä. Nyt ihmetelläänkin, miksi statiineja pitäisi syödä, kun kolesteroli ei olekaan terveydelle haitallista. Esimerkiksi uusi suuri tutkimus – jonka tekivät Ranskan kansanterveyslaitos Inserm ja Bordeauxin yliopisto - ei löytänyt mitään yhteyttä statiinien käytön ja sepelvaltimotaudin ehkäisyn välillä ("We found no association between lipid lowering drug use and coronary heart disease (hazard ratio 1.12, 0.90 to 1.40.)")

Amerikkalaiset lääkärit lopettavatkin varoittamasta kolesterolista ja
tyydyttyneestä maaeläinrasvasta ja keskittyvät hiilihydraatteihin, jotka ovat suurin uhka terveydelle, kuten Lontoon yliopiston ravitsemustieteen professori John Yudkin esitti jo 1960-luvulla. Hänet vaiennettiin tuolloin, mutta nyt hänet on nostettu kunniakorokkeelle mm. Time-lehdessä.

Dr John Yudkin

John Yudkin (1910–1995) toimi vuosina 1954–1971 Lontoon yliopiston ravitsemustieteen professorina. Hän esitti jo 1960-luvulla, ettei eläinrasva ole vaarallista terveydelle, mutta sitä vastoin sokeri on. Yudkin julkaisi vuonna 1972 sokerista kirjan Pure, White and Deadly, suomennettu nimellä Puhdasta, valkoista ja tappavaa: kirja sokerista. Keysin ja Yudkinin välillä käytiin ankaraa kiistaa, ja lopulta – valitettavasti – Keysin kanta voitti, voi ja muu maaeläinrasva julistettiin pannaan, ja sokeria sai syödä. Vasta nyt myönnetään, että Yudkin oli oikeassa ja Keys väärässä. Suomalaiset Fogelholm, Schwab, Pekka Puska, Matti Uusitupa ja monet muu valtamedian hellimä ravitsemueliitti on pelotellut ihmisiä eläinrasvalla ja kolesterolilla ja väittänyt vhh-ruokavalion olevan terveydelle vaarallisen.

U-käännöksestä kirjoittavat nyt maailman valtalehdet ja jopa Suomessa Ilta-Sanomat. Tämä on kova isku valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsenille, suomalaisille ravitsemustieteilijöille, ravitsemusterapeuteille, kotitalousopettajille, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusyksikölle ja muille Pekka Puskan virheellisten oppien levittäjille, jotka ovat noudattaneet, ja monet heistä noudattavat edelleen sitoutumisen eskalaatiota. Anteeksipyyntöä harhaanjohtamisesta ei ole vielä näkynyt julkisuudessa.

Heinäkuussa 2018 kanadalaisten tutkijoiden julkaisema jättitutkimus 50 maasta vahvistaa, ettei tyydytetty maaeläinrasva lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, vaan päin vastoin vähentää sitä.

Why butter and eggs won't kill us after all: Flawed science triggers U-turn on cholesterol fears. Daily Mail 25.5.2015
U-käännös Yhdysvalloissa: ”Ruokavalio-ohjeet ovat olleet väärät jo vuosikymmeniä”. Ilta-Sanomat 26.5.2015

Lue myös
DI Leino Utriaisen "väitöskirja" statiiniaikakauden tilinpäätös (2.6.2015)

Lue myös englantilaisen tiedekirjailijan Matt Ridleyn kolumni The Times -lehdessä 25.5.2015 More eggs, please. Cholesterol is OK now.