Terveet käyttävät eniten ravintolisiä

Ovatko ihmiset terveempiä siksi, että he nauttivat ravintolisiä vai nauttivatko he ravintolisiä siksi, että ovat muita terveempiä ja terveystietoisempia? Kas, siinä hankala kysymys vastattavaksi. Olemme aina tienneet, että Suomessakin hyvinkoulutetut kaupunkilaisnaiset käyttävät muita enemmän ravintolisiä. Suurinta käyttö on Vaasa–Kotka -linjan eteläpuolella, jossa väestö on myös terveintä. Kööpenhaminan yliopisto ja Tanskan syöpäyhdistys selvittivät tanskalaisten ravintolisien käyttöä vuosina 1993–1997.

Aineistona oli lähes 55 000 tanskalaista, iältään 50–65 vuotta, jotka täyttivät ruokavaliota, elintapoja ja ravintolisiä koskevat kyselylomakkeet. Heille laadittiin terveysindeksi, jossa otettiin huomioon liikuntaharrastukset, alkoholin käyttö, tupakointi, ruokavalio, vyötärön ympärysmitta, virtsan sokeripitoisuus ja mitattu verenpaine. Terveysindeksiä verrattiin ravintolisien käyttöön.

Kävi ilmi, että 71 % osallistujista ilmoitti käyttäneensä ravintolisiä viimeisten 12 kuukauden aikana. Yleisimmin niitä nauttivat naiset, ikääntyvät ja eniten koulutetut ihmiset. Neljännes (23 % naisista ja 26 % miehistä) söi kalaöljyvalmisteita, 63 % monivitamiineja, mutta vain 3,4 % monihivenainevalmisteita. Yli 38 % söi antioksidantteja, joista ginsengiä söi joka kymmenes. Vajaa 7 % söi maitohappobakteereita.

Mitä terveempi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän käyttää ravintolisiä. Terveet ja hyvinkoulutetut ihmiset ovat muita terveystietoisempia ja he vaalivat ja hoitavat terveyttään paitsi tervein elämäntavoin myös nauttimalla ravintolisiä, päättelivät tutkijat.

Italiassa ravintolisien käyttö on vielä yleisempää: tuoreen selvityksen mukaan 8 kymmenestä italiaanosta nauttii ravintolisiä. Siellä ravintolisäbisnes kukoistaa ennen näkemättömällä tavalla. Suomesta ei ole ajankohtaisia tietoja tästä asiasta. Periaatteessahan jokaisen suomalaisen, vauvasta vaariin, tulisi nauttia ainakin D-vitamiinia ruoan lisänä.

Which came first, the health or the supplement? Nutraingredients.com 27.5.2015
Kofoeda CLF, Christensen J, Lars O. Dragsted LO, et al. Determinants of dietary supplement use – healthy individuals use dietary supplements. British Journal of Nutrition. Published online: 05 May 2015 DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114515001440