Milanon yliopisto: D-vitamiini laihduttaa

Ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä on usein D-vitamiinin puute, jopa aurinkoisessa Italiassa. Niinpä heidän D-vitamiinin tarpeensa on suurempi kuin normaalipainoisten. Milanon yliopistossa sisätautien ja työlääketieteen erikoislääkäri, professori Luisella Vignan johdolla tehty tutkimus osoitti, että reilu D-vitamiiniannos auttaa ylipainoisia ihmisiä laihtumaan. Koehenkilöille annettu annos oli moninkertainen suomalaiseen viranomaissuositukseen nähden. Suomessa ei ole otettu riittävästi huomioon D-vitamiinin monipuolisia vaikutukseen terveyteen ja hyvinvointiin.

Tutkimukseen kutsuttiin 400 ylipainoista aikuista, joille kaikille annettiin samanlainen vähäkalorinen ruokavalio. Lähes kaikkien seerumin D-vitamiinin pitoisuus oli puutteen puolella (alle 75 nmol/l). Sen jälkeen koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään.

  1. Ryhmä 1 ei nauttinut lainkaan D-vitamiinia ruoan lisänä,
  2. Ryhmä 2 otti 25 000 ky eli 625 mikrogrammaa (µg) kuukaudessa (noin 21 µg päivää kohti) ja
  3. Ryhmä 3 otti 100 000 ky eli yli 80 µg päivää kohti.

Kuuden kuukauden kuluttua otetuissa verikokeissa kävi ilmi, että vain ryhmän 3 eli yli 80 µg/vrk D-vitamiinia nauttineiden S-D-25 oli noussut normaaliksi eli yli 75 nmolin/l. Muilla se oli jäänyt vajaaksi viitearvoon nähden. Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Virossa ym. viitearvo on 75–250 nmol/l. [Suomessa THL uskottelee, että 50 nmol/l riittää kaikille.]

Ykkösryhmä laihtui 6 kuukaudessa keskimäärin 1,2 kg, kakkosryhmä 3,8 kg ja kolmosryhmä 5,4 kg. Vyötärön ympärysmitat pienenivät vastaavasti 3,2 cm, 4 cm ja 5,5 cm.

"Tulokset osoittavat, että D-vitamiinilisä auttaa ylipainoisia ja lihavia ihmisiä laihtumaan ja tehostaa vähäkalorisen ruokavalion vaikutusta. Kaikkien ylipainoisten ihmisten tulisi mittauttaa seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ja jos se on liian pieni [alle 75 nmol/l], korjata asia ottamalla D-vitamiinia ruoan lisänä", päättelevät tutkijat.

Vitamin D Supplements May Aid Weight Loss For Obese And Overweight People, Study Finds. Huffington Post, 19.5. 2015