Kuopio: Kananmunat ehkäisevät tyypin 2 diabetesta

Kananmunat oli julistettu Suomessa pannaan vuosikymmenien ajan, koska keltuaiset sisältävät paljon kolesterolia ja munien väitettiin suurentavan veren kolesterolipitoisuutta ja tukkivan valtimoita. Nyt Itä-Suomen yliopiston tutkimus kumoaa nämä käsitykset. Kananmunat suojaavatkin ikääntyviä miehiä tyypin 2 diabetekselta. Tutkimus julkaistiin huhtikuussa 2015 maailman johtavassa ravitsemustieteen lehdessä. Kaikki mitä sinulle on opetettu maaeläinrasvojen ja kolesterolin vaaroista on ollut täysin väärää tietoa.

Kuopiossa seurattiin 2 332 miehen terveydentilaa lähes 20 vuotta. Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimus eli Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor Study aloitettiin vuosina 1984–1989, jolloin miehet olivat 42–60-vuotiaita. Seuruun aikana 432 miestä sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Runsas kananmunien syönti vähensi aikuisdiabeteksen riskiä, osoittavat tulokset. Ne kerättiin 4 päivän ruokapäiväkirjoista. Miehistä mitattiin 4, 11 ja 20 vuoden kuluttua seuruun alkamisesta paastoverensokeri ja heille tehtiin 2 tunnin sokerirasituskoe. Niillä miehillä, jotka – ravitsemustieteilijöiden ja lääkäreiden varoituksista huolimatta – olivat uskaltaneet syödä noin neljä munaa viikossa, ilmeni 38 prosenttia vähemmän diabetesta kuin vain yhden munan tai ei yhtään munaa viikossa syöneillä. Runsas munien syönti paransi myös veren sokeriarvoja ja alensi CRP-pitoisuutta (joka osoittaa kroonista matala-asteista tulehdusta), vaan ei seerumin insuliinia. Yli neljän munan syönti viikottain ei enää lisännyt suojavaikutusta, kirjoittavat tutkijat. He ottivat huomioon monia mahdollisia sekoittavia tekijöitä, mm. veren kolesterolin. Se ei lisääntynyt kananmunia syömällä.

Kanamunat voivat parantaa sokerin aineenvaihduntaa ja ehkäistä ja vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta, päättelevät tutkijat.

Uusi amerikkalainen tutkimus osoittaa, että keitettyjen kananmunien lisääminen salaatteihin parantaa karotenoidien imeytymistä, mikä on terveydelle edullista.

Viime vuonna suuri eurooppalainen EPIC-tutkimus osoitti, että maitorasvat voivat ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm myösi viime vuoden lopulla, ettei maaeläinrasva olekaan sydänterveydelle vaarallista, vaan "olemme ymmärtäneet asiat pikkasen väärin". Tutkimukset kumoavat täysin ravitsemustieteilijöiden ja lääkäreiden aikaisemmat pelottelut, joiden mukaan kananmunat ja maitorasvat muka olisivat terveydelle vaarallisia. Mahtaa tuntua mukavalta olla ravitsemustieteilijä!

Virtanen J, Mursu J, Tuomainen T-P, et al. Egg consumption and risk of incident type 2 diabetes in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. American Journal of Clinical Nutrition 2015 April doi: 10.3945/​ajcn.114.104109