Tupakointi ja D-vitamiini

Suomessa on arviolta 300 000–400 000 keuhkoahtaumatautia (COPD) sairastavaa ihmistä. Taudin yleisin syy on tupakointi. Tupakoija tarvitsee D-vitamiinia paljon viranomaissuositusta (10 µg/vrk) enemmän, ainakin 100 µg/vrk. Uudet tutkimukset osoittavat, että COPD:tä sairastavien henkilöiden keuhkojen toimintaa voidaan elvyttää kalaöljyllä ja D-vitamiinilla. Uusin tutkimus tulee Etelä-Koreasta Soulin Yonsei-yliopiston keuhkoklinikasta.

Tutkimukseen osallistui 193 COPD-potilasta (Korean Obstructive Lung Disease Cohort). Heidän verestään analysoitiin vuosittain plasman D-vitamiinin pitoisuus (P-D-25) ja heille tehtiin elämänlaatua mittaava kyselytutkimus, keuhkojen toimintakokeita, emfyseemaindeksi ja suorituskykyä mittaavia testejä, kuten 6 minuutin kävelymatka (6MW).

Vain 12 (6,2%) potilaan P-D-25 oli normaali, 28:lla se oli vajavainen (14,5 %) ja 153:lla (79,3 %) selvästi puutteellinen. Mitä pienempi P-D-25 oli, sitä heikommat olivat keuhkojen toimintakokeiden tulokset (FEV1 /FVC-suhde). D-vitamiinin puute liittyi alentuneeseen uloshengityskapasiteettiin (FEV1) sekä 6 minuutin kävelymatkaan. Sitä vastoin elämänlaatu, empfyseemaindeksi ja emfyseeman pahenemisvaiheet eivät näyttäneet liittyneen D-vitamiinipitoisuuteen.

Päätelmät: D-vitamiinin puute on yleistä korealaisilla COPD-potilailla ja puute korreloi heikentyneeseen keuhkojen toimintakykyyn sekä fyysiseen suorituskykyyn.

Tulokset vahvistavat ruotsalaista raporttia D-vitamiinin suotuisasta vaikutuksesta COPD:ssa. Ensisijaista tietenkin on olla tupakoimatta kokonaan tai vähentää sitä oleellisesti.

Nämä tutkimukset ovat vain jäävuoren huippu, joka osoittaa ravintolisien hyödyllisyyttä kroonisia sairauksia poteville ihmisille. Myös kalaöljy parantaa COPD-potilaiden fyysistä suorituskykyä. D-vitamiinin ja kalaöljyn yhdistelmä on luonnollisesti tehokkaampaa kuin kumpikaan yksinään.

Jung JY, Kim YS, Kim SK, et al for the KOLD Study. Relationship of vitamin D status with lung function and exercise capacity in COPD. Respirology 2015 Apr 13. doi: 10.1111/resp.12538. [Epub ahead of print] Preview article