Kalaöljy suojaa sydänkuolemalta tehokkaammin kuin statiinit

Baselin yliopiston lääkärit ovat analysoineet lähes sata tutkimusta, joissa on selvitetty erilaisten veren rasvoja alentavien hoitomuotojen vaikutusta kokonais- ja sydänkuolleisuuteen. Statiinit ja omega-3-rasvahapot olivat tehokkaimpia, ja näistä kahdesta omega-3:t vielä ylivoimaisesti parempi vaihtoehto.

Kolesterolilääkityksen perimmäinen tarkoitus on antaa potilaalle lisää elinvuosia. Sveitsiläist lääkärit tarkastelivat meta-analyysissa, kuinka hyvin siinä onnistutaan antamalla lääkitystä tai kalaöljyä. Katsaus käsitti vuosilta 1965–2003 yhteensä 97 tieteellistä tutkimusta, joihin osallistunut 137 140 eri tavoin hoidettua miestä ja naista sekä heille 138 976 kaltaistettua verrokkia (1). Statiineja oli tutkittu 35:ssä, fibraatteja 7:sä, sappihappoja sitovia resiinejä 8:ssa, omega-3-rasvahappoja 14:ssä ja ruokavaliomuutosta 18:ssa tutkimuksessa.

Analyysissa tarkasteltiin kuinka hyvin tai huonosti nämä eri hoidot vähensivät kokonais- ja sydänkuolleisuutta. Fibraatit eivät vähentäneet kokonaiskuolleisuutta lainkaan ja lisäsivät hiukan muista syistä kuin sydäntaudeista johtuneita kuolemantapauksia. Myöskään ruokavaliohoito, resiinit ja niasiini eivät alentaneet kuolleisuutta. Statiinit ja omega-3-rasvahapot sitä vastoin ehkäisivät merkittävästi niin kokonais- kuin sepelvaltimotautikuolleisuutta tutkimusajankohtina.

Kuolleisuuden vähennys Statiineilla Omega-3:lla
Kokonaiskuolleisuus 13 % 23 %
Sydäntautikuolleisuus 22 % 32 %

Omega-3-rasvahappojen ylivoimaisuus kokonais- ja sydänkuolemien ehkäisyssä ei selity pelkästään niiden edullisilla vaikutuksilla veren rasvoihin, kirjoittavat tutkijat. Omega-3-hoito alensi kolesterolia keskimärin vain 2 %, kun statiinit alensivat sitä 20 %. Omega-3-rasvahappojen tiedetään ehkäisevän kuolemaan johtavia rytmihäiriöitä ja veritulpan muodostusta sekä valtimoiden tulehdusmuutoksia, korostavat kirjoittajat.

GISSI-tutkimuksessa 1 000 mg kalaöljyä päivittäin nautittuna vähensi sydänkuoleman vaaraa peräti 45 % 3.5 vuoden seuranta-aikana (2). Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan kalaöljyn "salainen ase" on resolviini E1, jota elimistö tekee EPA-rasvahaposta. Tohtori Gerry Schwalfenberg selostaa erinomaisessa katsauksessaan, miksi kalaöljystä on hyötyä sydänterveydelle (3).

1. Studer M, Briel M, Leimenstoll B et al. Effect of Different Antilipidemic Agents and Diets on Mortality: A Systematic Review Arch Intern Med. 2005;165:725-730 [Abstract]
2. Marchioli R, Barzi F, Bomba E, et al. Early protection against sudden death by n-3 polyunsaturated fatty acids after myocardial infarction. Circulation. 2002;105(16):1897-903 [PubMed][Free Full Text]
3. Schwalfenberg G. Omega-3 fatty acids: Their beneficial role in cardiovascular health Canadian Family Physician. 2006:52:734-40 [Full Free Text, pdf]

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljy osoittautui siis tehokkaammaksi kuin statiinit. Lisäksi omega-3-rasvahapoilla ei ole pleiotrooppisia sivuvaikutuksia kuten statiineilla, jotka – myös suomalaistutkimusten mukaan – huonontavat rasvahappojen tasapainoa ja estävät ubikinonin synteesiä maksassa. Kalaöljyn ja karnosiinin yhdistelmä on todennäköisesi vielä parempi, sillä Indianan yliopiston tutkimusten mukaan karnosiini suojaa sydäntä ja alentaa kohonnutta verenpainetta. Lisäksi karnosiini vaimentaa tulehdussytokiineja (lue lisää). Eikö olekin merkillistä, etteivät lääkärit määrää sydänpotilailleen yleisesti halpoja omega-3:a ja karnosiinia, vaan järjettömän kalliita statiineita, jotka aiheuttavat vakavia sivuvaikutuksia osalle potilaista?

Uusi japanilainen yli 18 600 potilaan JELIS-tutkimus osoitti, että E-EPA tehostaa statiinien vaikutusta ja suojaa niiden sivuvaikutuksilta.

Kalaöljy sydän- ja verisuonitaudeissa
EPA-rasvahapon tulehdusta ehkäisevät vaikutustavat
Sydän- ja verisuonitaudit ovat tulehdustauteja
GISSI-tutkimukset tulokset graafisesti