D-vitamiini estää eturauhassyöpää

D-vitamiinilisä voi ehkäistä eturauhassyöpää ja hidastaa sen kasvua, ilmenee kliinisestä hoitokokeesta. Sitä johti professori Bruce W. Hollis, PhD (Medical University of South Carolina). Hän esitti tulokset American Chemical Societyn 249. vuosikokouksessa (22.–26.3.2015) Denverissä. Tutkimus puoltaa 100 mikrogramman (µg) päivittäistä D-vitamiinin käyttöä eturaushassyöpäpotilailla. Jos olet syöpäpotilas, unohda viranomaissuositus (10 µg/vrk).

Tutkimukseen osallistui 37 miestä, joille oli suunniteltu eturauhasen poisto, prostatektomia, koska biopsioissa oli todettu syöpäsoluja. Puolet potilaista sai päivittäin 100 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia ja puolet lumetta. Kahden kuukauden kuluttua biopsian otosta kaikkien eturauhaset poistettiin ja patologit tutkivat ne.

D-vitamiinihoito oli ehkäissyt eturauhassyöpien kasvua, kun taas lumetta saaneilla muutokset olivat pysyneet ennallaan tai edenneet, sanoi Hollis.

"Näimme joitakin todella uskomattomia molekulaarisia muutoksia esimerkiksi no. 1 -geenissä "growth differentiating factor-15" joka sammuttaa tulehdusta. D-vitamiinihoidolla on tosi hyviäå vaikutuksia, vaikka antamamme päiväannos oli verraten pieni", sanoi Hollis.

Tässä aineistossa oli kyse vain vähän aggressiivista eturauhassyövistä. Aggressiivisimmissa tapauksissa Hollis haluaisi tutkia paljon suurempien D-vitamiiniannosten (400–500 µg/vrk) vaikutuksia syöpätaudeissa, mutta luvan saaminen voi olla vaikeaa, hän sanoo videolla.

Katso Hollisin esitys videolta (14 min).

Vit D Roundup: Athletes Come Up Short, Tumor Growth Slowed. MedPageToday 31.3.2015