Sinkki parantaa vastustuskykyä

Ikääntyvät ihmiset tarvitsevat sinkkilisää. Se parantaa vastustuskykyä vanhenemismuutoksia ja ikääntymiseen liittyviä sairauksia vastaan, ilmenee uudesta ihmisillä ja hiirillä tehdystä tutkimuksesta. Suuri osa ikääntyvistä ihmisistä saa ravinnostaan aivan liian vähän sinkkiä. Sinkki toimii antioksidanttina ja ehkäisee samalla kroonista matala-asteista tulehdusta, joka on osasyynä kaikissa pitkäaikaissairauksissa.

Sinkki on elämälle välttämätön kivennäisaine, joka säätää parin sadan entsyymin toimintaa. Ihmisen sinkkivarastot ovat pienet, ja riittämätön saanti ravinnossa johtaa helposti puutostilaan, joka heikentää immuunijärjestelmän toimintaa. Vajeesta kärsii – useimmiten tietämättään – 12 prosenttia kaikista amerikkalaisista ja 40 % yli 65-vuotiaista, sanoo Oregon State Universityn professori Emily Ho. Syynä on useimmiten se, etteivät ikäihmiset syö riittävästi lihaa, äyriäisiä ja muita runsaasti sinkkiä sisältäviä ruokia.

Eläinperäinen sinkki imeytyy paremmin kuin kasviperäinen. Kasvien sisältämä fytaatti estää sinkin imeytymistä. Myös kovin kuitupitoinen ruokavalio (joka muutoin on terveellinen) vähentää ravinnon sinkin imeytymistä. Näistä syistä pelkkä kasvisruokavalio ei ole ihanteellinen sinkin saannin ja imeytymisen kannalta. Monet muutkin syyt voivat vähentää ravinnon sinkin biologista hyväksikäyttöä, kuten maha-suolistosairaudet, infektiot ja stressi. Sinkin tarve lisääntyy lapsilla pituuskasvun aikaan sekä naisilla raskauden ja imettämisen aikana.

Emily Hon työryhmä vertasi nuorten ja vanhojen hiirten ja ihmisten solujen sinkkipitoisuuksia. Silloin kävi ilmi, että sinkkivaje lisää tulehdussytokiini IL-6:n määrää hiirten ja ihmisten elimistössä. IL-6 puolestaan suurentaa ikääntymiseen liittyvien kroonisten sairauksien riskiä.

Harvardin yliopisotn tutkimus osoitti jo vuonna 2009, että sinkki ehkäisee diabetesta.

Espanjalainen tutkimus viittaa siihen, että seerumin vähäinen sinkkipitoisuus liittyy hapetusstressiin (jota sinkki hyvänä antioksidanttina ehkäisee), solujen vanhenemiseen sekä verenpaineen nousuun (Morales-Suárez-Varela ym. 2015). Tutkijat kehottavat etenkin ikäihmisiä huolehtimaan riittävästä sinkin saannista, joko ruokavaliosta tai ravintolisistä.

Zink status linked to immune responses and chroinc disease, reseaqrchesrs suggest. Nutraingredients.com 24.3.2015
Wong CP, Rinaldi NA, Ho E. Zinc deficiency enhanced inflammatory response by increasing immune cell activation and inducing IL6 promoter demethylation. Molecular Nutrition & Food Research, March, 2015. 10.1002/mnfr.201400761

Morales-Suárez-Varela M, Llopis-González A, González-Albert V, et al. Correlation of zinc with oxidative stress biomarkers. International Journal of Environental Research in Public Health. 2015 Mar 12;12(3):3060-76. doi: 10.3390/ijerph120303060.