Kalaöljyä eturauhassyöpään

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti. Suomessa siihen sairastuu noin 5 000 miestä vuodessa ja tautia sairastavia miehiä on jo 30 000. He voivat hyötyä kalaöljyn käytöstä, sillä EPA ja DHA estävät eturauhassyöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön, ilmenee Washington State Universityn syöpätutkijoiden raportista. He ovat löytäneet uuden biokemiallisen mekanismin, jolla omega-3-rasvahapot estävät syöpäsolujen kasvua.

Farmasian tohtori, professori Kathryn Meierin johtama työryhmä havaitsi, että omega-3-rasvahapot sitoutuvat vapaiden rasvahappojen vastaanottimeen 4 (free fatty acid receptor 4, FFA4), joka puolestaan estää syöpäsolujen kasvua ja parantaa insuliiniherkkyyttä.

Olemme ensimmäisinä osoittaneet, että omega-3:t estävät tällä tavalla syöpää”, sanoo professori Meier. Työryhmä aktivoi syöpäsoluja lysofosfatiidihapolla (LPA), ja lisäsi niihin EPAa tai DHA:ta. Kun omega-3:a lisättiin soluihin 15 minuuttia ennen LPA:ta, syöpäsolujen määrä väheni 48 ja 72 tunnin tarkastelussa. EPA vaikutti nopeammin kuin DHA. EPA sitoutui nopeasti FFA4:ään ja aktivoi sitä, jolloin syöpäsolujen kasvu estyi ja soluja kuoli. Meierin mukaan eturauhassyöpää kannattaa hoitaa myös kalaöljyllä, jota hän pitää potentiaalisena syöpälääkkeenä.

Muutkin syöpätutkijat ja –lääkärit, mm. professori Pentti Gröhn ja Mike Tisdale, ovat aikaisemminkin suositelleet kalaöljyä, etenkin E-EPAa, syöpätautien täydentäväksi hoidoksi.

Omega-3 may help fight prostate cancer. Nutraingredients.com. 19.3.2015

Liu Z, Hopkins MM, Zhang Z, et al. Omega-3 Fatty Acids and Other FFA4 Agonists Inhibit Growth Factor Signaling in Human Prostate Cancer Cells. The Journal of Pharmacology and Experimental Theraputics 2015 Feb;352(2) 380-394. Doi 10.1124/jpet.114.218974