D-vitamiinivaje ja tyypin 2 diabetes

D-vitamiinin piilevä puute on yleistä, ja se altistaa tyypin 2 diabetekselle jopa Espanjan Aurinkorannikolla, ilmenee Málagan yliopiston uudesta tutkimuksesta. Se vahvistaa Espanjassa ja Yhdysvalloissa jo aikaisemmin julkaistuja raportteja sekä uutta australialaista tutkimusta, joiden tulokset olivat samankaltaiset. Suomen "johtava D-vitamiiniasiantuntija" professori Christel Lamberg-Allardt paljasti tietämättömyytensä ja asennevammansa sanomalla MTV3:n haastattelussa, ettei D-vitamiinilla ole mitään tekemistä diabeteksen kanssa.

Tutkimus tehtiin Málagassa, jossa aurinko paistaa yli 1 700 tuntia vuodessa ja jossa lisäksi yleisesti noudatetaan terveelliseksi tiedettyä Välimeren ruokavaliota. Tutkimuksessa verrattiin lihavien ja normaalipainoisten ihmisten sekä diabeetikkojen seerumin D-vitamiinin pitoisuuksia. Tutkimusta johti tohtori Mercedes Clemente-Postigo (Instituto de Investigación Biomédica de Málaga (IBIMA) Complejo Hospitalario de Málaga (Virgen de la Victoria) ja Universidad de Málaga). Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa kävi jo ilmi, että ikääntyvillä espanjalaisilla on yleisesti D-vitamiinin puutetta, mikä yllätti asiantuntijat (Mateo-Pascual ym. 2014).

Aineistona oli 118 sairaalapotilasta Málagasta ja 30 potilasta Gironasta (Pohjois-Espanjasta). Heistä tutkittiin painoindeksi (BMI) ja verensokeri sekä seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) ja rasvakudoksen D-vitamiiniresetorigeenin ilmentyminen: heidät luokiteltiin sen mukaan, oliko heillä esidiabetes tai diabetes.

Lihavilla henkilöillä, joilla ei ollut sokeriaineenvaihdunnan häiriötä oli enemmän D-vitamiinia veressään kuin diabeetikoilla.

"Tuloksemme osoittavat, että D-vitamiini liittyy läheisemmin sokerin aineenvaihduntaan kuin lihavuuteen", sanoo yksi tutkijoista, tohtori Manuel Macías-González. "D-vitamiinivaje ja lihavuus vuorovaikuttavat synergisesti ja suurentavat ihmisen riskiä sairastua diabetekseen ja muihin aineenvaihduntasairauksiin", hän lisää.

Esidiabeetikkojen ja diabeetikkojen seerumin D-vitamiinin pitoisuus on alentunut, painosta riippumatta, verrattua normoglykeemisiin henkilöihin (siis niihin, joilla ei ole veren sokerihäiriötä), kirjoittavat tutkijat. Tulokset ovat yhdenmukaisia aikaisempien raporttien kanssa. Diabeetikoiden D-vitamiinin saanti on ollut liian niukkaa, mikä on todennäköisesti myötävaikuttanut taudin puhkeamiseen.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism helmikuun nuomerossaan, ja tulokset ovat esillä useiden uutistoimistojen verkkosivuilla. Tulokset on julkaistu myös lääkäreille tarkoitetulla sivustolla MedPageToday 23.2.2014.

Kuwaitilainen kliininen tutkimus vahvistaa, että diabeetikoilla on D-vitamiinin puutetta ja että jo lyhytaikainenkin D-vitamiinhoito vähentää diabeettisen perifeerisen neuropatian oireita (Shehab. ym. 2015).

Australialainen väestötutkimus vahvistaa, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus on kääntäen verrannollinen diabetesriskiin. Se on pienin ihmisillä, joiden S-D-25 on 65-204 nmol/l ja suurin niillä, joilla se on 10-44 nmol/l.  Tutkimuksessa analysoitiin 3,393 aikuisen (18–75 v) S-D-25 sekä veren paastosokerin ja ”pitkän sokerin” eli  HbA1c:n pitoisuudet. Tutkittu väestö asui alueella, joka sijaitsee leveysasteella 37 etelään päiväntasaajalta (Pannu ym. 2017). Málaga sijaitsee leveysasteella 36 pohjoiseen päiväntasaajalta, jossa auringon valon saanti on vastaavaa. Koko julkaisun voi lukea maksutta alla olevasta linkistä.

Eipä ole ihme, että Suomessa esiintyy diabetesta eniten maailmassa väkilukuun nähden, kun meillä ravitsemustieteilijät ja lääkärit ovat pelotelleet D-vitamiinin olevan myrkyllistä.

Vitamin D deficiency linked more closely to diabetes than obesity. ScienceDaily, 23 February 2015.
Clemente-Postigo M, Muñoz-Garach A, Marta Serrano M, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D and Adipose Tissue Vitamin D Receptor Gene Expression: Relationship With Obesity and Type 2 Diabetes. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015; jc.2014-3016 DOI: 10.1210/jc.2014-3016
Mateo-Pascual C, Julián-Viñals R, Alarcón-Alarcón T, et al. Déficit de vitamina D en una cohorte de mayores de 65 años: prevalencia y asociación con factores sociodemográficos y de salud. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 2014 Feb 12. pii: S0211-139X(13)00233-3. doi: 10.1016/j.regg.2013.11.004.

Shehab D, Al-Jarallah K, Abdella N, Mojiminiyi OA, Al Mohamedy H. Prospective Evaluation of the Effect of Short-Term Oral Vitamin D Supplementation on Peripheral Neuropathy in Type 2 Diabetes Mellitus. Med Princ Pract. 2015 Feb 26. PubMed
Pannu PK, Piers LS, Soares MJ, Zhao Y, Ansari Z. Vitamin D status is inversely associated with markers of risk for type 2 diabetes: A population based study in Victoria, Australia. PLos One. 2017 Jun 2;12(6):e0178825. doi: 10.1371/journal.pone.0178825. eCollection 2017.