Etyyliesteröity kalaöljy syrjäyttää perinteiset valmisteet sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa

Kalaöljyjen jalostus kehittyy aivan kuten moottoriöljyjenkin. Ennen moottoriöljy piti vaihtaa 5000 km välein, nykyisin voimme ajaa sillä 25 000 km. Vastaavasti uudet etyyliesteröidyt kalaöljyt suojaavat sydäntä, verisuonia, aivoja ja niveliä paljon tehokkaammin kuin perinteiset "möllerit" ja "pirkat". Yhdysvalloissa sydänlääkärit suosittavat jo E-EPAa ja saksalaisetkin sydänlääkärit luottavat etyylieströityyn kalaöljyyn, kertoo uusi tutkimus.

Saksalaisen Ludwigshafenin kaupunginsairaalassa alkoi lokuussa 2003 sydäninfarktiin sairastuneiden potilaiden seurantatutkimus, jossa heille annetaan vähintään 12 kukautta lisähoitona etyylieströityä kalaöljyä. Tutkimuksen odotetaan valmistuvan vuonna 2008.

Etyyliesteröidyllä kalaöljystä käytetään usein ilmaisua "highly purified", koska se puhdistetaan perinteisiä kalaöljyjä paremmin paitsi ympäristömyrkyistä myös tarpeettomista ja haitallisista rasvahapoista. Nykyaikainen kalaöljy tislataan rasvaisen kalan (esim. sardiinin) luurankolihaksesta ensin samalla tavalla kuin perinteiset kalaöljyvalmisteet (molekyylitislauksella) ja sen jälkeen vielä tyhjiössä. Siinä yhteydessä EPA-rasvahappoon lisätään etyyliryhmä, ja EPAn pitoisuutta lisätään tuntuvasti. Etyyliesteröityä EPAa merkitään tunnuksella E-EPA. Uusissa E-EPA-kapseleissa on EPA-rasvahappoa yleensä vähintään 70 % (jopa 90 %), kun tavanomaiset kalaöljyt sisältävät sitä vain 12 %. Etyyliesteröidyllä versiolla on merkittävästi parempi teho.


Kuva 1. Valtimon kovettumisen ja ahtautumisen syynä on tulehdus. Silloin verenvirtaus heikkenee ja pahimmassa tapauksessa suoni voi tukkiutua kokonaan. E-EPA ehkäisee ja jopa korjaa valtimotautia. E-EPA ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta ja stabilisoi paakkuja ja estää niitä repeämästä ja lähettämästä irtoavia palasia esim. aivoihin (lue lisää).

E-EPAn vaikutus valtimoissa perustuu suurelta osin siihen, että se tuottaa suonten seinämissä tulehdusta estäviä resolviineja E1 ja E2.

Kuva 2. Resolviini E1:n molekyylirakenne. Resolviini E1 on erittäin tehokas tulehdusta estävä luonnollinen yhdiste, jota syntyy elimistössä EPA-rasvahaposta (lue lisää). Resolviini E2 tehostaa sen toimintaa.

Kuva 3. EPA muuttuu valtimon seinämässä ossittain Resolviini E1:ksi ja E 2:ksi, jotka ehkäisevät ja vaimentavat tulehdusta. Tämä selittää suureksi osaksi E-EPA-tutkimusten erinomaisia tuloksia. Aspiriini (160 mg/vrk) tehostaa resolviinin syntyä, sanoo resolviinin keksijä tohtori Charles N. Serhan (Harvardin yliopisto) (lue lisää).

Sydäntautin riskiä ja puhjenneen taudin ennustetta kuvaa parhaiten omega-6/omega-3-suhde, jota edustaa parhaiten AA/EPA-suhde. Sen tulisi olla terveilä ihmisillä alle 3 ja sydän- ja verisuonitautiin sairastuneilla alle 2. Ihmisen kalaöljyn tarve on siis yksilöllinen sen mukaan, kuinka paljon hän saa ravinnossaan omega-6-rasvahappoja. Niitä suomalainen saa pääasiassa rypsiöljystä ja siitä valmistetuista levitteistä. Lue lisää

Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla. Tulosten mukaan E-EPA antaa erinomaista lisäsuojaa statiineja käyttäville ihmisille. Toisen tutkimuksen mukaan E-EPA kaiken kykenee korjaamaan diabeetikon valtimoiden kovettumista ja parantamaan heikentynyttä verenkiertoa (Mita ym. 2006).

Rauch B, Schiele R, Schneider S, et al. for the OMEGA-Study Group. Highly Purified Omega-3 Fatty Acids for Secondary Prevention of Sudden Cardiac Death after Myocardial Infarction-Aims and Methods of the OMEGA-Study. Cardiovasc Drugs Ther. 2006 Nov 30; [Epub ahead of print]
Tjonahen E, Oh SF, Siegelman J, Elangovan S, Percarpio KB, Hong S, Arita M, Serhan CN. Resolvin e2: identification and anti-inflammatory actions: pivotal role of human 5-lipoxygenase in resolvin e series biosynthesis. Chem Biol. 2006 Nov;13(11):1193-202 [PubMed]


Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
Sydänpotilaan veressä on liian vähän omega-3:a
E-EPAa suositellaan sydänpotilaille USA:ssa
Kalaöljy sydäntaudeissa
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen uudet laatuvaatimukset
Japanissa diabeetikoille annetaan E-EPAa
Kaulavaltimot väripiirroksina (Wikipedia)
Kaulavaltimon intiman mittausmenetelmästä (Wikipedia)
Väitös: Suomalaisen diabeetikon sydäntautivaara
Yhdysvaltain terveysviraston eikosanoidioppitunti