D-vitamiini parantaa tyypin 1 diabeteksen hoitoa

Reilu D-vitamiinilisä tehostaa ykköstyypin diabeteksen hoitoa, ilmenee iranilaisten lastenlääkäreiden tekemästä kliinisestä tutkimuksesta. He mittasivat 70 tyypin 1 diabetesta sairastavan lapsen ja nuoren paastoverensokerin, "pitkän sokerin" (HbAc1), seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (S-D-25), kalsiumin, fosfaatin ja alkaalisen fosfataasin ennen ja jälkeen D-vitamiinilisän antoa. Annos oli 50 000 IU eli 1 250 mikrogrammaa joka toinen viikko kolmen kuukauden ajan.

Aineistoksi jäi lopulta 65 potilasta, kun 5 potilasta ei noudattunut ohjeita loppuun kokeen asti. 35 oli lapsia ja 30 teini-ikäisiä. 43 potilaalla (66,1 %) oli D-vitamiinin puute eli S-D-25 oli alle 75 nmol/l. D-vitamiinihoito alensi merkitsevästi kohonneita veren paastosokeri- ja HbA1c-pitoisuuksia ilman että kalsiumin tai alkaalisen fosfataasin pitoisuudet olisivat suurentuneet.

Johtopäätös: D-vitamiinin anto lapsille ja nuorille voi alentaa koholla olevaa HbA1c:tä ilman että insuliiniannoksia muutetaan.

Huomaa kaksi seikkaa:
1. D-vitamiinin annos, 1 250 µg joka toinen viikko 3 kk:n ajan. Se tekee päivää kohti laskettuna 90 µg. Se ei aiheuttanut sivuvaikutuksia.
2. D-vitamiinin puutoksen rajana pidettiin 75 nmol/l. Sen ylittäminen parantaa sokeritasapainoa.

D-vitamiini ehkäisee diabeteksen aiheuttamaa silmätautia, diabeettista retinopatiaa, mutta vain miehillä, ilmenee suuresta korealaisesta tutkimuksesta (Jee ym. 2014). Tutkimukseen osallistui 2 113 yli 40-vuotiasta diabeetikkoa. Miesten S-D-25 oli keskimäärin 50 nmol/l ja naisten 45 nmol/l. Alimman S-D-25-viidenneksen miehillä (S-D-25 < 32,5 nmol/l) oli 63 % suurempi todennäköisyys sairastua retinopatiaan kuin ylimmän viidenneksen miehillä (S-D-25 > 61 nmol/l) (taulukko 2). Tutkimus kumoaa suomalaisväitteet, joiden mukaan 50 nmol/l riittäisi kaikille (myös diabeetikoille). Itse suosittelen heille pitoisuudeksi 125–150 nmol/l.

"Suomen paras D-vitamiiniasiantuntija" professori Christel Lamberg-Allardt pelottelee tiedotusvälineissä, että yli 50 µg/vrk aiheuttaa myrkytyksen ja että 50 nmol/l riittää kaikille (vaikka itse kirjoitti tiedelehdessä, että diabeetikkolasten lukeman tulee olla 160 nmol/l). Hän väittää, ettei D-vitamiinia tarvitse ottaa lainkaan ruoan lisänä. "Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista", hän sanoi MTV3:lle 27.3.2013. Hän on valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinityöryhmän puheenjohtaja.

Ordooei M, Shojaoddiny-Ardekani A, Hoseinipoor SH, et al. Effect of vitamin D on HbA1c levels of children and adolescents with diabetes mellitus type 1. Minerva Pediatrica 2014 Nov 20. Published online ahead of print Abstract

Jee D, Han KD, Kim EC. Inverse Association between High Blood 25-Hydroxyvitamin D Levels and Diabetic Retinopathy in a Representative Korean Population. PLoS One. 2014 Dec 8;9(12):e115199. doi: 10.1371/journal.pone.0115199. eCollection 2014.