D-vitamiini, kaamos- ja raskausmasennus

D-vitamiinivaje on yleistä Suomessa etenkin talviaikaan, jolloin se lisää riskiä sairastua kaamosmasennukseen. Uusi yli sadan pätevän tutkimuksen koontitutkimus (meta-analyysi) osoittaa, että D-vitamiinin piilevä puute altistaa masennukselle. Japanilaistutkimus puolestaan kertoo, että mitä enemmän raskaana olevan naisen seerumissa on D-vitamiinia, sitä pienempi riski hänellä masentua. "Suomen johtava D-vitamiiniasiantuntija" Christel Lamberg-Allardt ja ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm väittävät mm. Helsingin Sanomissa ja muualla, ettei D-vitamiinia muka tarvita purkista. Heidän neuvojensa noudattaminen on omiaan lisäämään turhia sairastumisia, itsemurhia ja terveydenhuollon kustannuksia.

Kaamosmasennus

D-vitamiini ehkäisee kaamosmasennusta, sanoo australialainen psykologian apulaisprofessori Alan Stewart (University of Georgia College of Education). Hänen kansainvälinen työryhmänsä julkaisi asiaa koskevan yli 100 johtavan tutkimuksen yhteenvedon (meta-analyysin) Medical Hypotheses -lehdessä. Se tehtiin australialaisten ja amerikkalaisten tutkijoiden yhteistyönä. Sen mukaan auringonvalon puutteesta johtuva D-vitamiinivaje on osasyynä masennukseen. Siihen sairastuu noin 10 prosenttia väestöstä maissa, jotka sijaitsevat kaukana päiväntasaajasta.

Näillä potilailla oireet alkavat syksyllä ja jatkuvat läpi talvikuukausien, Stewart sanoo. Hän toteaa, että elimistön D-vitamiinin pitoisuus vaihtelee eri vuodenaikoina sen mukaan, kuinka paljon saamme paljaalle iholle auringonvalon UV-säteilyä. Sen puute voi johtaa jo kahdeksassa viikossa kaamosmasennukseen, osoittavat monet tutkimukset. D-vitamiini osallistuu myös aivoissa serotoniinin ja dopamiinin tuottamiseen - niitä tarvitaan masennuksen ehkäisyyn, korostaa syöpätutkimuksen professori Michael Kimlin (Cancer Council Queensland Professor of Cancer Prevention Research). "Masentuneiden potilaiden seerumin D-vitamiinin pitoisuudet ovat usein muita pienemmät", hän lisää. Tummaihoiset ihmiset muodostavat ihossaan vähemmän D-vitamiinia kuin vaaleaihoiset. Tästä syystä tummaihoisten D-vitamiinin tarve on suurempi ja heillä on suurempi riski sairastua mielenterveysongelmiin, Kimlin huomauttaa. "D-vitamiinin riittävä pitoisuus veressä on tärkeää mielenterveydelle", hän muistuttaa.

"Queensland tunnetaan Australian aurinkovaltiona, mutta se ei merkitse sitä, että kaikki osavaltiossa saisivat auringosta riittävästi D-vitamiinia. Tämä tutkimuksemme on kansainvälisesti merkittävä, sillä asutpa missä tahansa seerumin vähäinen D-vitamiinin pitoisuus on terveysriski", Kimlin huomauttaa lopuksi MedicalExpressin uutisessa. Se saa tukea muista aikaisemmista tutkimuksista (klikkaa viereisen palstan uutisiin).

Aurinkoisessa Italiassakin D-vitamiinin puute liittyy ikääntyvien ihmisten, erityisesti naisten masennukseen. Suomessa masentuneille syötetään mielialalääkkeitä, jotka eivät korjaa vitamiinien puutoksia. Voimme kysyä aiheellisesti onko psykiatria harhateillä?

Raskausmasennus

Raskaana olevien naisten masennus on sitä harvinaisempaa, mitä enemmän seerumissa on D-vitamiinia, kertoo uusi japanilaistutkimus (Miyake ym. 2015). D-vitamiinin saanti oli keskimäärin 5,7 (+/- 3,0) mikrogrammaa (µg) päivässä. Joka viides nainen poti raskausajan masennusta.

Tulokset vahvistavat vuoden 2012 raportteja Hollannista ja Yhdysvalloista. Hollantilaistutkimukseen osallistui 4101 raskaana olevaa naista, joiden seerumin D-vitamiinin pitoisuus [25(OH)D] (joka Suomessa merkitään S-D-25) oli mitattu. Masennus on merkittävästi yleisempää niillä naisilla joilla S-D-25 oli alle 50 nmol/l kuin niillä, joilla se oli yli 80 nmol/l. Amerikkalaistutkimuksessa alle 80 nmol/l pitoisuus liittyi lisääntyneeseen synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Suomessa viralliset "tietäjät" väittävät, että 50 nmol/l riittää kaikille. Tieto on väärä ja se on omiaan aiheuttamaan masennuksen riskiä raskaana oleville ja synnyttäneille naisille. On siis ilmeistä, että raskaana olevat naiset tarvitsevat D-vitamiinia paljon viranomaissuositusta enemmän (100 mikrogrammaa päivässä).

Vitamin D deficiency, depression linked in international study. MedicalExpress 2.12.2014
Miyake Y, Tanaka K, Okubo H et al. Dietary vitamin D intake and prevalence of depressive symptoms during pregnancy in Japan. Nutrition 2015;31(1) 160–165. Free Full Text pdf