Fogelholm myöntää vihdoin: Maaeläinrasva ei olekaan vaarallista

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm myöntää nyt, että voilla ja muulla tyydytetyllä maaläinrasvalla pelottelu on vanhentunutta 1970-lukulaista ajattelua. Hänellä kesti viisi vuotta sulatella jo vuonna 2009 julkaistua meta-analyysia, joka osoitti kiistatta, ettei voi ja muu maitorasva tuki valtimoita. "Mä alan uskoa, että tämä on totta.[...] Kovat rasvat eivät ole valtimotautien itsenäisiä riskitekijöitä[...] Me ollaan ymmärretty asiat pikkasen väärin"", Fogelholm muotoilee nyt (marraskuussa 2014). Maailmassa on ollut käynnissä viisi vuosikymmentä kontrolloimaton ihmiskoe (= vähärasvaisen ruokavalion suosittelu), jonka tulokset ovat osoittautuneet katastrofiksi.

Amerikkalaiset tutkijat antoivat jo vuonna 2006 tyrmäysiskun vähärasvaiselle ruokavaliolle (Prentice ym. 2006). "Tulos oli murskaava", kommentoi Harvardin yliopiston ravitsemuslääketieteen professori Walter Willet Science-lehdessä. "Tilanne on hyvin vakava" hän totesi tarkoittaen dogmia vähärasvaisen ruokavalion terveellisyydestä.

Lisää kylmää vettä ravitsemustieteilijöiden niskaan tuli vuonna 2010, jolloin Siri-Tarino ym. julkaisivat lähes 350 000 ihmisen seurantatutkimuksen (linkki alla). Siinä "kova" maaeläinrasva ei korreloinut sydäntauteihin. Julkaisu raivostutti Suomessa professori Matti Uusituvan, Ursula Schwabin ja muut kuopiolaiset ravitsemustutkijat. He uhosivat lähettävänsä lehteen vastineen, joka kumoaisi meta-analyysin johtopäätökset. Vastinetta ei ole näkynyt.

Pohjoismaiden johtava ravitsemustieteen professori tanskalainen Arne Astrup teki vuoden 2014 lopulla täydellisen takinkäännöksen ja laati pääkirjoituksen samaan ravitsemuslääketieteen lehteen American Journal of Clinical Nutrition. Siinä hän antaa "synninpäästön" voille, maidolle, juustolle ja muille meijerituotteille: Niiden haitallisuudesta valtimoille ei ole mitään tieteellistä näyttöä, päätteli Astrup. Hänen mielestään maitorasva muuttui vihollisesta ystäväksi.

Helsingin yliopiston farmakologian professori (emeritus) Heikki Karppanen nosti kissan pöydälle julistamalla 7.11.2014 Karjalainen-lehdessä, ettei ns. kovilla rasvoilla ole yhteyttä valtimotauteihin. Samalla hän osoitti Pohjois-Karjala-projektin tulosten tulkinnat virheellisiksi. Kuopiolaiset Itä-Suomen yliopiston edustajat dosentti Juha Mustonen, tohtori Laura Kolehmainen, professori Tiina Laatikainen, apulaisprofessori Ursula Schwab ja THL:n tutkimusprofessori Veikko Salomaa hyökkäsivät Savon Sanomissa Karppasta vastaan väittäen, että Karppanen on väärässä ja että "sadat tutkimukset" osoittavat kiistatta maaeläinrasvojen vaarallisuuden. Myös professori Matti Uusitupa puolustaa rasvaoppejaan Savon Sanomissa. Kuopiolaisten mainitsemia tutkimuksia ei kuitenkaan löydy mistään, sen Fogelholm myönsi TV:ssä jo muutama vuosi sitten. Pekka Puskan rasvaopit joutavat romukoppaan. Nolo juttu!

Amerikan lääkärilehti JAMA myöntää kesäkuun 2015 numerossaan, että tyydyteyt maaeläinrasvat on nyt päästetty pannasta (Mozaffarian ja Ludwig 2015). Tätä harhaoppia ehdittiin levittää kautta maailman lähes 40 vuotta, mutta nyt se on loppu!

Samalla kaatuu virheellinen teoria kolesterolin vaarallisuudesta. Toivottavasti suomalaiset lopettavat turhien kolesterolilääkkeiden syömisen, kuten ehdotin DI Leino Utriaisen kanssa vuonna 2011 julkaisemassamme kirjassa Suuri kolesterolihuijaus.

Fogelholmin takinkäännös
on katsottavissa videoidussa esitelmässä, jonka hän piti Skepsis ry:n tilaisuudesta keskiviikkona 5.11.2014, Tieteiden talon pääsalissa (Kirkkokatu 6, Helsinki), klo 18:00.
Tässä lyhyt leike, kesto noin 1 minuutti:
Fogelholm myöntää virheet kovan rasvan suhteen
Koko luento on tässä linkissä, kesto 1:19 tuntia.

Nyt puuttuu enää, että Fogelholm myöntää olleensa väärässä myös vastustaessaan vhh-ruokavaliota, D-vitamiinin ja muiden ravintolisien käyttöä. Sekin aika koittaa ennen pitkää (toivottavasti ennen MF:n eläköitymistä). Hän on ollut väärässä myös C-vitamiini- ja munuaiskivi -asiassa.

Päivitys 31.8.2017:

Jussi Huttunen tunnusti saunassa Kari Salmiselle:oikeassa sinä Kari olet ollut….kaikki nämä vuodet”. Huttunen myöntää julkisesti: "Parhaalla tahdollakaan ei löydy yhteyttä rasvaisen ruuan ja sydäntautien välillä." Huttunen toimi Kansanterveyslaitoksen (nyk. THL) ylijohtajana ennen Pekka Puskaa.

Ruotsin lääkärilehti 2017: Rasvan syönti ja sydän- ja verisuonitaudit – Onko meitä informoitu väärin?
Fettintag och kardiovaskulär hälsa – är vi helt felinformerade?

Prentice RL, Caan B, Rowan T. Chlebowski RT et al. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Invasive Breast Cancer The Women's Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial JAMA 2006;295, 6, February 8. Free Full Text
Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition. 2010 Mar;91(3):535-46. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725. Epub 2010 Jan 13. Free Full Text pdf
Mozaffarian D, Ludwig DS. The 2015 US Dietary Guidelines: Lifting the Ban on Total Dietary Fat.  JAMA. 2015;313(24):2421 doi:10.1001/jama.2015.5941