Rasvasota leimahti jälleen

Helsingin yliopiston farmakologian emeritusprofessori Heikki Karppanen kertoi Kiteellä pitämässään esitelmässä ja Karjalaisen haastattelussa uudesta suurtutkimuksesta, joka vahvistaa, ettei voilla, kermalla, läskillä ja muilla ravinnon "kovilla" tyydytetyillä maaeläinrasvoilla ole yhteyttä sepelvaltimotautiin, kuten meille on väitetty virheellisesti jo yli 40 vuotta. Kiteellä syntynyt Karppanen lyttäsi samalla Pohjois-Karjala-tutkimuksen tulosten tulkinnat. Karppasen esiintulo on nostanut myrskyn rasvakammoa puolustavien lääkäreiden ja ravitsemustieteilijöiden keskuudessa.

Karppasen kimppuun ovat hyökänneet Savon Sanomissa dosentti Juha Mustonen, tohtori Laura Kolehmainen, professori Tiina Laatikainen, apulaisprofessori Ursula Schwab ja THL:n tutkimusprofessori Veikko Salomaa. He ovat arvostelleet kovin sanoin Karppasen esittelemää tutkimusta ja hänen tulkintojaan siitä. He väittävät, että Karppanen olisi kertonut tutkimuksen tulokset ja johtopäätökset väärin. Karppanen ei syytöksiä sulata, vaan vastaa hyökkääjille Karjalaisessa. Hän katsoo hyökkääjien loukanneen hänen tutkijankunniaansa. Karppasen mukaan hyökkääjät ovat esittäneet kirjoituksissaan suoranaisia valheita. Karppasen vastine on Karjalaisen luetuin nettisivu.

Pohjoismaiden tunnetuin ravitsemustieteen professori tanskalainen Arne Astrup – joka ennen muiden ravitsemustietelijöiden tapaan pelotteli rasvan olevan vaarallista – on kääntänyt takkinsa. Hän myöntää nyt julkisesti olleensa väärässä. Meijerirasvat eivät ole vaarallisia terveydelle, mutta hiilihydraatit ovat!

Ravitsemustieteilijöitä näyttää vaivaavan sitoutumisen eskalaatio: vanhasta käsityksestä pidetään kiinni maksoi mitä maksoi, vaikka uudet tutkimukset kuinka puhuisivat sitä vastaan.

Professori Heikki Karppanen: Kovilla rasvoilla ei yhteyttä sydäntauteihin
Professori Matti Uusitupa puolustaa rasvaoppejaan Savon Sanomissa

Savon Sanomat: Merkillisiä väitteitä rasvoista
Karjalainen: Rasvakeskustelu kuohuu yli äyräidensä