D-vitamiinin saantisuositus perustuu virheelliseen tilastoanalyysiin

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antama D-vitamiinin saantisuositus (valmisteista 7,5 µg/vrk) on vain puolet amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) suosituksesta (15 µg/vrk), joka sekin joka perustuu virheellisiin laskelmiin. Kanadalaiset tilastotieteilijät ovat nyt osoittaneet IOM:n analyysit virheellisiksi. Sen myöntää nyt myös Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, joka on lähettänyt tiedotteen tiedotusvälineille. Nykyinen liian pieni suositus aiheuttaa paljon turhia sairastumisia, laitoshoidon tarvetta, ennenaikaisia kuolemia ja miljardien eurojen vuosittaisia terveydenhuollon kuluja yhteiskunnalle. Saantisuositus tulisi nostaa tutkimustiedon edellyttämälle tasolle, 100 mikrogrammaan päivässä, kuten monet lääkärit ovat jo pitkään vaatineet.

Amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) mukaan D-vitamiinin pitoisuus seerumissa (S-D-25) tulisi olla vähintään 50 nmol/l. Sillä perusteella IOM suosittelee 1–70-vuotiaille ihmisille 15 mikrogrammaa (µg) päivässä, koska sen on laskettu nostavan pohjoisten alueiden terveen väestön valtaosalla (97,5 %) S-D-25:n yli 50 nmolin/l.

D-vitamiinin suositus perustuu virheeseen
IOM:n suosituksessa oletettiin, että 15 µg D-vitamiinia päivässä turvaa 97,5 %:lle terveistä ihmisistä riittävän S-D-25-pitoisuuden. Laskelmissa on kuitenkin paljastunut tilastovirhe. Tarve onkin suurempi. Vasta 175 µg/vrk takaa, että 97,5 % kaikista ihmisistä pääsee yli 75 nmolin/l.

IOM:n laskelmissa on paha virhe, osoittavat kanadalaisen Albertan yliopiston kansanterveystieteen laitoksen tilastotieteilijät Paul J. Veugelers ja John Paul Ekwaru uudessa julkaisussaan. He analysoivat uudelleen IOM:n käyttämät tutkimukset ja korjasivat tilastotieteellisen virheen. Silloin kävi ilmeiseksi, että 15 mikrogramman D-vitamiinin päivittäinen saanti nostaa varmasti lähes kaikkien terveiden (97,5 %) S-D-25:n vain yli 27 nmol/l – ei suinkaan yli 50 nmolin/l, kuten tähän asti oli uskottu.

D-vitamiinin saanti ja pitoisuus seerumissa

600 IU eli 15 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä turvaa 97,5 prosentilla terveistä ihmisistä seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (tässä kuvassa 25 hydroxyvitamin D) yli 26,8 nmol/l (punainen viiva) – ei suinkaan yli 50 nmol/l, kuten tähän asti on kuviteltu (Veugelers ja Akwaru 2014). Suomalaisella viranomaissuosituksella 7,5 µg/vrk ei päästä lähellekään terveyden kannalta ihanteellisia pitoisuuksia, 75–150 nmol/l.


D-vitamiinin liian pienellä saantisuosituksella on vakavia kansanterveydellisiä ja hoidollisia seuraamuksia, ja suositus tulee arvioida uudestaan, päättelevät tilastotieteilijät Nutrients-lehden marraskuun numerossa. Kirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Kirjoitus on otettu vakavasti myös Lääkäriseura Duodecimissa, joka uutisoi sen 19.11.2014 Terveysportti-sivustollaan. Uutinen onn näyttävästi esillä myös Iltalehdessä 23.11.2014.

Osa lapsista ja nuorista tarvitsee päivittäin 50 µg D-vitamiinia päästäkseen edes IOM:n suosittelemaan S-D-25-lukemaan 50 nmol/l, ilmenee New Yorkin Columbia-yliopiston lastenlääkäreiden tutkimuksesta (Weishaar ja Rajan 2014).

Veugelers PJ ja Ekwaru JP: A Statistical Error in the Estimation of the Recommended Dietary Allowance for Vitamin D. Nutrients 2014, 6, 4472-4475. Free Full Text, pdf

Weishaar T, Rajan S. Importance of body weight and skin color in determining appropriate vitamin D3 supplement doses for children and adolescents. Pediatric Research. 2014 Nov 24. doi: 10.1038/pr.2014.190.