Neurologian apulaisprofessori Xue Mei Huang: Kolesterolilääkkeistä Parkinsonin tautia?

Parkinsonin taudin tutkija, Pohjois-Karoliinan yliopiston neurologian apulaisprofessori Xue Mei Huang varoittaa, että kolesterolia alentavat lääkkeet saattavat lisätä Parkinsonin taudin riskiä. Asiasta kirjoittavat mm. Reutershealth ja englantilainen Daily Telegraph -lehti. Ennestään on osoitettu – mm. Turun yliopistossa –, että kolesterolilääkkeet huonontavat veren rasvahappojen tasapainoa alentamalla omega-3:n ja nostamalla omega-6:n pitoisuutta. Lisäksi statiinit vähentävät antioksidanttien (mm. E-vitamiinin ja Q10:n) pitoisuutta kudoksissa, mikä voi altistaa Parkinsonin taudille.

Professori Huangin omassa etenevässä (prospektiivisessa) tutkimuksessa Parkinsonin tautia ilmaantui 3,5 kertaa enemmän potilaille, jotka saivat statiineja kuin lääkkeettä jätetyille henkilöille, joiden LDL-pitoisuus oli korkeampi. Tutkimus käsitti 124 Parkinsonin tautiin sairastunutta henkilöä ja 112 tervettä verrokkia. Tulokset julkaistiin Movement Disorders -lehdessä. Huan sanoo Chemistry & Industry -lehdessä olevansa "hyvin huolestunut" tutkimustuloksistaan ja aikoo tehdä uuden, 16 000 potilasta käsittävän tutkimuksen aiheesta.

Huang on pannut merkille, että eräissä muissa tutkimuksissa apolipoproteiini APOE2-geeniä kantavilla henkilöillä on riski sairastua Parkinsonin tautiin. APOE2 ehkäisee luonnollisella tavalla kolesterolin nousua, mutta lisää Parkinsonin taudin ja verkkokalvon rappeuman riskiä. Saman geenin toinen alleeli APOE4 puolestaan lisää Alzheimerin taudin riskiä, mutta ehkäisee verkkokalvon rappeumaa.

Lähteet:
Daily Telegraph 15.1.2007
PressWatch Media 15.1.2007
Reutershealth 16.1.2007

Tohtori Tolosen kommentti

Suomessa noin puoli miljonaa ihmistä käyttää statiineja kolesterolin alentamiseen. Kuten arvata saattaa tutkimuksesta on noussut maailmalla kohu. Britannian Sydänliiton (British Heart Foundation) lääketieteellinen johtaja Peter Weissberg varoittaa, ettei kenenkään tämän tutkimuksen perusteella tulisi lopettaa statiinien syömistä.

Statiinit eivät ole niin viattomia kuin lääkärit ja lääketeollisuus antavat ymmärtää. Niillä on monenlaisia pleiotrooppisia haittavaikutuksia, joita suuri yleisö ei juuri tunne. Esimerkiksi Turun yliopiston tutkimus osoitti simvastatiinin (20 mg/vrk) muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan mm. lisäämällä arakidonihapon (AA, omega-6) osuutta 14 %. Statiinihoito alensi veren tärkeiden antioksidanttivitamiinien, E-vitamiinin ja beetakaroteenin pitoisuuksia. Parkinsonin tauti johtuu vapaista radikaaleista (hapetusstressistä), joita antioksidantit pitävät kurissa. Lisäksi se lisäsi veren insuliinipitoisuutta ja heikensi insuliiniherkkyyttä. tulkitsevat turkulaistutkijat. Vaikka simvastatiini alensi veren kokonais-LDL:ää 30 %, hapettunut o-LDL aleni vain 7 %. Kuten tiedetään, on vain o-LDL verisuonille haitallista (lue lisää Turun tutkimuksesta Suomeksi)

Statiinit estävät testosteronin ja ubikinonin synteesiä, mikä voi aiheuttaa väsymystä, sydänlihasrappeumaa ja masennusta. Myös arakidonihapon nousu ja omega-3:n lasku (AA/EPA-suhteen nousu) voivat laukaista Parkinsonin taudin tai masennuksen, varsinki jos on samaan aikaan vaikuttavia muita syitä, kuten voimakas pitkäaikainen stressi. Omega-3-rasvahappojen puute mitokondrioiden kalvoilla ja telomeerien nopea lyheneminen ovat paljastuneet verisuonitautien syytekijäksi (lue lisää).

Lancet: Statiinien hyödyistä kiistellään
Kolesterolilääkkeet huonontavat rasvahappotasapainoa
Kolesterolilääkitys voi nostaa verenpainetta
Kalaöljy suojaa sydäntä paremmin kuin statiinit
Kolesterolilääkitys ei vähennä valtimoiden kovettumista
Bayerilta jättikorvaukset kolesterolilääkkeen käyttäjille
Statiinit estävät ubikinonia
Statiinit alentavat miehen testostoronia
Kalaöljy sydän- ja verisuonitaudeissa
EPA-rasvahapon tulehdusta ehkäisevät vaikutustavat
Sydän- ja verisuonitaudit ovat tulehdustauteja
Veren rasvat – tohtori Tolosen katsaus