Etyyliesteröity kalaöljy, kohonneet triglyseridit ja tulehduksen vaimennus

Etyyliesteröity kalaöljy on erittäin tehokasta seerumin kohonneiden triglyseridien alentamiseen, osoittavat useat pätevät kliiniset tutkimukset. Uusi amerikkalaisten yliopistojen yhteistutkimus kertoo, kuinka nämä uuden polven kalaöljyt alentavat triglyseridejä ja vaimentavat tulehdusta. Kalaöljy vähentää haitallisia omega-6:sta syntyviä haitallisia, mutta lisää omega-3:sta syntyviä terveellisiä oksilipinejä. Siten kalaöljyn omega-3:t ehkäisevät matala-asteista kroonista tulehdusta sekä valtimotauteja ja jarruttavat niiden etenemistä. Omega-3-annoksen tulee kuitenkin olla paljon suurempi kuin mitä 2–3 viikottaisesta kala-ateriasta voi saada.

Tutkimukseen valittiin 15 henkilöä, joiden seerumin LDL-kolesteroli oli viitearvojen puitteissa, mutta triglyseridit olivat lievästi kohonneet (2,26–5,6 mmol/l). Kaikille oli määrätty kolesterolia alentava statiinilääkitys (joka ei alenna triglyseridejä). Ikäjakauma oli 46–68 vuotta (ks taulukko 1).

Koehenkilöille annettiin päivittäin kahdeksan viikkoa 4 grammaa etyyliesteröityä kalaöljyä ja heidän verestään mitattiin oksilipinejä (HETEs, HEPEs ja HDoHEs), ketoneja (KETEs) ja epoksideja (EpETrEs, EpETEs ja EpDPEs). Tarkkaan ottaen päivittäinen kalaöljyannos sisälsi 1 860 mg EPAa ja 1 500 mg DHA:ta, yhteensä 3,4 grammaa. Omega-3-rasvahappojen päiväannos oli niin suuri, ettei sitä voi saada ravitsemussuosituksen mukaisesta 2–3 viikottaisesta kala-ateriasta.

Ennestään tiedetään, että eri oksilipinit vaikuttavat elimistössä eri lailla sen mukaan, mistä rasvahaposta ne ovat syntyneet. Arakidonihaposta (AA, omega-6) syntyvät oksilipinit (HETEs, KETEs ja EpETrEs) aiheuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta ja ahtauttavat valtimoita, kun taas omega-3:sta (EPA ja DHA) syntyneet oksilipinit suojaavat valtimoita ja sydäntä. Arakidonihappoa saadaan runsaasti kasvien siemenöljyistä (esimerkiksi rypsiöljystä ja siitä tehdyistä levitteistä ja margariineista).

Tutkimus aloitettin vuonna 2009. Alussa arakidonihaposta (AA) syntyvät oksilipinit olivat vallalla koehenkilöiden veriplasmassa. EPAsta ja DHA:sta syntyneitä oksilipinejä oli alle 11 %. Kalaöljyn nauttiminen vähensi edellä mainittuja AA-oksilipinejä 23, 33 ja 12 prosenttia ja lisäsi EPA-oksilipinejä 234–322 % ja DHA-oksilipinejä 80–176 %. Muutokset olivat erittäin merkitseviä ja niiden uskotaan suojaavan valtimoita ja sydäntä.

Johtopäätökset: Etyyliesteröity kalaöljy muuttaa kaikkien lipidiluokkien oksilipinipitoisuuksia terveelliseen suuntaan (vähentää pahoja ja lisää terveellisiä oksilipinejä), jolloin sydän- ja valtimoterveys kohenee, päättelevät tutkijat arvostetussa tiedelehdessä. Tutkimussuunnitelman voi lukea maksutta linkistä ClinicalTrials.gov NCT00959842.

Toinen uusi tutkimus vahvistaa, että 3 g etyyliesteröityä tai tavallista kalaöljyä päivässä alentaa tehokkaasti (22–28 %) kohtalaisesti kohonneita triglyseridejä. Samalla omega-3-indeksi suurenee noin 60 %, mikä sekin vähentää sydäntaudin riskiä (Hedengran ym. 2014).

Kolmas raportti (Uudesta Seelannista) tukee edellisiä. E-EPAn nauttiminen, 4 gramman päiväannoksena, alentaa suuresti koholla olevia triglyseridejä (≥5,65 mmol/l) peräti 33 prosenttia. E-EPA ei lisää seerumin LDL-kolesterolia. E-EPA on yhtä hyvin siedettyä kuin tehoton lumevalmiste. Niinpä E-EPA on tehokas ja hyvin siedetty valmiste aikuisten voimakkaasti kohonneiden trilgyseridien hoitoon, päättelevät tutkijat Kim ja McCormack (2014). He huomauttavat, että E-EPA de-esteröityy elimistössä takaisin tavalliseksi EPA-rasvahapoksi.

E-EPA vaimentaa metabolista oireyhtymää potevien ihmisten hs-CRP:tä ja parantaa veren heidän rasvaprofiiliaan, jolloin sydäntaudin riski pienenee (Bays ym. 2015).

Näin kalaöljy alentaa kohonneita triglysderidejä:
1. lipoproteiinilipaasin aktiivisuus lisääntyy, jolloin VLDL:ään sitoutuneet truiglyseridit hydrolysoituvat

2. maksan valmistama VLDL vähenee, kun kalaöljy vaimentaa apoB:n truotantoa

3. maksan glykogeeni. ja rasvahapposyntetaasin aktiivisuus vähenee, jolloin maksa valmistaa vähenmmän triglyseridejä

 4. rasvahappojen hapetus peroksimeissa ja mitokondrioissa vähenee kun PPARα/δ aktivoituu.

Newman JW, Pedersen TL, Brandenburg VR, Harris WS, Shearer GC. Effect of Omega-3 Fatty Acid Ethyl Esters on the Oxylipin Composition of Lipoproteins in Hypertriglyceridemic, Statin-Treated Subjects. PLoS One. 2014 Nov 13;9(11):e111471. doi: 10.1371/journal.pone.0111471. eCollection 2014. Free Full Text pdf.

Hedengran A, Szecsi PB, Dyerberg J, Harris WS, Stender S. n-3 PUFA Esterified to Glycerol or as Ethyl Esters Reduce Non-Fasting Plasma Triacylglycerol in Subjects with Hypertriglyceridemia: A Randomized Trial. Lipids. 2014 Nov 18. PubMed

Kim ES, McCormack PL. Icosapent Ethyl: A Review of Its Use in Severe Hypertriglyceridemia. American Journal of Cardiovascular Drugs. 2014 Nov 27. PubMed
Bays HE, Ballantyne CM, Braeckman RA, et al. Icosapent Ethyl (Eicosapentaenoic Acid Ethyl Ester): Effects Upon High-Sensitivity C-Reactive Protein and Lipid Parameters in Patients With Metabolic Syndrome. Metabolic Syndrome and Related Disorders. 2015 Apr 20. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimukset vahvistavat, että etyyliesteröity kalaöljy suojaa sydäntä ja valtimoita nimenomaan alentamalla triglyseridejä sekä ehkäisemällä ja vaimentamalla tulehdusta (ei niinkään alentamalla kolesterolia). Kliinisten tutkimusten valossa on täysin käsittämätöntä, että Itä-Suomen yliopiston agronomikoulutuksen saaneet ravitsemustieteilijät hyökkäävät jatkuvasti julkisuudessa kalaöljyn käyttöä vastaan. Hämmästelen sitä, että terveystoimittajat uskovat heidän puheitaan sen sijaan, että tarkistaisivat tiedot pätevissä tiedelehdissä julkaistuista tutkimuksista.

Newman ym:n kokeessa testattua lääkkeeksi rekisteröityä kalaöljyä ei myydä Suomessa, mutta terveyskaupoissa, markettien luontaistuoteosastoilla ja apteekeissa on saatavana vastaavaa E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää, joka sisältää myös D3-vitamiinia (joka tehostaa omega-3:n terveysvaikutuksia).