D-vitamiini voi auttaa lasten atooppiseen ihottumaan

Olen neuvonut yli 30 vuotta antamaan ravintolisiä atooppista (allergista) ihottumaa poteville lapsille. Vaikka käytännön kokemukset ovat olleet erinomaisia, ravintolisien hyväksykäyttö ei ole vieläkään mennyt "jakeluun" lääkäreille, joista moni vielä vastustaa niitä. Bostonin yliopistosairaalan uusi kaksoissokkotutkimus vahvistaa, että reilu D-vitamiiniannos voi parantaa lasten atooppista ihottumaa. Päiväannoksen tulee olla paljon suurempi kuin terveelle keskivertoväestölle suositeltu saanti.


Bostonin yliopiston lastenlääkärit tekivät 2006–2008
pienen 11 lapsen hoitokokeilun, jossa D-vitamiinilisä paransi selvästi talvella ilmenevää atooppista ihottumaa.

Nyt samat tutkijat tekivät laajemman kliinisen kaksoissokkotutkimuksen Mongoliassa (Ulan Batorissa). Kokeeseen osallistui 107 atooppista lasta, keski-iältään 9 vuotta (hajonta 2–17 vuotta), joilla oli kaikilla ihottuma Sen vaikeusastetta kuvaava Eczema Area and Severity Index (EASI) oli keskimäärin 21, hajonta 10–72), joka yleensä paheni talvisaikaan. Ihottuma oli ilmaantunut keskimäärin 3 kuukauden iässä (hajonta 2 kk – 1 v). 59 % lapsista oli poikia.

Lapset arvottiin kahteen ryhmään, joista toinen sai kuukauden ajan D-vitamiinia (1000 IU eli 25 mikrogrammaa, µg) päivässä ja toinen ryhmä sai lumetta. Kaikki lapset saivat käyttöönsä ihovoiteita ja vanhemmille annettiin ohjeita ihottuman hoitoon. D-vitamiinin vaikutusta arvioitiin EASI-pisteytyksen avulla. Kokeessa pysyi mukana loppuun asti 104 lasta (97 %).

D-vitamiinilisä korjasi ihottumia kuukaudessa kliinisesti ja tilastollisesti lumehoitoon verrattuna. EASI-pisteet vähenivät D-vitamiiniryhmässä 6,5 ja verrokeilla 3,3. Myös lasten vanhemmat totesivat D-vitamiinin vähentäneen ihottumaoireita. D-vitamiini ei aiheuttanut sivuvaikutuksia. D-vitamiinihoito paransi talvisaikaan esiintyvää atooppista ihottumaa, päättelivät tutkijat.

"D-vitamiini parantaa lasten sisäisen immuunijärjestelmän toimintaa ja ehkäisee ihon bakteeritulehdusta (jota syntyy lapsen raapiessa ihoaan)", sanoo tutkimusta johtanut professori Carlos Camargo. Hän pahoittelee, että monissa maissa viranomaiset vastustavat D-vitamiinin mittaamista seerumista, mikä paljastaisi vajeen. Tutkijat huomauttavat, että Ulan Bator sijaitsee samoilla leveysasteilla (47 astetta) kuin Pariisi ja Montreal. Tutkimussuunnitelma on luettavissa maksutta Clinical Trialsin NCT00879424-linkistä, ja tulokset julkaistiin allergialääkäreiden ammattilehdessä. Ne tukevat aikaisempia D-vitamiinitutkimuksia lasten allargioissa (ks. viereisen palstan linkit).

Nutraingredients.com 13.10.2014
Camargo CA, Ganmaa D, Sidbury R, e5t al. Randomized trial of vitamin D supplementation for winter-related atopic dermatitis in children. Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2014 Oct;134(4), 831–835. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jaci.2014.08.002