Espanjalaiset neurotieteilijät: Ubikinoni ehkäisee Alzheimerin tautia

Noin 100 000 suomalaista sairastaa Alzheimerin tautia, joka yleistyy sitä mukaa kun väestö vanhenee. Lääkehoito on tehotonta tähän tautiin. Sitä voidaan kuitenkin ehkäistä ja hoitaa vähähiilihydraattisen (vhh) ruokavalion, säännöllisen kuntoliikunnan ja synergisesti vaikuttavien ravintolisien avulla. Espanjalaiset neurotieteilijät ovat juuri osoittaneet, että ubikinoni ehkäisee Alzheimerin taudille tunnusomaisten ß-amyloidipaakkujen kertymistä ja niiden haittavaikutuksia pieniin aivovaltimoihin. Ubikinoni on lupaava ravintolisä Alzheimerin taudin ehkäisyyn, päättelevät tutkijat.

Eri yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus osoittaa, että ß-amyloidipeptidi (Aβ) vaurioittaa aivojen mikroverenkiertoa jo taudin oireettomassa vaiheessa. Verisuonissa ilmenee tällöin hapetusstressiä ja niihin kertyy kalkkia. Ne saavat aikaan endoteelisolujen nekroosia (kuoliota) ja apoptoosia (kuolemaa), jolloin aivoverenkierto vaikeutuu.

Neurotietelijät selvittivät ubikinonin kykyä ehkäistä näitä vaurioita ihmisen napavaltimon endoteelisoluissa (HUVECs). Tulokset osoittivat, että ubikinoni viivästytti Aβ:n kiinnittymistä plasmakalvoihin ja mitokondrioihin. Lisäksi ubikinoni vähensi solunulkoisen kalkin (Ca2+) pääsyä mitokondrioihin ja sen erittymistä ulos mitokondrioista sekä happiradikaalien (O2.− ja H2O2) määrää. Ubikinonin anto suun kautta ehkäisi myös ß-amyloidin aiheuttamaa kuoliota ja apoptoosia HUVEC-soluissa, palautti niiden kyvyn lisääntyä ja liikkua sekä muodostaa putkimaisia rakenteita in vitro, mikä tarkoittaa sitä, että solujen aineenvaihdunta palautui ennalleen.

Suun kautta nautittu ubikinoni suojasi fysiologisina pitoisuuksina endoteelisoluja Aβ:n aiheuttamilta vaurioilta. Näin ollen ubikinoni voi olla lupaava ravintolisä suojaamaan soluja β-amyloidin aiheuttamalta aivojen verisuonisairaudelta (angiopatialta), päättelee tutkijaryhmä arvostetussa PlosOne-lehdessä. Artikkelin voi lukea maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Durán-Prado M, Frontiñán J, Santiago-Mora R, et al. Coenzyme Q10 Protects Human Endothelial Cells from β-Amyloid Uptake and Oxidative Stress-Induced Injury. PLoS One. 2014 Oct 1;9(10):e109223. doi: 10.1371/journal.pone.0109223. eCollection 2014.

Tohtori Tolosen kommentti

Japanilaistutkimus tukee espanjalaista: Vähäinen ubikinonin pitoisuus veressä ennustaa dementoitumisen riskiä (Momiyama 2014, Yamagishi ym. 2014). Eri puolilta maailmaa julkaitut positiiviset tutkimukset vahvistavat toistensa uskottavuutta.

Moni muukin ravintolisä ehkäisee tutkitusti Alzheimerin tautia ja jarruttaa sen kulkua. Tällaisia aivoja suojaavia ravintolisiä ovat muun muassa berberiini, D-vitamiini, E-EPA, fosfoseriini ja karnosiini, joilla on synerginen (toisiaan voimistava) yhteis- ja vuorovaikutus. Paras biologinen vaikutus saadaan, kun niihin liitetään vhh-ruokavalio ja säännöllinen kuntoliikunta. Samankaltaista ohjelmaa esittää Alzheimer-tutkija professori Dale E. Bredesen uudessa katsauksessaan. Miksi juuri vhh-ruokavalio? Koska se on diabeetikolle terveellisin ja Alzheimerin tauti on tyypin 3 diabetes! Tämänkaltaisilla lääkkeettömillä ohjelmilla saavutetaan parempia tuloksia kuin tehottomilla ja kalliilla lääkkeillä.

Momiyama Y. Serum coenzyme Q10 levels as a predictor of dementia in a Japanese general population. Atherosclerosis. 2014 Dec;237(2):433-434. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.08.056. Free Full Text
Yamagishi K, Ikeda A, Moriyama Y, et al. for CIRCS Investigators. Serum coenzyme Q10 and risk of disabling dementia: The Circulatory Risk in Communities Study (CIRCS). Atherosclerosis. 2014 Dec;237(2):400-403. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2014.09.017.
Free Full Text pdf
Bredesen DE. Reversal of cognitive decline: A novel therapeutic program. Aging 2014;6(9) Free Full Text