E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskitekijöitä

Etyyliesteröity eikosapentaeenihappo (E-EPA, 1 800mg/vrk) vähentää diabeetikkojen verestä sydäntautien riskitekijöitä, raportoivat japanilaiset tutkijat Diabetes Care -lehdessä 7.1.2007. Tutkimus vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan diabeetikot hyötyvät E-EPAn käytöstä ravintolisänä. E-EPA on tehokas tulehdusta ehkäisevä ja vaimentava rasvahappo.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko EPA-rasvahapolla (toisesta tunnetusta kalaöljyn rasvahaposta) DHA:sta riippumaton itsenäinen suojavaikutus uusiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, tiettyihin lipoproteiinien alaluokkiin sekä tulehdukseen (inflammatioon) metabolista oireyhtymää potevilla diabeetikoilla. Metabolinen oireyhtymä on sydän- ja verisuonitaudin esiaste.

Kokeeseen osallistui 44 tyypin 2 diabeetikkoa, jotka täyttivät metabolisen oireyhtymän kriteerit. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen noudatti diabeetikon ruokavaliota ja toinen ryhmä otti sen lisäksi vielä päivittäin 1 800 mg E-EPAa (3 kappaletta 600 mg:n kapselia). Vaikuttavuusjakso oli kolme kuukautta.

Koehenkilöistä mitattiin ennen koetta ja sen jälkeen seerumin rasvahapot (EPA ja arakidonihappo eli AA), painoindeksi, jäännöskolesteroli, triglyseridit, plasman kolesteryylin esteritransferproteiiinin (CETP) aktiivisuus, LDL-kolesterolin alafraktiot ja C-reaktiivinen proteiini (CRP).

Lopussa seerumin EPA-pitoisuus oli noussut ja AA-pitoisuus laskenut, toisin sanoen AA/EPA-suhde (omega-6/omega-3) oli parantunut merkitsevästi. Kaikki mitatut riskitekijät vähenivät E-EPAa saaneessa ryhmässä verrattuna pelkällä ruokavaliolla olleisiin diabeetikkoihin. Tulehdusta osoittava CRP aleni suhteessa muiden riskitekijöiden vähenemiseen.

Tämä tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että puhdistettu EPA-rasvahappo [E-EPA] alentaa pienimolekulaarista tiivistä sdLDL:ää, jäännöskolesterolia ja CRP:tä, ja pienentää siten valtimonkovetustaudin riskiä metabolista oireyhtymää potevilla henkilöillä, tutkijat päättelevät.

Satoh N, Shimatsu AS, Kotani, K et al. Purified Eicosapentaenoic Acid Reduces Small Dense LDL, Remnant Lipoprotein Particles, and C-reactive Protein in Metabolic Syndrome Diabetes Care 2007;30: 144-146 [Abstract] [Free Full Text]

Tohtori Tolosen komentti

Tämä tutkimus vahvistaa JELIS-tutkimuksen tuloksia; siinähän sama E-EPAn päiväannos (1 800 mg) vähensi merkitsevästi sydänkohtauksia ja angina pectorista statiineja sylvien ihmisten keskuudessa. E-EPAn tulehdusta ehkäisevä vaikutus valtimoissa perustuu pääosin siihen, että se tuottaa suonten seinämissä tulehdusta estäviä resolviineja, kuten alla olevasta kuvasta käy ilmi (lue lisää). EPA-rasvahaposta syntyy myös sydäntä suojaavia F3-isoprostaaneja, mikä selittää uudella tavalla E-EPAn sydänvaikutuksia (Gao ym. 2006).


Kuva 1. Valtimon kovettumisen ja ahtautumisen syynä on tulehdus. Silloin verenvirtaus heikkenee ja pahimmassa tapauksessa suoni voi tukkiutua kokonaan. E-EPA ehkäisee ja jopa korjaa valtimotautia. E-EPA ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta ja stabilisoi paakkuja ja estää niitä repeämästä ja lähettämästä irtoavia palasia esim. aivoihin (lue lisää).

Kuva 2. EPA muuttuu valtimon seinämässä osittain Resolviini E1:ksi ja E 2:ksi, jotka ehkäisevät ja vaimentavat tulehdusta. Tämä selittää suureksi osaksi E-EPA-tutkimusten erinomaisia tuloksia. Aspiriini (160 mg/vrk) tehostaa resolviinin syntyä.

Valtimonkovetustauti on krooninen tulehdustila, joka alkaa lapsuudessa ja puhkeaa kliiniseksi taudissa aikuisiällä (ks. Oksjoki 2006). Sydäntaudin riskiä ja puhjenneen taudin ennustetta kuvaa veren AA/EPA-suhde. Sen voi mittauttaa missä tahansa kliinisessä laboratoriossa. Suhteen tulisi olla terveillä ihmisillä alle 3 ja sydän- ja verisuonitautiin sairastuneilla alle 2. E-EPA alentaa korkeaa AA/EPA-suhdetta nopeasti, osoittavat Jyväskylän yliopiston tutkimukset (lue lisää).

Riina Oksjoki. Immune mechanisms in atherosclerosis; Focus on the role of the complement system. University of Helsinki, Faculty of Medicine, Institute of Clinical Medicine Wihuri Research Institute, Väitöskirja 2006 [lue lisää]

Muita aiheeseen liittyviä tutkimuksia:

Etyyliesteröity kalaöljy, triglyseridit ja jäännöskolesteroli
E-EPA ehkäisee veritulppataipumusta
Japanissa diabeetikoille annetaan E-EPAa
Näin E-EPA suojaa diabeetikon munuaisia
Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS tehtiin E-EPAlla
E-EPAa suositellaan sydänpotilaille USA:ssa
E-EPAn imeytyminen vereen lapsilla ja aikuisilla
Uudet E-kalaöljyt syrjäyttävät perinteiset sydäntautien hoidossa
Kalaöljy sydäntaudeissa
Näin valitset hyvän ja puhtaan EPA-valmisteen
Kysymyksiä ja vastauksia etyyli-EPAsta
Kalaöljyjen laatuvaatimukset