Kilpirauhanen: Diabeteslääke metformiini voi pahentaa vajaatoimintaa

Suomessa riehuu kilpirauhaspotilaiden kapina endokrinologiyhdistyksen lääkäreitä ja Valviraa vastaan. En ole huomannut kenenkään tuoneen esille, että tyypin 2 diabeteksen ensisijaislääke, metformiini, saattaa pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Metformiini näet heikentää kilpirauhasta stimuloivan TSH-hormonin tuotantoa aivolisäkkeestä hypotyreoosista kärsivillä potilailla, ilmenee uudesta suuresta väestötutkimuksesta. Suosittelen vajaatoiminnasta kärsiville diabeetikoille, että he vaihtaisivat metformiinin berberiiniin.

Suomessa käytetyin diabeteslääke on metformiini, jonka osuus on ryhmän kokonaiskulutuksesta 59 % (31,8 DDD/1 000 as/vrk*). Pelkkää metformiinia sisältävien valmisteiden myynti on noin 12 miljoonaa euroa ja metformiinin ja sitagliptiinin yhdistelmävalmisteen kulutusmyynti 10 miljoonaa euroa (26 % ryhmän lääkkeistä). *DDD=Defined daily dosage (päiväannosta).

Metformiini voi estää kilpirauhashormonin (TSH) eritystä kilpirauhasessa, mikä voi pahentaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, ilmenee uuden tutkimuksesta. Pitkäaikaisessa seurannassa metformiinia käyttävien matalien TSH-tasojen riski oli suurentunut 55 % verrattuna sulfonylurea-lääkitystä saaviin, raportoi lääkeainetutkimuksiin erikoistuneen apulaisprofessori Laurent Azoulayn työryhmä (McGill University, Montreal) Kanadan lääkärilehdessä (CMAJ).

Aikaisemmat pienemmät tutkimukset ovat viitanneet siihen, että metformiini voi alentaa TSH-pitoisuuksia, erityisesti potilailla, joilla on samanaikaisesti sekä diabetes että kilpirauhasen vajaatoiminta, hypotyreoosi.

Azoulayn työryhmä analysoi tiedot Clinical Practice Research Datalinkistä. Siihen on kerätty tiedot 13 miljoonasta britistä, joille oli määrätty metformiinia tai sulfonyyliureaa 1988–2012. Näistä potilaista noin 60 000:lla oli normaali kilpirauhasen toiminta ja lähes 6 000 sai lääkehoitoa hypotyreoosiin. Jälkimmäisillä potilailla oli merkitsevästi suurempi matalien TSH-lukemien riski (125,2/1000 henkilövuotta), kun he saivat metformiinia verrattuna sulfonylureaa saaviin (79,5/1000 henkilövuotta). TSH väheni useimmiten 90–180 päivää metformiinin aloittamisen jälkeen. TSH-arvot eivät alentuneet niillä diabeetikoilla, joilla ei ollut hypotyreoosia metformiinihoidon alkaessa.

Metformiinin TSH:ta alentavat biologiset vaikutusmekanismit ovat edelleen arvoitus, kirjoittavat tutkijat. Metformiini saattaa estää hypotalamuksen erittämän AMP-kinaasin (AMPK:n) aktiivisuutta, joka säätää tyreotropiinia vapauttavaa hormonia ja TSH:ta sekä sokeri- ja rasvatasapainoa. Tai sillä voi olla jotakin tekemistä kilpirauhashormonireseptorin kanssa tai se voi vaikuttaa kilpirauhashormonin sitoutumiseen, biologiseen hyväksikäyttöön (bioavailability) ja aineenvaihduntaan (metaboliaan). Metformiinin TSH:ta vähentävä vaikutus on havaittu myös hoitamattomilla hypotyreoosipotilailla, tutkijat lisäävät. Lisää tutkimusta tarvitaan metformiinin ja TSH:n vuorovaikutusten selvittämiseksi, etenkin silloin kun metformiinihoitoa aloitetaan, Azoulay toteaa. Tutkijoilla ei ole sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen.

TSH (Thyroid Stimulating Hormone) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee kilpirauhasen toimintaa. Vajaatoiminnassa TSH:n määrä veressä suurenee ja liikatoiminnassa pienenee. Vajaatoiminnan oireita ovat lisääntynyt paleleminen, painon nousu, ihon kuivuminen ja yleinen hidastuminen. Kun kilpirauhasen tuottaman tyroksiinin määrä alkaa vähetä, aivolisäke huomaa sen pian ja alkaa lisätä TSH:n tuotantoaan, jotta lisääntynyt hormonin määrä piiskaisi kilpirauhasta tuottamaan enemmän tyroksiinia. Potilailla, jotka syövät T3-hormonia, voivat TSH-arvot olla ristiriidassa oireiden kanssa. HUSin TSH:n uudet viitearvot ovat 0,5 – 3,6 mU/l (milliyksikköä litrassa).
Fournier JP, Yin H, Yu OHY, Azoulay L. Metformin and low levels of thyroid-stimulating hormone in patients with type 2 diabetes mellitus. Canadian Medical Association Journal. 2014; DOI: 10.1503/cmaj.140688.