Sokeri nostaa verenpainetta enemmän kuin suola

Meille on väitetty ainakin 60 vuotta, että liiallinen suolankäyttö nostaa verenpainetta ja aiheuttaa verenpainetautia. Sitä potevia on kehotettu vähentämään suolan käyttöä. Nyt uudet tutkimukset osoittavat, että sokeri (hiilihydraatit) nostavat verenpainetta enemmän kuin suola. Tutkimukset ovat taas uusia nauloja ravitsemustieteen arkkuun. Sen ehdottomina ja ikuisina totuuksina pidetyt opit kaatuvat yksi toisensa jälkeen. Ei taida olla kovin mukavaa olla ravitsemustieteilijä tai ravitsemusterapeutti, jotka joutuvat puolustelemaan vanhentuneita käsityksiä.

Tutkimuksen julkaisee arvostettu tiedelehti The American Journal of Cardiology. Tutkimusta johtanut sydäntutkija, farmasian tohtori James DiNicolantonio (Saint Luke’s Mid America Heart Institute) sanoo medialle antamassaan lausunnossa:

Makeutetuissa virvoitusjuomissa olevan sokerin tiedetään entuudestaan nostavat äkillisesti verenpainetta. Sokeri on jo itsessäänkin, ilman sen verenpainetta nostavaa vaikutusta, itsenäinen sydän- ja verisuonitautien, erityisesti aivohalvauksen riskitekijä”. DiNicolantonio sanoo lisäksi, että suolan välttäminen vain lisää ruokahaluja. “Esimerkiksi, kun ranskanperunoiden suolamäärää vähennetään, ihmiset syövät niitä enemmän saadakseen saman määrän natriumia. Hiilihydraattien runsas syönti tuskin on terveydelle eduksi”. Tähän asti ravitsemustieteessä on syytetty voita, rasvaista maitoa ja muita maaeläinrasvoja.

DiNicolantonio viittaa myös kahdeksan viikkoa kestäneeseen kokeeseen, jossa runsas hiilihydraattien nauttiminen nosti verenpainetta enemmän kuin vähähiilihydraattinen (vhh) ruokavalio. Kun sokeriteollisuuden rahoittamat tutkimukset jätettiin pois, kävi ilmeiseksi että hiilihydraatit nostivat verenpainetta kaksin verroin suolaan verrattuna. Keskivertobritti syö hiilihydraatteja (sokereita) kolminkertaisesti Maailman terveysjärjestön (WHO:n) suositukseen nähden. Sama taitaa päteä myös suomalaisiin.

Englantilainen kardiologi Aseem Malhotra (Croydon University Hospital, Lontoo), joka johtaa Taistelu sokeria vastaan (Action on Sugar) -kampanjaa sanoo, että sokereiden haittavaikutuksia terveyteen on aliarvioitu. “Tiedämme, ettei sokerissa ole [hyödyllisiä] ravintoaineita ja että sokerit ovat monen taudin riskitekijöitä. Tämä on kansanterveydellinen hätätila, jossa hallitutuksen on toimittava heti ja estettävä elintarviketeollisuutta lisäämästä sokereita ruokiimme”.

Ruotsalainen professori Karl Arfors osoitti jo 30 vuotta sitten, että hiilihydraatit ovat syynä valtimonkovetustautiin, ei rasva.

On selvää, että uudet tutkimukset ja niiden vauhdittamat kommentit mediassa herättävät vastustusta ja närää perinteisiä ravitsemusoppeja kannattavissa piireissä. Suomessa maatalousministeriö ja elintarviketeollisuus ovat hyvin edustettuina Valtion ravitsemusneuvottelukunnassa, joka on päättänyt virheellisistä ravitsemussuosituksista.

Sugar, not salt, causes high blood pressure. Express 14.9.2014