Karnosiini ehkäisee LDL-kolesterolin sokeroitumista

Australialainen tutkimus osoittaa, että karnosiini estää LDL-kolesterolin sokeristumista ja vähentää siten diabeetikon riskiä sairastua valtimonkovetustautiin. Näin ollen jokaisen diabeetikon kannattaisi ottaa karnosiinia ruoan lisänä. Karnosiinia saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Karnosiini ehkäisee "pahan" LDL-kolesterolin sokeroitumista (glykaatiota) eli sen muuttumista AGE-LDL:ksi ja sen kiinnittymistä valtimoiden seinämien syöjäsoluihin (makrofageihin). Ne kuuluvat valkosoluihin (kuvassa white blood cells), joista tulee vaahtosoluja. Ne takertuvat suonen seinämään ja alkavat ahtauttaa valtimoa.


Kuva kertoo kuinka valtimot kovettuvat ja ahtautuvat. Tauti alkaa jo lapsuudessa. Suurenna kuva.

Ennestään tiedetään, että diabeetikoilla on moninkertainen riski sairastua ja kuolla sydän- ja verisuonitauteidin verrattuna ei-diabeetikkoihin. Yhtenä merkittävänä syynä on juuri LDL:n sokeristuminen. Diabeteksen käypä hoito ei poista tätä riskiä, joten diabeetikot tarvitsevat lisäsuojaa.

Tutkijat päättelevät: "Karnosiinilla ja sen rakenteina olevilla aminohapoilla [alaniinilla ja histidinillä] on terapeuttista potentiaalia diabeteksen aiheuttaman valtimonkovetustaudin ehkäisyssä."

Rashid I, van Reyk DM, Davies MJ. Carnosine and its constituents inhibit glycation of low-density lipoproteins that promotes foam cell formation in vitro. FEBS Lett. 2007;581(5):1067-70 [PubMed]

Diabeteshoitaja: "Silmäni paranivat ravintolisillä"
Karnosiini ehkäisee sokeroitumista
Karnosiini suojaa diabeetikon silmiä
Karnosiini suojaa diabeteetikon munuaisia
Karnosiini + sinkki ehkäisevät tulehduskipulääkkeiden haittoja
Karnosiini hidastaa solujen vanhenemista
Karnosiinin vaikutukset aivoissa
Karnosiini urheilussa ja kuntoilussa
Karnosiini – tohtori Tolosen katsaus