EPA-painotteinen väkevöity kalaöljy vähentää sydäntaudin riskiä

Uusi kanadalais-amerikkalainen kliininen tutkimus vahvistaa, että runsaasti EPA-rasvahappoa sisältävä väkevöity kalaöljy suurentaa veren omega-3-pitoisuutta, parantaa veren rasvaprofiilia ja pienentää sydäntaudin riskiä. Japanilaistutkimus puolestaan kertoo, että EPA-painotteinen kalaöljy (3,6 g/vrk) parantaa submaksimaalista fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä. Näin suuria omega-3-määriä ei saada ruokavaliosta, vaan siihen tarvitaan väkevöityä kalaöljyä.

Sydäntauteihin sairastuvilla ihmisillä on veressään tavallista vähemmän omega-3-rasvahappoja, toisin sanoen heidän omega-3-indeksinsä on pieni. Näin ollen on ilmeistä, että sydäntaudin riskiä voidaan helposti pienentää suurentamalla omega-3-indeksiä nauttimalla ruoan lisänä väkevöityä kalaöljyä. Sen rasvahapot siirtyvät verestä sydämen soluihin, joissa ne stabiloivat sydämen rytmiä ja suojaavat sydänkohtaukselta. EPA-rasvahappo siirtyy verestä myös valtimoissa mahdollisesti oleviin plakkeihin, joissa se vähentää vaahtosoluja, tulehdusgeenejä ja -sytokiineja sekä tulehdusta ja stabilisoi plakkia (estää sitä repeämästä), ilmeni aikaisemmasta brittitutkimuksesta (Cawood ym. 2010)

Uuden tutkimuksen aineisto valittiin 665 henkilöstä, joista 89 prosentilla oli matala omega-3-skoori (OS) eli veren rasvahapoista oli alle 6,1 % EPA-, DHA- ja DPA-rasvahappoja. Heistä kokeeseen kutsuttiin 110 avohoidossa olevaa sydänpotilasta, jossa puolet sai 8 viikkoa 4 grammaa päivässä yli 90-prosenttiseksi väkevöityä puhdasta kalaöljyä (VASCAZEN®), joka on Kanadassa ja Yhdysvalloissa sydänpotilaille tarkoitettu reseptilääke. Se sisältää yhden gramman painoisessa kapselissa 680 mg EPAa, 110 mg DHA:ta ja 110 mg muita omega-3-rasvahappoja. EPA:n ja DHA:n suhde on 6:1. Verrokkiryhmä sai maissiöljyä (4 g/vrk). Ensisijaisena muuttujana mitattiin omega-3-skooria ja toissijaisena veren rasvaprofiilia.

Kahden kuukauden kuluttua kalaöljyä saaneiden (n = 56) OS suureni 132 % ja omega-3-indeksi 112 %, jolloin arakidonihapon (omega-6) ja EPAn (omega-3) suhde eli AA/EPA-suhde pieneni 82 % (P < 0.0001). Kohonneet triglyseridilukemat (2,26–5,65 mmol/l) alenivat keskimäärin 48 %, VLDL aleni 30 % ja HDL-kolesteroli lisääntyi 9 %. LDL-kolesterolissa ei ilmennyt merkittäviä muutoksia. Tutkimusraportin voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Tutkimus vahvisti yhtäältä, että omega-3-rasvahappojen puute on yleistä (USA:n) väestössä, ja toisaalta että väkevöity EPA-painotteinen kalaöljy korjaa vajeen ja parantaa veren rasvaprofiilia. Silloin myös sydäntaudin riski pienenee ja mahdollisesti jo alkaneen sairauden ennuste paranee. Tutkijat korostavat väkevöidyn, puhdistetun, paljon EPAa sisältävän kalaöljyn tärkeää merkitystä sydäntautiriskin vähentämisessä. Peruskalaöljyt sisältävät vain 18 % EPAa ja 12 % DHA:ta (yhteensä 30 % omega-3:a), siksi niillä ei saada aikaan tässä selostettuja terveysvaikutuksia.

Japanilainen tutkimus osoittaa, että EPA-painotteinen kalaöljy (3,6 g/vrk, josta 914 mg EPAa ja 399 mg DHA:ta) parantaa nuorten aikuisten fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä. Raportin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä. Samoin saksalainen LURIC-tutkimus osoittaa, että erityisesti EPA suojaa sydänpotilaita ennenaikaiselta kuolemalta (Kleber ym. 2016),

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimukset vahvistavat sitä, mitä olen jo vuosia puhunut ja kirjoittanut väkevöidyn kalaöljyn tärkeästä merkityksestä sydämelle, verisuonille ja fyysiselle ja henkiselle kunnolle. VASCAZENia ei myydä Suomessa, mutta meillä on saatavana ravintolisänä lähes vastaava 90-prosenttinen etyyliesteröity EPA-painotteinen kalaöljyvalmiste, jossa on mukana myös D3-vitamiinia. Sitä myyvät terveyskaupat, markettien luontaistuoteosastot ja apteekit.

Shaikh NA, Yantha J, Shaikh S, et al. Efficacy of a unique omega-3 formulation on the correction of nutritional deficiency and its effects on cardiovascular disease risk factors in a randomized controlled VASCAZEN® REVEAL Trial. Molecular and Cellular Biochemistry. 2014 Sep 4. Full Free Text pdf

Kawabataa F, Nyeab M, Hamazakic K et al. Supplementation with eicosapentaenoic acid-rich fish oil improves exercise economy and reduces perceived exertion during submaximal steady-state exercise in normal healthy untrained men. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 2014 DOI: 10.1080/09168451.2014.946392
Cawood AL, Ding R, Napper FL, Calder PC, et al. Eicosapentaenoic acid (EPA) from highly concentrated n-3 fatty acid ethyl esters is incorporated into advanced atherosclerotic plaques and higher plaque EPA is associated with decreased plaque inflammation and increased stability. Atherosclerosis. 2010 May 20. Abstract | Free Full Text
Kleber ME, Delgado GE, Lorkowski S, März W, von Schacky C. Omega-3 fatty acids and mortality in patients referred for coronary angiography. The Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study. Atherosclerosis. 2016 Jul 1. pii: S0021-9150(16)30294-5. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2016.06.049.