D-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa Alzheimerin tautia

Aivot tarvitsevat riittävästi D-vitamiinia, sillä aivoissa on runsaasti D-vitamiinireseptoreja (vastaanottimia), joiden tarve pitää tyydyttää. Vaje heikentää aivojen toimintaa. D-vitamiinivaje altistaa Alzheimerin taudille. Argentiinalaisen klinikan (Hospital Italiano de Buenos Aires) neurologit antoivat lievää Alzheimerin tautia sairastaville potilailleen lääkityksen (memantiinin ja asetyylikoliinin estäjien) lisänä D-vitamiinia ja totesivat sen jarruttavan taudin etenemistä. Alzheimerin tautia voidaan ehkäistä ja jarruttaa nykyään monilla ravintolisillä, joilla on synerginen vuoro- ja yhteisvaikutus.

Aineistona oli 202 potilasta, joista puolet sai D-vitamiinia ruoan lisänä ja puolet oli verrokkeina. Kaikkien tilaa seurattiin keskimäärin viisi vuotta, jolloin 23 (11 %) potilaan sairaus säilyi lievänä, 110 (54 %) eteni kohtalaisen vaikeaksi ja 69 (35 %) eteni vaikeaksi keskimäärin viiden vuoden seurannan kuluessa. D-vitamiinia saaneiden potilaiden tauti eteni vähemmän kuin verrokkien. D-vitamiinihoito voi suojata potilasta taudin pahenemiselta, päättelevät neurologit.

Toinen kansainvälinen neurologiryhmä on juuri osoittanut, että D-vitamiinivaje lisää merkitsevästi Alzheimerin taudin riskiä. Kalifornian yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että D3-vitamiini auttaa valkosoluja poistamaan aivoista taudille tunnusomaisia amyloidipaakkuja. Tutkimukset siis puoltavat riittävää D-vitamiinin saantia ravintolisänä. Myös berberiini, B- ja E-vitamiinit, E-EPA, fosfoseriini ja karnosiini ehkäisevät ja jarruttavat Alzheimerin tautia (lue lisää viereisen palstan linkeistä).

Tutkimusten valossa on täysin käsittämätöntä, että Suomessa pidetään yllä liian pientä D-vitamiinin saantisuositusta. Syyllisiä ovat valtion ravitsemusneuvottelukunnan jäsenet, joissa ei ole pätevää lääketieteellistä asiantuntemusta eikä kiinnostusta sairauksien ehkäisyyn ja ravitsemushoitoon.

Chaves M, Toral A, Bisonni A, et al. [Treatment with vitamin D and slowing of progression to severe stage of Alzheimer's disease] Vertex. 2014 Mar-Apr;25(114):85-91. PubMed

Littlejohns TJ, Henley WE, Lang IA, et al. Vitamin D and the risk of dementia and Alzheimer disease. Published online before print Neurology August 6, 2014, doi: 10.1212/WNL.0000000000000755