Raskausajan masennuslääkkeet voivat aiheuttaa lapselle ADHD:n

Masennus on ollut viime päivinä laajasti esillä tiedotusvälineissä. Ne antavat sen kuvan, että kunhan potilas pääsee hoitoon ja saa lääkitystä, niin tauti paranee. Kolikolla on kuitenkin toinen, pimeä puolensa: Masennuslääkkeiden teho on kyseenalainen ja niiden nauttiminen raskauden aikana lisää syntyvän lapsen riskiä sairastua ylivilkkaus- ja tarkkaavuushäiriöön, ADHD:hen. Tutkimus julkaistiin eilen arvostetussa Molecular Psychiatry -lehdessä.

Yhdysvaltain maineikkaimpiin kuuluvassa sairaalassa, Massachusetts General Hospitalissa, psykiatri Roy Perlisin johdolla tehty tutkimus käsitti 7 800 lasta, iältään 2–19 vuotta. Heistä 2 200 oli saanut ADHD-diagnoosin ja 5 600 oli terveitä. ADHD-lasten äideistä moni oli syönyt odotusaikana masennuslääkkeitä.

Tulosten perusteella tutkijat varoittavat äidin nauttimien masennuslääkkeiden mahdollisista haitoista syntyvälle lapselle: hänelle voi tulla ADHD. Jos nainen oli lopettanut masennuslääkkeet ennen raskautta, lapsen ADHD:n riski oli huomattavasti pienempi. Toisaalta raskausajan masennus vaarantaa sekä äidin että lapsen terveyden. Masennuslääkkeiden käytön lopettaminen raskauden aikana lisää taudin uusiutumisen riskin viisinkertaiseksi. Ongelma on yleinen, sillä joka seitsemäs raskaana oleva nainen masentuu, kirjoittavat psykiatrit.

Isossa-Britanniassa 4 % odottavista naisista – noin 20 000 tulevaa äitiä – syö masennuslääkkeitä. Lääkäreitä varoitetaan, että lääkkeitä tulisi määrätä vain, jos niiden hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. NICE - the National Institute for Health and Care Excellence – neuvoo, etteivät lääkärit määräisi masennuslääkkeitä raskaana oleville naisille, ei ainakaan raskauden alkuvaiheessa (kuin poikkeustapauksissa).

ADHD yleistyy nopeasti kaikissa länsimaissa, myös Suomessa. Olisiko yksi syy runsas masennuslääkkeiden käyttö? Isossa-Britanniassa ADHD-lääkereseptien määrä oli 92 100 vuonna 1997, mutta peräti 786 400 vuonna 2012, ilmenee kansallisen terveyspalvelun (NHS) tilastoista. Tutkijat selittävät lisäystä odottavien äitien masennuslääkkeiden käytöllä. (Tässä tutkimuksessa ei havaittu yhteyttä äidin masennuslääkkeiden ja autismin välillä.)

Tutkimus on herättänyt kiinnostusta maailmalla ja monet huippupsykiatrit ovat kommentoineet sitä. Esimerkiksi espanjalainen psykiatri Celso Arango toteaa, ettei tällä hetkellä tiedetä kuinka tehokkaita masennuslääkkeet ovat. Englantilainen Daily Mail uutisoi tutkimuksen näyttävästi eilen.

Suosittelen raskaana oleville naisille masennuslääkkeiden sijaan E-EPA-kalaöljyä, joka ehkäisee ja hoitaa masennusta ilman riskejä (lue erinomainen tapausselostus). EU:kin antoi elokuussa 2007 suosituksen raskaana olevien naisten omega-3:n käytöstä. Kaikkien odottavien naisten tulisi nauttia raskauden aikana EPAa, sillä se muuttuu aivoissa serotoniiniksi, dopamiiniksi ja DHA:ksi, jota myös sikiön aivot tarvitsevat. EPAn nauttiminen odotusaikana ehkäisee ennalta synnytyksen jälkeistä väsymystä ja masennusta.

Pregnant women who take anti-depressants 'could raise their child's risk of ADHD'. Daily Mail 26.8.2014
Clements CC, Castro VM, Blumenthal SR, et al. Prenatal antidepressant exposure is associated with risk for attention-deficit hyperactivity disorder but not autism spectrum disorder in a large health system. Molecular Psychiatry 2014 26th August, doi:10.1038/mp.2014.90