Raskausdiabetes syynä diabetesepidemiaan

Raskaudenaikainen diabetes altistaa kohdussa olevan sikiön sokeriaineenvaihdunnan häiriöille, jotka lisäävät lähes kuusinkertaisesti lapsen riskiä sairastua diabetekseen myöhemmin elämässään. Tulokset käyvät ilmi Diabetologia-lehdessä julkaistusta Yale Pathophysiology of Type 2 diabetes in Youth Studysta. Odottavien naisten lihominen vaarantaa seuraavan sukupolven terveyden, varoittavat tutkijat.

Raskausdiabetes on sokeriaineenvaihdunnan tilapäinen häiriö, joka yleensä korjaantuu itsestään synnytyksen jälkeen. Häiriö altistaa kuitenkin äidin myöhemmin elämässään tyypin 2 diabetekselle, se tiedetään ennestään. Uutta sen sijaan on tieto, että raskausdiabetes aiheuttaa myös sikiössä sokeriaineenvaihdunnan häiriön, joka usein johtaa lapsen sairastumiseen tyypin 2 diabetekseen myöhemmin elämässään.

Asia on nyt erityisen ajankohtainen, sillä sekä raskausdiabetes että tyypin 2 diabetes yleistyvät suuresti kaikkialla maailmassa. Isossa-Britanniassa diabeteksen aiheuttamat menot ovat jo yli 10 miljardia puntaa (11 miljardia euroa) vuodessa. Suomessa joka kymmenes kansalainen on jo diabeetikko ja määrän ennustetaan tuplaantuvan tulevaisuudessa. Noin 12 % raskaana olevista suomalaisista naisista sairastuu raskausdiabetekseen, mutta alueelliset erot ovat suuria. Turun seudulla sairastuu jo joka kolmas odottava äiti. Syynä ovat odottavien äitien lihominen ja liian hiilihydraattipitoinen ruokavalio.

  • Yhä useampi lihava odottava äiti siirtää diabeteksen lapselleen
  • Vanhemmat raskaana olevat naiset ovat muita alttiimpia raskausdiabetekselle

Tutkimuksessa seurattiin 225 lihavaa lasta, joiden veren sokerirasituskoe oli normaali noin 12 vuoden iässä. Lasten sokerirasituskoe uusittiin kolmen vuoden kuluttua. Kaikista lapsista selvitettiin, oliko heidän äidillään ollut raskausajan diabetes. Kävi ilmi, että 45 lapsen (18 %) äidillä oli ollut raskausdiabetes ja 210 lapsen (82 %) äidillä ei ollut ollut raskausdiabetesta. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvista lapsista vain yhdeksälle prosentille – mutta 31 prosentilla edelliseen ryhmään kuuluvista lapsista, lähes 6 kertaa enemmän – oli kehittynyt kolmessa vuodessa esidiabetes (epänormaali sokerirasituskokeen tulos) tai tyypin 2 diabetes.

Altistuminen raskausdiabetekselle ennustaa merkittävimmin esidiabeteksen tai tyypin 2 diabeteksen riskiä. Se lisääntyy lähes 6-kertaiseksi lapsilla, jotka altistuvat kohdussa sokeriaineenvaihdunnan häiriölle”, sanoo tutkimusta johtanut lastentautiopin professori, endokrinologi Sonia Caprio (Yale School of Medicine).

Tulokset ovat hälyttäviä. Kohdussa äidin sokeriaineenvaihdunnan häiriölle altistuvien lasten haiman insuliinia tuottavat beetasolut vähenevät ja insuliinin teho heikkenee, kirjoittavat tutkijat. He ennustavat aikuistyypin diabeteksen yleistyvän tulevaisuudessa, kun raskausdiabetes ja naisten lihominen yleistyvät. Noin 15 % odottavaista brittinaisista on nyt lihavia, kun luku oli 7 % vielä 20 vuotta sitten. Lihavuusepidemia näyttää vaarantavan seuraavan sukupolven terveyden, varoittavat tutkijat. Tutkimusraportin voi lukea maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta Diabetologia-lehden linkistä. Myös Daily Mail kirjoittaa tänään tutkimuksesta (klikkaa linkkiin).

More mothers-to-be passing on diabetes risk to their children: Babies exposed to condition in the womb are six times more likely to develop it. Daily Mail 25.8.2014
Holder T, Giannini C, Santoro N, et al. A low disposition index in adolescent offspring of mothers with gestational diabetes: a risk marker for the development of impaired glucose tolerance in youth. Diabetologia 2014. DOI 10.1007/s00125-014-3345-2