Maitorasvat voivat ehkäistä tyypin 2 diabetesta!

Ravitsemustieteilijät ovat johtaneet yli 50 vuotta harhaan väittämällä, että voi ja muut maaeläinrasvat muka olisivat terveydelle vaarallisia. Voi, kerma, rasvainen maito ja muut tyydytetyt rasvat julistettiin turhaan pannaan kotona, päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa ja muissa laitoksissa. Suuri eurooppalainen EPIC-InterAct case-cohort -tutkimus kumosi väitteet maitorasvojen vaarallisuudesta. Ne voivat jopa ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Syökää vain vapaasti voita, se on terveellistä.

Tutkimuksessa selvitettin yli 340 000 ihmisen ruokavalioita Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Tanskassa. Tulosten mukaan tyydytetyt maaeläinrasvat eivät ole terveydelle vaarallista.

Maitotuotteiden tyydyttynyt rasva saattaa jopa suojata 2-tyypin diabetekselta. Punainen liha, uppopaistetut ruoat, alkoholi ja hiilihydraatit liittyivät 2-tyypin diabeteksen riskiin, mutta maitotuotteet näyttivät vähentävän sitä! Tulos on aivan päinvastainen kuin mitä Suomessa on pidetty virallisena totuutena.

"Maailman laajimpana tämän alan tutkimuksena voimme luottaa näihin löydöksiin. Ne auttavat meitä paremmin ymmärtämään yhteyksiä tyydyttyneiden rasvahappojen ja diabetesriskin välillä", sanoo tutkimusta johtanut Cambridgen yliopiston professori Nick Wareham. Hänen työryhmänsä on erikoistunut tutkimaan diabeteksen ja muiden aineenvaihduntasairauksien syntyä ja ehkäisyn mahdollisuuksia. Tutkimusalue on erittäin tärkeä, sillä 35–40 % eurooppalaisista sairastuu elinaikanaan diabetekseen. Voit lukea maksutta koko tutkimusraportin alla olevasta linkistä. Se kumoaa monia luutuneita käsityksiä ravitsemuksesta. Pekka Puskan arkkivastustaja professori Kari Salminen oli oikeassa jo vuosia sitten sanoessaan: "Maitorasva on terveellistä."

Tutkimus on esitettu Wienissä Euroopan diabetestutkijoiden kongressissa. Asiasta kirjoittaa Daily Telegraph 16.9.2014.
Full fat milk and cheese reduce the risk of diabetes: study

Forouhi NG, Koulman A, Sha SJ et al. Differences in the prospective association between individual plasma phospholipid saturated fatty acids and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct case-cohort study. www.thelancet.com/diabetes-endocrinology. Published online August 6, 2014 http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(14)70146-9