Karnosiini estää mahasyövän kasvua ja parantaa taudin ennustetta

Mahasyöpä on yleisimpiä syöpätauteja koko maailmassa. Suomessa todetaan vuosittain lähes tuhat uutta tapausta. Taudin ennuste on huono huolimatta leikkauksesta, säde- ja solunsalpaajahoidosta: vain 15–35 prosenttia potilaista elää yli viisi vuotta. Syynä on taudin uusiminen ja sen leviäminen muihin kudoksiin (metastasointi). Näistä syistä syöpätutkijat etsivät uusia turvallisia keinoja taudin taltuttamiseen. Karnosiini estää mahasyöpäsolujen kasvua ja voi siten parantaa potilaan ennustetta, ilmenee arvostetussa tiedelehdessä PloS One julkaistu tutkimus. Toukokuussa sama lehti julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan karnosiini estää paksusuolisyöpää.

Karnosiini on ollut tunnettu jo 115 vuotta, ja sitä nautitaan maailmalla laajalti ravintolisänä. Toin karnosiinin Suomeen vuonna 2003, jonka jälkeen siitä tuli nopeasti suosittu ravintolisä. Karnosiini on biologisesti aktiivinen valkuaisaine, dipeptidi, jonka on osoitettu olevan tehokas ja turvallinen täydentävä hoito monissa sairauksissa, muun muassa diabeteksessa, Alzheimerin taudissa, aivohalvauksessa ja pahanlaatuisessa aivokasvaimessa (glioblastoomassa), paksusuolen syövässä ja ikääntymismuutosten jarruttamisessa. Geenitutkijat ovat osoittaneet, että karnosiini vaimentaa vanhenemis- ja sairausgeenejä. Karnosiini vaimentaa solutuman HIF-1α proteiinia (Hypoxia-inducible factor 1-alpha), jonka aktiivisuus on lisääntynyt eturauhas-, keuhko-, rinta, vatsa- ja paksusuolisyövissä (Iovine ym. 2014).

Syöpäsolut käyttävät sokeria ravintonaan, osoitti Nobel-palkittu Otto Heinrich Warburg jo vuonna 1924. Ilmiö tunnetaan nimellä Warburg effect, jota HIF-1α-proteiini edistää. Kun karnosiini vaimentaa HIF-1α:ta ja hillitsee sokerin (glukoosin) palamista eli glykolyysiä, estyy myös syöpäsolujen kasvu ja lisääntyminen. Uudet tutkimukset puoltavat karnosiinin käyttöä syöpätautien täydentävänä hoitona. Karnosiinia voi hyvin nauttia jo ennen leikkausta ja sen jälkeen sekä säde- että kemoterapian aikana. Karnosiini pitää yllä yleiskuntoa ja vähentää näiden rankkojen hoitojen aiheuttamia haittoja, kuten monet muutkin ravintolisät (lue lisää viereiseltä palstalta). Karnosiini ehkäisee solumyrkyn (doksorubisiinin eli adriamysiinin) haittavaikutuksia sydämessä, maksassa ja munuaisissa (Kumral ym. 2015).

Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä. Suosittelen syöpäpotilaille myös vähähiilihydraattista ruokavaliota, joka ei tarjoa syöpäsoluille ravintoa (sokereita) kuten valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suosittelema vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio.

Kumral A, Giriş M, Soluk-Tekkeşin M,  et al. Beneficial effects of carnosine and carnosine plus vitamin E treatments on doxorubicin-induced oxidative stress and cardiac, hepatic, and renal toxicity in rats. Human and Experimental Toxicology. 2015 Jul 29. pii: 0960327115597468.

Shen Y, Yang J, Li J,  et al. Carnosine Inhibits the Proliferation of Human Gastric Cancer SGC-7901 Cells through Both of the Mitochondrial Respiration and Glycolysis Pathways. PLoS One. 2014 Aug 12;9(8):e104632. doi: 10.1371/journal.pone.0104632. eCollection 2014. doi:10.1371/journal.pone.0104632
Iovine B, Oliviero G, Garofalo M et al. The Anti-Proliferative Effect of L-Carnosine Correlates with a Decreased Expression of Hypoxia Inducible Factor 1 alpha in Human Colon Cancer Cells. PloS One May 07, 2014. DOI: 10.1371/journal.pone.0096755