Diabetesta hoidetaan väärin. Ensisijainen hoito on vhh-ruokavalio

Vähähiilihydraattinen (vhh) ruokavalio on paras vaihtoehto sekä tyypin 1 että 2 diabeetikoille, osoittaa uusi kansainvälinen raportti. Sen julkaisi ravitsemustieteen johtava lehti Nutrition. Se on herättänyt suurta huomiota maailmalla, muun muassa Science Daily -sivustolla, jota lääkärit ja muut akateemiset ammatti-ihmiset seuraavat kautta maailman. Ison-Britannian diabetesliitto on julkaissut selostuksen tutkimuksesta verkkosivuillaan. Milloinkahan Suomen Diabetesliitto myöntää virheensä? Raportti näet tyrmää Suomen Diabetesliiton ravitsemussuositukset, joissa vhh:ta vastustetaan henkeen ja vereen. Tutkimus vahvistaa tohtori Pentti Raasteen kanssa laatimani Hyvän diabeteshoidon oppaan sanomaa.

Yksi raportin kirjoittajista, ruotsalainen dosentti Ralf Sundberg toteaa blogissaan, että diabetesliittojen ravitsemussuositukset ovat järjettömiä. Niissä suositellaan diabeetikoille suuria hiilihydraattimääriä, joita he eivät siedä, ja tarvitsevat siksi synteettistä lääkitystä. Suomen Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eliina Aro sanoi taannoin Väärällä tavalla terveeksi TV- ohjelmassa, että diabetesta kuuluu hoitaa lääkkeillä, ei ruokavaliolla. Aron lausunto paljastaa, että Diabetesliitto on sponsorinsa lääketeollisuuden äänitorvi.

Tutkimuksen laatijat esittävät 12 keskeistä teesiä:

 1. Kohonnut verensokeri kertoo diabeteksen huonosta hoitotasapainosta
 2. Lihavuus johtuu kohonneesta hiilihydraattikuormasta
 3. Hiilihydraattien rajoittamisesta on aina hyötyä huolimatta siitä, mitä painolle tapahtuu
 4. Hiilihydraattien rajoittaminen antaa parhaan laihdutustuloksen
 5. Hiilihydraattien rajoittaminen antaa usein parhaat tulokset riskimarkkereissa
 6. Hiilihydraatit on yleensä paras korvata valkuaisaineilla (proteiineilla)
 7. Eläinrasvan (voi, kerma, läski) lisäys ei lisää sydän- ja verisuonitautiriskiä
 8. Hiilihydraatit vaikuttavat rasvaa enemmän triglyseridipitoisuuden suurentumiseen seerumissa (triglyseridit ovat sydäntautien riskitekijä, joka pitäisi saada hallintaan)
 9. Hiilihydraattien rajoittaminen on hyvä keino vähentää triglyseridejä ja kohottaa hyvää HDL:ää, joka samalla vähentää sv-tautiriskiä
 10. Sokerihemoglobiini (HbA1c eli ns. pitkä sokeri) on diabeteskomplikaatioiden paras riskimarkkeri
 11. Vhh-dieetti vähentää potilaan lääkkeiden tarvetta ja voi jopa poistaa sen tyypin 2 diabeetikoilta. Tyypin 1 diabeetikot tarvitsevat yleensä vähemmän insuliinia (ollessaan vhh-dieetillä)
 12. Verensokerin alentaminen vhh-dieetillä ei aiheuta mitään vaarallisia sivuvaikutuksia (kuten lääkkeet).

Raportti julkaistiin kokonaisuudessaan arvostetun Nutrition-tiedelehden verkkosivulla. Myöhemmin lehti julkaisee sen myös paperipainoksessaan. Artikkelin ensimmäinen kirjoittaja on Richard D. Feinman (State University of New York). Mukana on myös ruotsalaisia, tanskalaisia ja suomalaisia kirjoittajia. Artikkeli on perusteellisin tähän mennessä julkaistu tieteellinen kirjoitus vhh-ruokavalion merkityksestä diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa. Jokaisen lääkärin ja muun terveydenhuollon ammattihenkilön ja diabeteksesta kiinnostuneen maallikon tulisi perehtyä siihen ja ottaa opiksi. Kannattaa perehtyä myös ruotsalaislääkäreiden tutkimukseen, jonka mukaan vhh-dieetti on diabeetikolle paras (Johansson ym. 2014). Valitettavasti tämä tutkimus ei ollut ehtinyt mukaan Feinman ym:n katsaukseen. Nykyisille "virallisille" diabeetikoiden ravitsemussuosituksille ei ole tieteellistä pohjaa, kirjoittaa professori Karl E. Arfors blogissaan.

Mielestäni näiden raporttien ainoa puute on, ettei niissä neuvota käyttämään ravintolisiä, jotka korjaavat veren sokeri- ja rasvatasapainoa sekä vaimentavat hapetusstressiä ja matala-asteista kroonista tulehdusta, jotka myllertävät diabeetikon elimistössä. Ravintolisät parantaisivat diabeetikon ennustetta.

Ny översiktsartikel utmanar praxis inom diabetessjukvården
Kolhydratrestriktion som förstahandsbehandling vid diabetes
Diabeteskost: Kostråd utan vetenskapligt stöd 15.8.2014

Low-carb diet recommended for diabetics. Science Daily 24.7.2014

Researchers recommend carb restriction as primary method of diabetes control. Diabetes.co.uk

Feinman RD, Knapp Pogozelski W, Astrup A, et al. Dietary Carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management. Critical review and evidence base. Nutrition 2014 open access Free Full Text
Johansson L. Guldbrand H, Lundberg AK, Nyström FH. Advice to follow a low-carbohydrate diet has a favourable impact on low-grade inflammation in type 2 diabetes compared with advice to follow a low-fat diet. Annals of Medicine, 2014; 46: 182–187 DOI: 10.3109/07853890.2014.894286 Free Full Text