Kalaöljy suojaa aivoja alkoholin haitoilta

Kalaöljyn terveysvaikutukset ovat suuren tieteellisen mielenkiinnon kohteena. Uusia positiivisia tutkimustuloksia julkaistaan yhtenään, mutta valitettavasti Suomen lääkärilehti, Duodecim ja valtamedia eivät raportoi niitä juuri lainkaan. Päinvastoin, ne vähättelevät kalaöljyn vaikutuksia ja suorastaan pelottelevat ihmisiä nauttimasta kalaöljyä. Sen nauttiminen ruoan lisänä ehkäisee pitkäaikaisen ja liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamia haittoja aivoissa, erityisesti muistihäiriöitä ja dementiaa, osoittaa chicagolaisen Loyola-yliopiston uusi rottatutkimus. Sitä johti molekyylifarmakologian professori Michael A. Collins. Hänen mukaansa tuloksista voidaan päätellä, että kalaöljy suojaa myös ihmisten aivoja alkoholihaittoja vastaan.

Tutkimuksen tärkeimmät löydökset olivat:

  • Alkoholin säännöllinen ja pitkäaikainen käyttö lisää hermosolujen tulehdusta aiheuttavien proteiinien lisääntymistä ja hapetusstressiä. Toisin sanoen krooninen matala-asteinen tulehdus ja hapetusstressi kiihtyvät aivoissa.
  • Proteiinien tulehdusmuutokset aiheuttavat vaurioita aivosoluissa (neuroneissa).
  • Samalla aivokudoksen (erityisesti aivosolujen kalvojen) omega-3-rasvahappojen pitoisuudet pienentyvät. Kun ravintoa täydennetään DHA-rasvahapolla, neuroinflammaatio (hermoston tulehdus) ja neurodegeneraatio (hermoston rappeutuminen) vähenevät tai estyvät kokonaan.
  • Tulokset osoittavat, että kalaöljyn nauttiminen ravintolisänä ehkäisee pitkäaikaisen alkoholinkäytön haittavaikutuksia aivoissa. Kalaöljy on hermostoa suojeleva aine, neuroprotektantti.

Rotilla tehdyistä tutkimuksista voidaan tehdä päätelmiä siitä, kuinka kalaöljy vaikuttaa myös ihmisten aivoissa. Tämä tutkimus tukee kymmeniä aikaisempia raportteja, joiden mukaan kalaöljy on hyödyllistä lasten, aikuisten ja ikäihmisten aivoille. Tämä tutkimus vain korostaa kalaöljyn suojaavaa vaikutusta alkoholin haittoja vastaan. Erityisesti monet ikääntyvät ihmiset käyttävät säännöllisesti ja liikaa alkoholia, osoittavat monet tutkimukset. He voisivat suojata aivojaan vähentämällä alkoholin kulutustaan ja nauttimalla kalaöljyä, karnosiinia ja muita ravintolisiä. Lue lisää viereiseltä palstalta.

Omega-3 Fatty Acid May Protect Brain from Alcohol Binges. Medical Research.com 26.7.2014
Tajuddin N, Moon K-H, S. Alex Marshall SA et al.  Neuroinflammation and Neurodegeneration in Adult Rat Brain from Binge Ethanol Exposure: Abrogation by Docosahexaenoic Acid. July 16, 2014 DOI: 10.1371/journal.pone.0101223