Kalaöljy ehkäisee muistihäiriöitä ja aivojen surkastumista

Kalaöljyn säännöllinen nauttiminen ehkäisee ikääntyvien ihmisten henkisten toimintojen heikkenemistä ja aivojen surkastumista, ilmenee amerikkalaisen Brown-yliopiston tutkimuksesta. Sitä johti Alzheimerin tautiin erikoistunut neurologian apulaisprofessori Lori Daiello, ja tulokset julkaistaan Alzheimers and Dementia –lehdessä. Kalaöljyä kannattaa nauttia kaiken ikää.

Tutkitut henkilöt kuuluvat hankkeeseen nimeltään Alzheimer´s Disease Neuroimaging Initiative (ADNI), joka on ollut käynnissä vuodesta 2005. Tässä osatutkimuksessa oli mukana 819 ihmistä. Heistä 229 oli terveitä, 397 lievää ikääntymiseen liittyvää muistihäiriötä potevaa ja 193 Alzheimerin tautia sairastavaa ikäihmistä. Heidän aivonsa kuvannettiin magneettiresonanssilaiteella (MRI) joka kuudes kuukausi ja heille tehtiin neuropsykologisia testejä. Tutkituista 117 henkilöä oli nauttinut säännöllisesti kalaöljyä jo tutkimuksen alkaessa ja seurannan aikana. Tutkijat vertasivat kalaöljyä käyttäneiden ja muiden aivokuvia ja psykologisten testien tuloksia.

Kalaöljyn käyttäjien testitulokset olivat paremmat ja aivokuvat normaalimmat kuin kalaöljyä käyttämättömien ikäihmisten. Kalaöljyä nauttivien Alzheimer's Disease Assessment Scale –pisteet olivat pienemmät ja Mini-Mental State Examination –pisteet suuremmat kuin muilla. Kalaöljyn käyttäjillä oli aivokuvissa vähemmän merkkejä surkastumisesta. Kalaöljy oli suojannut muistia ja aivoja erityisesti ns. "neurologisilla" alueilla, joissa ihmisen muisti ja muut kognitiiviset toiminnat sijaitsevat. Nämä havainnot pätivät kuitenkin vain niihin, joiden henkiset toiminnot olivat olleet alussa normaalit, eikä heillä ollut APOE4-geenimuunnosta. Tutkimus on herättänyt maailmalla suurta huomiota.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan kalaöljy parantaa myös nuorten terveiden ihmisten muistia ja reaktioaikoja (American Journal of Clinical Nutrition 2013). Viime vuonna Oxfordin yliopisto julkaisi lähes 500 lapsen tutkimuksen, jonka mukaan alisuoriutuvat koululaiset tarvitsevat kalaöljyä, joka parantaa heidän aivojensa toimintaa (PlosOne 2013). Tutkimukset puoltavat kalaöljyn käyttöä ravintolisänä eritoten muistisairauksien ehkäisyssä, kuten muun muassa neurologian professori Timo Erkinjuntti esitti Helsingin Sanomissa jo vuosia sitten. Suomalaiset ravitsemusterapeutit suosittelevatkin E-EPAa muistihäiriöiden ehkäisyyn Ravitsemushoito-oppaassa (Duodecim 2009).

Daiellon johtamaa tutkimusta rahoittivat

  • Agency for HealthCare Research and Quality (AHRQ)
  • National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA)
  • National Cancer Institute (NCI)
  • National Institute of Nursing Research
  • National Heart, Lung and Blood Institute
  • National Center for Complementary and Alternative Medicine
  • National Institute on Drug Abuse
  • National Institute of Diabetes and Digestive Kidney Disorders
  • National Institutes of Health (NIH) sekä
  • Pfizer, Janssen, Baxter, Eli Lilly ja Avid (lääkeyhtiöt)
Fish oil linked to structural changes in the brain: Human data. Nutraingredients.com 15.7.2014
Daiello LA, Gongvatana A, Dunsinger S, et al. Association of fish oil supplement use with preservation of brain volume and cognitive function. Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association. Published online 20 June 2014. Abstract

Hermosolujen toiminnan kannalta kalaöljyrasvat ovat
hyödyllisiä, vahvistaa professori Juha Rinne Turun yliopistosta Ilta-Sanomissa. - Kyllä tällaisia tutkimuksia on paljon. Tämä on vain yksi lisä vahvistamaan sitä käsitystä, mikä on aikaisemminkin ollut siitä, että kalaöljyt ovat hyödyllisiä, Rinne sanoo.