C-vitamiini suojaa valtimoita

Suun kautta nautittu C-vitamiini, yli 500 mg päivässä, suojaa sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä potevien, lihavien ihmisten valtimoiden sisäpinnan endoteelikerrosta, osoittaa 44 erillistutkimuksen meta-analyysi (koontitutkimus) Newcastlen yliopistosta. C-vitamiinin virallinen saantisuositus on vain 75 mg päivässä. Sitä runsaampi C-vitamiinin päiväannos on siis tarpeen diabeetikoille, sydänpotilaille ja riskiryhmiin kuuluville.


Tämä on tiettävästi maailman ensimmäinen koontitutkimus, jossa arvioidaan C-vitamiinilisien vaikutuksia aikuisten ihmisten valtimoiden endoteelikerroksen toimintaan”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Amman Ashor. ”Tulokset osoittavat, että C-vitamiini parantaa endoteelin toimintaa ihmisillä, joilla on kardiometabolisia sairauksia, toisin sanoen sydäntautia aiheuttavia sokeri- ja rasvahäiriöitä […]. C-vitamiinin nauttiminen voi olla hyödyllinen keino sydän- ja verisuonitautien sekundaariehkäisyssä”, tohtori Ashor päättelee. Sekundaariehkäisyllä tarkoitetaan taudin pahenemisen (ja esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktien uusimisen) ehkäisyä. Tutkimuksiin oli osallistunut 1 129 potilasta. Tutkimukselle antaa erityistä painoarvoa se, että sen julkaisi Euroopan sydänlääkäreiden Atherosclerosis-lehti.

valtimon kovettuminen

Valtimon sisäpinnan endoteelin toimintahäiriö johtaa vuosien kuluessa vähitellen seinämän paksuuntumiseen, jäykistymiseen ja veren virtauksen heikkenemiseen. Niitä voidaan ehkäistä ja jarruttaa C- ja D-vitamiineilla, berberiinillä, karnosiinilla, kalaöljyllä ja monilla muilla ravintolisillä.


C-vitamiini on solunsisäinen antioksidantti, joka ehkäisee vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä. Lisäksi se ehkäisee tulehdusta ja lisää valtimoita laajentavan typpioksidin (NO) tuotantoa verisuonten seinämissä. Endoteelin toimintahäiriö johtaa valtimon seinämän jäykistymiseen ja kovettumiseen, jolloin veren virtaus vaikeutuu.

C-vitamiinin tarpeesta on taitettu peistä vuosikymmeniä. Viranomaissuositus on vain 75 mg päivässä. Saantisuosituksista päättää valtion ravitsemusneuvottelukunta, jonka jäsenet eivät välttämättä ymmärrä paljoakaan sairauksien ehkäisystä ja hoidosta. Olen kirjoittanut näillä sivuilla ja muualla jo vuosikausia siitä, kuinka valtimomuutosten syynä ovat hapetusstressi ja matala-asteinen krooninen tulehdus, jotka häiritsevät endoteelin toimintaa, ja kuinka niitä voidaan ehkäistä ravintolisillä.

Meta-analysis: Vitamin C supplements may boost endothelial function. Nutraingredients.com 24.6.2012

Ashor AW, Lara J, Mathers JC, Siervo M. Effect of vitamin C on endothelial function in health and disease: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Atherosclerosis 2014;235(1) 9–90.