Valtimon glykokalyksi suojaa sokerin haitoilta

Sokeri on syynä valtimonkovetustautiin, ei rasva. Liiallinen hiilihydraattien (erilaisten sokereiden) syönti tuhoaa valtimoiden sisäpintaa suojaavan glykokalyksin muodostaman "karvaisen" hunnun, jolloin suonen seinämään pääsee tarkertumaan valkosoluja. Ne aiheuttavat matala-asteisen kroonisen tulehduksen (inflammaation) ja hapettuneen ja sokeristuneen sdLDL-kolesterolin tunkeutumisen seinämään. Runsas hiilihydraattien syönti lisää myös vapaiden radikaalien tuottamaa hapetusstressiä, joka on tulehduksen "rikoskumppani". Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja tulehdusta sekä hapetusstressiä ehkäisevät ravintolisät suojaavat valtimomuutoksia ja munuaisvaurioita vastaan. Tieto on erityisen tärkeä diabeetikoille, sydänpotilaille, munuaispotilaille ja riskiryhmiin kuluville.

Endoyeelin glykokaliks
Mikrovaltimon sisäpintaa (endoteelia) peittää ohut karvainen limakerros, glykokalyksi, joka suojaa valtimoa muun muassa hiilihydraattien (sokerin) ja vapaiden radikaalien aiheuttamilta haitoilta. Glykokalyksia esiintyy myös bakteerien ulkopinnalla ja eläinkunnassa: Tuoreen kalan pinnan ohut limainen kerros on glykokalyksia. Se on monien solujen ulkopintaa päällystävä, soluväliaineen ja solun pinnan hiilihydraattipitoisista molekyyleistä koostuva huntu. Se vaurioituu päivittäin, kun ihminen syö paljon hiilihydraatteja, esimerkiksi leipää, pullaa, perunaa, pastaa, riisiä jne.

Sota rasvaa vastaan alkaa olla ohi, ja valtimomuutosten todellinen syy, hiilihydraatit (erilaiset sokerit) ovat nyt tulilinjalla. Itse asiassa englantilainen ravitsemustieteen professori John Yudkin esitti jo 1960-luvulla, ettei valtimotautien syy ole maaeläinrasva, vaan sokeri. Yudkin julkaisi 1972 sokerista kirjan "Puhdasta, valkoista ja tappavaa", mutta hänen näkemyksensä hävisi amerikkalaisen fysiologi Ancel Keysin virheelliselle teorialle rasvojen vaarallisuudesta, ja näin koko maailmaa alettiin johtaa harhaan. Kansanterveyslaitoksen (nyk Terveysden ja hyvinvoinnin laitos) entinen ylijohtaja Jussi Huttunen myönsi vuonna 2013 Yudkinin olleen oikeassa. Rasvaharhaan perustuu myös järjetön kolesterolilääkkeiden syöttäminen jopa täysin terveille ihmisille.

Time Magazine 1984 and 2014

30 vuotta sitten voi, kananmunat ja muut tyydytettyä eläinrasvaa sisältävät ruoat julistettiin pannaan, koska niiden uskottiin aiheuttavan valtimotauteja. Nyt panna on purettu, tiedemiehet olivät väärässä, kirjoittaa arvostettu Time-lehti. Katso Timen video (5 min)

Glykokalyksin tuhoutuminen on tavallista myös kroonisissa munuaistaudeissa (Padberg ym. 2014). Tästä syystä niissäkin kannattaa noudattaa vhh-ruokavaliota ja nauttia endoteelia suojaavia ravintolisiä.

Vapaiden radikaalien haitallisen vaikutuksen (hapetusstressin) mikrovaltimoihin osoitti ensimmäisenä maailmassa ruotsalainen mikroverenkierron tutkija, professori Karl Arforsin työryhmineen yli 30 vuotta sitten (katso julkaisulinkit alla). Lääkärikunta ja ravitsemustieteilijät eivät uskoneet häntä, kuten ne eivät uskoneet Suomessa Antti Arstilaa, Kaarlo Jaakkolaa ja minua, jotka toimme 1980-luvun alussa vapaat radikaalit ja antioksidantit yleiseen tietoisuuteen. Nykyisin niiden merkitys kansantautien syytekijöinä ja pahentajina tunnustetaan yleisesti. Kuten näemme, uusien lääketieteellisten tutkimustietojen sovellus käytäntöön voi viedä jopa 30–40 vuotta.

Karl Arfors: Glycocalyx: lagret i kärlväggen som reglerar inflammation
Del Maestro RF, Björk J, Arfors KE. Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. I. In Vivo Study

Del Maestro RF, Björk J, Arfors KE. Increase in microvascular permeability induced by enzymatically generated free radicals. II. Role of superoxide anion radical, hydrogen peroxide, and hydroxyl radical.
Padberg J-S, Wiesinger A, di Marco GS, et al. Damage of the endothelial glycocalyx in chronic kidney disease. Atherosclerosis 2014 Aug, 235;(2)335-343 DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2014.03.016