Kalaöljykö muka vaarallista?

Eräät luontaistuotealan toimijat ovat pyytäneet minua kirjoittamaan vastineen Helsingin Sanomien asiattomaan hyökkäykseen kalaöljyä vastaan. Lehti on haastatellut Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian apulaisprofessori (agronomi) Ursula Schwabia, joka jo toistamiseen väittää HS:ssa, että kalaöljy muka olisi terveydelle vaarallista kun "se voi jopa nostaa LDL-kolesterolia". Lisäksi Schwab väittää, että kalaöljy muka voisi aiheuttaa tyypin 2 diabetesta. Hänen haastatteluilleen on tyypillistä, ettei hän milloinkaan osaa kertoa, mihin hänen väitteensä perustuvat. Valitettavasti toimittajat eivät osaa kysyä sitä, vaan uskovat kaiken, mitä Schwab hatustaan vetää. Raaputetaanpa hieman pintaa syvemmältä ja katsotaan, onko Schwabin väitteissä mitään perää.

HS:n selostamassa kanadalaistutkimuksessa ei puhuta mitään kalaöljykapseleista, vaan eskimoiden/inuiittien ruokavaliosta, mutta HS-toimitus kuvitti juttua kalaöljykapseleilla ja Ursula Schwab syrjähtää haastattelussaan pelottelemaan niiden käyttäjiä.

Helsingin Sanomat rikkoo Julkisen sanan neuvoston
journalistin ohjeita
: Kohta 10: "Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu". Mitään tietoja ei ollut tarkistettu, vaan oli luotettu pelkästään Schwabin haastatteluun. Kohta 12: "Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa..."
HS:n toimittaja ei ole ollut kriittinen eikä hän ollut tehnyt kotiläksyjään.

DHA-rasvahappoa sisältävä kalaöljy voi toki suurentaa LDL-kolesterolin pitoisuutta seerumissa, kuten Schwab sanoo. Se johtuu kuitenkin vaarattoman suurimolekyylisen LDL:n lisääntymisestä – siis ei haitallisen pienen tiheän sd-LDL:n, joka on herkkä hapettumaan ja sokeristumaan. Ja vain näissä muodoissaan LDL ahtauttaa valtimoita. DHA:ta sisältävä kalaöljy ei siis ole haitallista, vaan terveellistä.

Sitä vastoin E-EPA (joka ei sisällä lainkaan DHA-rasvahappoa) ei suurenna kokonais-LDL-pitoisuutta, eikä suuri- eikä pienimolekulaarista fraktiota. E-EPA alentaa kohonneita triglyseridejä sekä apo-B:tä. Asiasta on pätevä näyttö sydänlääkäreiden tekemistä kliinisistä MARINE- ja ANCHOR-tutkimuksista, joissa E-EPAn päiväannos oli joko 2 tai 4 grammaa. Tulosten mukaan E-EPA on erittäin lupaava biologinen hoitokeino valtimo- ja sydäntautien ehkäisyyn ja hoitoon. Tutkimukset julkaistiin a arvostetuissa lääkäreiden tiedelehdissä American Journal of Cardiology, Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids, Journal of Clinical Lipidology ja American Journal of Cardiovascular Drugs. Tutkimusten perusteella Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyi E-EPAn lääkkeeksi käyttötarkoituksena kohonneiden triglyseridien alentaminen.

Australialainen tutkimus osoittaa, että E-EPA parantaa valtimoiden joustavuutta. Tulosten mukaan etyyliesteröidyn kalaöljyn (E-EPA + E-DHA) nauttiminen muokkaa sekä pienten että suurten valtimoiden seinämiä joustaviksi jo 12 viikossa. Tutkimuksen julkaisi Journal of Nutrition, jota luulisi Schwabinkin lukevan.

Japanilaisten sydänlääkäreiden mukaan E-EPA ehkäisee ja stabilisoi valtimoiden plakkeja. Havainto on erittäin tärkeä, sillä valtimoiden plakit repeävät helposti ja voivat lähettää verenkiertoon palasia, jotka voivat tukkia pieniä valtimoita sydämessä tai aivoissa. Japanissakin E-EPA on rekisteröity lääkkeeksi, jota sydänlääkärit määräävät potilailleen yleensä 1800 mg päivässä.

Uusi kanadalais-amerikkalainen kliininen tutkimus vahvistaa, että runsaasti EPA-rasvahappoa sisältävä väkevöity kalaöljy suurentaa veren omega-3-pitoisuutta, parantaa veren rasvaprofiilia ja pienentää sydäntaudin riskiä (Shaikh ym. 2014). Näin suurta omega-3-määrää ei saada ruokavaliosta, vaikka kuinka söisi Schwabin suositusten mukaan.

EPA-rasvahappo ehkäisee paksusuolensyövän uusimista, raportoivat amerikkalaisen Wayne State -yliopiston syöpälääkärit Cancer Prevention Research -lehdessä (Vasudevan ym. 2014). Tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä paksusuolisyövän hoidossa ja sen jälkeenkin (kuten olen ennenkin ehdottanut). Päiväannoksen tulisi olla vähintään 2 grammaa.

Kalaöljyn edut paksusuolisyövässä

Kuva kertoo kalaöljyn eduista pakususuolisyövässä. Lähde: Lee JY, Sim TB, Lee JE, Na HK. Chemopreventive and Chemotherapeutic Effects of Fish Oil derived Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Colon Carcinogenesis. Review. Clinical Nutrition Research. 2017 Jul;6(3):147-160. doi: 10.7762/cnr.2017.6.3.147.

Meta-analyysi eli koontitutkimus osoittaa, että kalaöljyn omega-3-rasvapot ovat tehokas ja turvallinen hoitomuoto kuivat silmät -oireyhtymään (Liu ja Ji 2014).

Schwabin väite, että kalaöljy muka aiheuttaisi diabetesta, on absurdi ja totuuden vastainen. Itä-Suomen yliopiston omakin tutkimus todistaa, että kalarasva ehkäisee diabetesta. Uudemmat kliiniset tutkimukset osoittavat, että ravintolisänä nautittu EPA-rasvahappo parantaa insuliiniherkkyyttä, alentaa kohonneita veren sokeriarvoja ja suojaa diabeetikon maksaa ja munuaisia. Näin ollen E-EPA on mitä suositeltavin ravintolisä myös diabeetikoille.

Schwabin ja lääkäreiden käsitykset kalaöljystä (ja D-vitamiinin tarpeesta) poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä. Pitää muistaa, että Schwab on peruskoulutukseltaan agronomi, ei lääkäri. Ravitsemusterapeuttien yhdistys, jossa Schwab toimii aktiivisesti, on Agronomiliiton koulutusalayhdistys.
Schwabin kuva on Agronomiliiton sivulla.

Samalla kun Schwab mollaa kalaöljykapseleita, hän myöntää Sydänliiton asiantuntijana Sydänmerkkejä pullapitkoille ja sokerikorpuille ja suosittelee niitä kuluttajille ”parempana valintana”. Vaasan Oy markkinoi jopa Sydänpulla-nimistä tuotetta.

Sydänmerkin ympärillä pyörii satojen tuhansien eurojen bisnes Sydänliitolle. Se on lobannut Eviran ajamaan EU:ssa sydänmerkkiä virallisena merkkinä, jolla voidaan kiertää terveysväittämäasetus.

Kalaöljy suojaa rintasyövän kemoterapian haitoilta, kertoo uusi intialainen kliininen tutkimus  (Mansara ym. 2015).

Mansara P, Ketkar M, Deshpande R, et al. Improved antioxidant status by omega-3 fatty acid supplementation in breast cancer patients undergoing chemotherapy: a case series. Journal of Medical Case Reports. 2015 Jun 24;9(1):148. Free Full Text