D-vitamiinivaje kaksinkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin

D-vitamiinin vähäinen pitoisuus veressä lisää ennenaikaisen kuoleman riskin lähes kaksinkertaiseksi, ilmenee uudesta Kalfornian yliopiston koontitutkimuksesta. Siinä analysoitiin tiedot 32 erillistutkimuksesta, joissa oli seurattu yli puolen miljoonan ihmisen terveydentilaa. Tulokset julkaisi The American Journal of Public Health –lehti kesäkuun numerossaan. Raportti on esillä laajasti kansainvälisessä mediassa. Tulokset asettavat outoon valoon monen suomalaisen asiantuntijan lausunnot.

Ennenaikaisen kuoleman riski on lähes kaksinkertainen, kun seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on alle 22,5 nanomoolia litraa kohti (nmol/l) verrattuna pitoisuuteen 125 nmol/l, päättelee professori Cedric F. Garlandin johtama työryhmä (Family and preventive medicine, University of California, San Diego). Verinäytteet oli otettu 14 eri maassa yhteensä 566 583 henkilöstä, joiden keski-ikä oli 55 vuotta. Heidän terveydentilaansa seurattiin keskimäärin yhdeksän vuotta. Tutkijat ottivat huomioon sekoittavat tekijät, kuten iän, painoindeksin, rodun, tupakoinnin ym. Silti matala S-D-25 selitti ennenaikaisia kuolemia.

Aikaisemmissa tutkimuksissa, joiden perusteella 50 nmol/l on pidetty riittävänä, on tutkittu vain D-vitamiinin vaikutusta luukatoon. Uudet tutkimukset osoittavat kuitenkin, että D-vitamiinilla on monia luuston ulkopuolisia vaikutuksia, kunhan S-D-25 on reilusti suurempi. Esimerkiksi infektioiden torjunnassa pitoisuuden tulee olla yli 90 nmol/l. Ja tämän uuden tutkimuksen mukaan turhan ennenaikaisen kuoleman ehkäisemiseksi 125 nmol/l. Professori Garlandin mukaan D-vitamiinilisät ovat täysin turvallisia, ”kunhan pidämme S-D-25:n alle 500 nmolin/l”. Suomessa laboratoriot ilmoittavat turvalliseksi ylärajaksi 350–375 nmol/l.

“Tämän tutkimuksen pitäisi vakuuttaa terveydenhuoltojärjestelmä siitä, että 100 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä on täysin turvallinen annos”, kommentoi endokrinologi, apulaisprofessori Heather Hofflich (UC San Diego School of Medicine’s Department of Medicine).

Koontitutkimus tukee vuonna 2011 julkaistua raporttia, jonka mukaan D-vitamiini ehkäisee ennenaikaista kuolemaa. Se edellyttää kuitenkin, että S-D-25 nousee vähintään 110 nmoliin/l. Tämän tiedon julkaisi Euroopan johtava ravitsemustieteen lehti European Journal of Clinical Nutrition.

Uuden tutkimuksen rahoitti Kalifornian yliopisto (San Diego Department of Family and Preventive Medicine). Garlandin työryhmään kuuluivat June Kim, Sharif B. Mohr, Edward D. Gorham and Kenneth Zeng, UCSD Department of Family and Preventive Medicine; Joe Ramsdell, UCSD Department of Medicine; William B. Grant, Sunlight and Nutrition Research Center; Edward L. Giovannucci, Harvard School of Public Health; Leo Baggerly, GrassrootsHealth; Robert P. Heaney, Creighton University School of Medicine.

Kalifornian yliopiston tiedote

Well New York Times 12.6. 2014