Ihon punahukkaa sairastavilla lapsilla ja nuorilla on D-vitamiinin puute

Ihon punahukkaa sairastavilla lapsilla ja nuorilla on useimmiten D-vitamiinin puutos, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Raportin julkaisi punahukkaan erikoistunut Lupus Science and Medicine -lääkärilehti. Tulos vahvistaa aikaisempaa havaintoa, jonka mukaan myös aikuispotilailla on D-vitamiinivaje. Se tulisi diagnosoida verikokeessa ja mahdollinen puutos tulee korjata, sillä vaje pahentaa tulehdusta ja huonontaa taudin kulkua.

Ihon punahukkaa sairastavia kehotetaan välttämään auringonvaloa ja suojaamaan ihonsa vaatteilla ja/tai aurinovoiteilla, sillä potilaiden iho ei siedä aurinkoa. Auringonvalo pahentaa taudin kulkua. Näitä ohjeita noudattavien potilaiden iho ei muodosta juuri lainkaan D-vitamiinia, josta heillä on puute. Heidän D-vitamiinin tarpeensa on huomattavasti suurempi kuin terveelle väestölle annettu viranomaissuositus.

Uusi tutkimus on nimeltään Atherosclerosis Prevention in Pediatric Lupus Erythematosus (APPLE), jota johti tohtori Angela Byun Robinson, MD (Case Medical Center-Rainbow Babies and Children's Hospital in Cleveland). D-vitamiinivajeeseen liittyi seerumin suurentunut hsCRP-arvo (herkkä C-reaktiivinen proteiini), joka kuvastaa elimistössä myllertävää kroonista tulehdusta. D-vitamiinin puutos – S-D-25 alle 50 nmol/l – aktivoi punahukkaa, heikentää munuaisten toimintaa (virtsaan erittyy valkuaista) ja voi aiheuttaa ihon valoherkkyyttä (fotosensitivisyyttä), kirjoittavat tutkijat.

Tulokset osoittavat, että D-vitamiini voi olla tärkeä suojatekijä, joka ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta ja suojaa punahukkapotilaita sydän- ja verisuonitauteja vastaan, kirjoittavat tutkijat. "En ole hämmästynyt näistä tuloksista. Monet tutkimukset ovat selvittäneet D-vitamiinivajetta ja sydän- ja verisuonitautien riskiä; aikuisilla D-vitamiinin puute näyttää altistavan verenpainetaudille ja sydäninfarktille", sanoo Angela Byun Robinson antamassaan haastattelussa.

D-vitamiinilla on monia vaikutuksia immuunijärjestelmässä, jossa se säätää tulehdussytokiinejä ja B- ja T-valkosolujen toimintoja, Robinson korostaa. Aikaisemmassa aikuisten tutkimuksessa seerumin D-vitamiinin (S-D-25) nosto yli 50 nanomoolin/l vähensi 21 prosentilla taudin aktiviteetin lisääntymistä ja 15 prosentilla riskiä saada munuaisvaurio. Tulokset puoltavat reilua D-vitamiinilisää punahukkaa sairastaville lapsille, nuorille ja aikuisille. Uusi tutkimus on luettavissa maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Robinson A, Tangpricha V, Yow E, et al. Vitamin D deficiency is common and associated with increased C-reactive protein in children and young adults with lupus: an Atherosclerosis Prevention in Pediatric Lupus Erythematosus substudy. Lupus Science and Medicine 2014; DOI: 10.1136/lupus-2014-000011.