Berberiini lievittää niveltulehdusta

Berberiiniä on käytetty vuosisatoja Koreassa nieveltulehdusten hoitoon. Nyt kiinalaisen sairaalan syöpäosasto osoitti nivelreuman eläinmallissa, kuinka berberiini vaimentaa niveltulehdusta ja lievittää sen oireita.

Nivelreuman uusia hoitoja tutkitaan eläinmalleissa, joissa esimerkiksi rotille aiheutetaan naudan kollageenilla nivelreuman kaltaisia muutoksia. Tässä työssä berberiini lievitti niveltulehdusta selvästi. Vaikutus ilmeni myös tulehdussytokiinien ja verisuonten kasvutekijän vähenemisenä. Seerumissa tulehdussytokiineista vähenivät tuumorinekroositekijä alfa (TNF-α), interleukiinit 1β, 6 ja 17.  Lisäksi berberiini vähensi muitakin nivelreumalle tyypillisiä biokemiallisia muutoksia (p-ERK, p-p38 ja p-JNK -aktivaatiota).

Nämä tulokset osoittavat, että berberiini lievittää rotille kollageenilla aiheutettua niveltulehdusta ja verisuonten uudiskasvua. Näin ollen berberiinillä voi olla suuri terapeuttinen arvo nivelreuman hoidossa, päättelevät kiinalaiset tutkijat (Department of Oncology, Wuhan General Hospital of Guangzhou Command).

Suomessa berberiiniä saa terveyskaupoista, päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Wang Z, Chen Z, Yang S, et al. Berberine Ameliorates Collagen-Induced Arthritis in Rats Associated with Anti-inflammatory and Anti-angiogenic Effects. Inflammation. 2014 May 7. Epub ahead of print