D-vitamiini ja verensokeri

Seerumin D-vitamiinin pitoisuuden tulee olla vähintään 65 nanomoolia litrassa (nmol/l), jotta D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti veren sokeri- ja rasvatasapainoon, insuliiniherkkyyteen ja muihin metabolisiin tekijöihin, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin postmenopausaalisia naisia. Suomen viranomaisten suosittelema 50 nmolin/l raja on siis liian alhainen. Samoin 10 mikrogramman (µg) päivittäinen saantisuositus: se tulisi nostaa 100 µg:aan.

Tutkimukseen osallistui 239 naista, joista 83 oli tumma- ja 165 valkoihoisia. Heistä mitattiin seerumin D-vitamiinin (S-D-25)  lisäksi veriplasman rasvoja, sokeria (paasto ja 2 tunnin rasituskoe), insuliinia, insuliiniherkkyyttä (HOMA-IR), insuliininkaltaista kasvutekijää (IGF-1), paratyroifihormonia (PTH), aerobista suorituskykyä, ruumiin rakennetta, ihonalaista ja sisälmysrasvaa sekä verenpainetta.

S-D-25 korreloi näihin muuttujiin, mutta vain silloin, kun se oli yli 65 nmol/l. S-D-25 korreloi käänteisesti paastoverensokeriin, insuliinin eritykseen, insuliiniresistenssiin, triglyserideihin, PTH:hon ja sisäelinrasvaan. Tässä aineistossa D-vitamiini ei korreloinut verenpaineeseen.

Postmenopausaalisten naisten S-D-25:n tulee olla vähintään 65 nmol/l, sillä se parantaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa ja laihduttaa ylipainoisia, päättelee tutkijaryhmä, jota johti tohtori John D. Sorkin Marylandin yliopistosta Baltimoresta. Tutkimus julkaistaan 24. toukokuuta 2014 Nutrition Journalissa.

Tutkimus tukee useita aikaisempia, joiden mukaan D-vitamiini säätää sokeritasapainoa ja voi ehkäistä diabetesta (mm. Pittas ym. 2012, Belenchia ym. 2013) sekä alkoholiin liittymätöntä rasvamaksaa (Kasapoglu ym. 2013). Nämä kummatkin häiriötilat yleistyvät Suomessa kovaa vauhtia. Niitä voitaisiin ehkäistä yksinkertaisesti nauttimalla riittävästi D-vitamiinia (vähintään 100 µg/vrk).

Raskauden aikana nautittu 125 µg:n (eli 5000 IU:n) päiväannos ei vaikuttanut verensokeriin, mutta annos oli täysin turvallinen ja se ehkäisi syntyvän vauvan D-vitamiinivajeen, ilmenee Diabetes Care -lehden juuri julkaisemasta australialaisesta kaksoissokkokokeesta. Siinä naisten S-D-25 nousi yli 80 nmolin/l. Suomessa raskaana oleville vuositellaan vain 10 µg/vrk ja 50 nmolia/l pidetään riittävänä.

Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinityöryhmän johtaja professori Christel Lamberg-Allardt johtaa harhaan toimittajia ja suurta yleisöä lausuessaan MTV3:n haastattelussa 27.3.2013 (jota muut viestimet, mm. Pohjalainen, ahkerasti levittivät):

"Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joista voitaisiin päätellä, että D-vitamiini ehkäisee diabeteksen syntyä tai muuta sellaista".

Sorkin JD, Vasaitis TS, Streeten E, et al. Evidence for Threshold Effects of 25-Hydroxyvitamin D on Glucose Tolerance and Insulin Resistance in Black and White Obese Postmenopausal Women. Journal of  Nutrition. 2014;144.
Free Full Text
Belenchia AM, Tosh AK, Hillman LSm Peterson CA. Correcting vitamin D insufficiency improves insulin sensitivity in obese adolescents: a randomized controlled trial. American Journal of Clinical Nutrition. February 2013, doi: 10.3945/​ajcn.112.050013
Kasapoglu B, Turjay C, Yalcin KS et al. Low vitamin D levels are associated with increased risk for fatty liver disease among non-obese adults. Clinical Medicine 2013 .13-6-576 doi: 10.7861/clinmedicine