Foolihappo ehkäisee glaukoomaa (viherkaihia)

Ravintolisänä nautittu foolihappo ehkäisee eksfoliaatioglaukoomaa, joka on yleisin sekundaarisen glaukooman muoto. Siinä silmän etuosan rakenteissa esiintyy eksfoliaatiota eli hilsetystä. Foolihapon vaikutus tuli esille amerikkalaisessa 20- ja 30-vuotisissa tutkimuksessa, jossa seurattiin lähes 120 000 ihmisen terveydentilaa. Lääkehoito ei tehoa tähän glaukooman muotoon kovinkaan hyvin, joten foolihappo on tervetullut keino taudin ehkäisyyn, sanovat tutkijat Amerikan lääkärilehden silmätauteihin erikoistuneessa lehdessä.


Tutkimuksen tekivät yhdessä Harvardin yliopisto
, Massachusettsin yliopiston silmäklinikka ja Birghamin Womens Hospital. Harvardin yliopistoa edusti ravitsemusepidemiologian professori Waller C. Willet, johon tutustuin 30 vuotta sitten Pekingissä pidetyssä seleenikongressissa. Willet on maailman arvostetuimpia ravitsemustutkijoita.

Aineistona oli lähes 120 000 ihmistä, jotka olivat 40-vuotiaita tai sitä vanhempia ja joilla ei ollut viherkaihia hankkeen alkaessa vuonna 1980. Osallistujat kuuluivat sairaanhoitajien (Nurses’ Health Study) ja mieslääkäreiden terveystutkimukseen (Health Professionals Follow-up Study). Kaikki täyttivät ruokatapoja kartoittavat kyselylomakkeet ja kaikille tehtiin silmätutkimuksia. Erityisesti selvitettiin foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien saantia ruoasta.

Seurannan aikana todettiin 399 eksfoliaatioglaukoomaa (329 naisella ja 70 miehellä). B6- ja B12-vitamiinien saanti ei korreloinut siihen, mutta foolihappo korreloi käänteisesti. Toisin sanoen, mitä suurempaa foolihapon saanti oli, sitä pienempi oli glaukooman riski. Eniten foolihappoa saaneessa viidenneksessä (≥654 μg/vrk) ilmeni 25 % vähemmän glaukoomia kuin vähiten tätä vitamiinia saaneessa viidenneksessä. Huomionarvoista on, että vain ravintolisänä nautittu foolihappo, mutta ei ruoasta saatu folaatti, vähensi glaukoomia. Monet osallistujat olivat nauttineet vähintään kuutena päivänä viikossa monivitamiinitabltetteja, jotka sisälsivät foolihappoa. Se pienensi glaukooman riskiä merkittävästi.

Foolihappo ehkäisee homokysteiinin kertymistä silmiin, aivoihin ja muualle elimistöön, jolloin muun muassa glaukooman riski pienenee, selittävät tutkijat. He pitävät suurentunutta homokysteiinipitoisuutta eksfoliaatioglaukooman aiheuttajana. Tietääkseni tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa kohonnut homokysteiini liitetään viherkaihin riskiin.

Suomalaisten veren homokysteiinin pitoisuudet ovat Euroopan suurimmat, ilmeni aikaisemmassa tutkimuksessa, jossa Suomen THL oli mukana. Siinä suuri homokysteiinin pitoisuus korreloi sydän- ja verisuonitautien riskiin. Suuri osa suomalaisista potee piilevää foolihapon puutetta. Puute on piilevää siksi, etteivät lääkärit ymmärrä mitata potilaittensa veren foolihapon (ja homokysteiinin) pitoisuutta. Suomessa miesten keskimääräinen foolihapon saanti on 259 µg/vrk, vain viidennes miehistä saa päivittäin foolihappoa 300 µg ja vain muutama prosentti 400 µg/vrk.

Nutraingredients.com. 14.4.2014
Kang JH, Loomis SJ, Wiggs JL et al. A Prospective Study of Folate, Vitamin B6, and Vitamin B12 Intake in Relation to Exfoliation Glaucoma or Suspected Exfoliation Glaucoma ONLINE FIRST. JAMA Ophthalmology. Published online April 03, 2014. doi:10.1001/jamaophthalmol.2014.100